Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
18.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 18.32

8 let

Raziskava: Google utrjuje svoj primat v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški spletni velikan Google svoj primat utrjuje tudi v Sloveniji, kjer velja za najbolj priljubljeno spletno stran.

Največjo rast mesečne obiskanosti sta v Sloveniji v zadnjih dveh letih sicer zabeležila spletni video portal YouTube in enciklopedija Wikipedia. Med slovenskimi spletnimi stranmi sta najpogosteje obiskani 24ur.com in Najdi.si. Slovenci lani najpogosteje obiskali Google Slovenci so lani na mesečni ravni najpogosteje obiskali spletne strani Google (85 odstotkov), 24ur.com (66 odstotkov), Najdi.si (62 odstotkov) in Youtube (58 odstotkov), je pokazala telefonska raziskava spletne obiskanosti RIS, ki jo je izvedel center za metodologijo in informatiko na ljubljanski fakulteti za družbene vede.

Največjo rast obiska beleži Youtube Največjo rast obiska od leta 2007 do leta 2009 je med 22 spletnimi stranmi, ki so bile vključene v raziskavo, zabeležil Youtube, katerega obiskanost je zrasla za 57 odstotkov, sledijo mu Wikipedia (43 odstotkov) in novičarski portali RTV Slovenija (23 odstotkov), Siol (21 odstotkov) in 24ur.com (13 odstotkov).

Med družabnimi omrežji izstopa Facebook Med družabnimi omrežji izstopa Facebook, ki ga mesečno obišče 44 odstotkov, tedensko 40 odstotkov in dnevno 30 odstotkov Slovencev. Sledi mu Netlog (18 odstotkov mesečno), medtem ko imata MySpace (osem odstotkov) in Twitter (pet odstotkov) manj uporabnikov.

V prenovljeni obliki se vračata Yahoo in Altavista "Po skoraj 15 letih spremljanja spletne obiskanosti se globalna spletna mesta, ki so v prvih letih interneta v Sloveniji že prevladovala (npr. Yahoo, Altavista), vračajo v nekoliko drugačni obliki in (deloma) v poslovenjenih različicah. Med desetimi najbolj obiskanimi stranmi imamo namreč zdaj že več kot polovico globalnih mest," je ob tem pojasnil vodja projekta RIS Vasja Vehovar.

Raziskava RIS je potekala decembra lani, v njej pa je sodelovalo 609 anketirancev, so sporočili s centra za metodologijo in informatiko na fakulteti za družbene vede.

Ne spreglejte