Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
29. 12. 2014,
12.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

računalniška varnost

Ponedeljek, 29. 12. 2014, 12.39

8 let

Računalniški nepridipravi ne prizanesejo niti igričarjem

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Več kot štiri milijone različnih zlonamernih programov je usmerjenih posebej na računalniške igre in njihove igralce, opozarja podjetje za računalniško varnost Kaspersky Lab.

Prestrezanje podatkov, prevzemi uporabniških računov, prevare družbenega inženiringa – tem in drugim grožnjam so igričarji izpostavljeni tako kot vsi uporabniki, ki so prek svojih računalnikov ali mobilnih naprav povezani v internet brez ustrezne zaščite in previdnostnih ukrepov. Igričarji pa morajo dodatno skrbeti za varnost svojih igralnih likov in profilov, ki so prav tako lahko tarče uničevalnih hroščev, zunanjih aplikacij ali zlonamernih dejanj.

V svetu spletnih iger kiberkriminalci najpogosteje uporabljajo ribarjenje. Priljubljena taktika je ustvarjanje lažnih spletnih strani, za katere upajo, da bodo z zlonamernimi povezami, skritimi v prav tako lažnih sporočilih elektronske pošte ali njihovih priponkah, privabili igralce, ki bodo nič hudega sluteč na njih razkrili svoja uporabniška imena in gesla. Preprosti nasveti, velik učinek Temeljni nasveti za zagotavljanje varnosti pri spletnih in drugih računalniških igrah so pravzaprav enaki kot za vse uporabnike interneta. Že veliko se naredi z uporabo močnih gesel, ki so unikatna za vsako igro ali kakršnokoli drugo spletno mesto ali storitev. Pri na videz zelo vabljivih ponudbah, ki prihajajo po elektronski pošti ali prek družbenih omrežij, je vedno treba biti previden glede njihove pristnosti in se prepričati, da ne gre zgolj za vabo, ki se sproži z nepremišljenim klikom na neko (zlonamerno) spletno povezavo ali z odpiranjem neznane datoteke, ki v sebi lahko skriva več od pričakovanega. Prav zato je treba programe, tudi igre, prenašati le iz zaupanja vrednih virov, saj nepridipravi pogosto vsadijo zlonamerno programje v nekaj drugega, kar ponujajo presenetljivo ugodno ali celo brezplačno. Na družbenih omrežjih, zlasti v spletnih klepetalnicah, se je treba zavedati, da se za neko spletno identiteto lahko skriva nekdo z nepoštenimi namerami, zato previdnosti pri sprejemanju novih prijateljev v navideznem svetu družbenih omrežij ni nikoli preveč. Vsekakor pa na vse naprave, ki se povezujejo v internet, velja namestiti kakovostno programsko zaščito proti virusom in drugim škodljivcem. Priznani proizvajalci rešitev računalniške varnosti poleg plačljivih različic, ki nudijo najcelovitejšo zaščito, praviloma ponujajo tudi brezplačne različice, ki še vedno zagotavljajo zelo zadovoljivo stopnjo varnosti pred računalniškimi napadalci.

Ne spreglejte