Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
1. 6. 2021,
22.17

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

1

Natisni članek

Gremo na sonce Gremo na sonce Nizkoogljična prihodnost RASEI Jeff Logan Kolorado vetrne elektrarane solarni paneli obnovljivi viri energije

Torek, 1. 6. 2021, 22.17

1 leto, 11 mesecev

Jeffrey Logan, direktor energije, politik in analiz na institutu RASEI

"Preobrazba se zgodi ne glede na kakršnekoli odpore"

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

1

Obnovljivi viri energije, sončna elektrarna, vetrna elektrarna, vetrnice, sončne celice | Obnovljivi viri energije počasi, a zanesljivo izpodrivajo premog kot vir proizvodnje električne energije. | Foto Reuters

Obnovljivi viri energije počasi, a zanesljivo izpodrivajo premog kot vir proizvodnje električne energije.

Foto: Reuters

Človeštvo je sredi že vsaj četrte velike energetske preobrazbe z vetrno in sončno energijo kot najhitreje rastočima oblikama obnovljive energije. Ali bosta sonce in veter ob ugodnih spremljajočih energetskih trendih pripomogla k višji kakovosti življenja tudi v manj razvitih državah in čistejšemu okolju po vsem svetu?

Nekoč močno rudarska ameriška zvezna država Kolorado postopoma opušča premog in fosilna goriva kot energetski temelj svojega gospodarstva in usmerja svoja prizadevanja v obnovljive vire energije.

"To je že vsaj četrta energetska preobrazbe v zgodovini," pojasnjuje Jeffrey Logan, direktor energije, politik in analiz na Inštitutu za obnovljivo in trajnostno energijo RASEI (Renewable and Sustainable Energy Institute), ki sta ga pred 11 leti ustanovili koloradska univerza v Boulderju (University of Colorado Boulder) in Nacionalni laboratorij za obnovljivo energijo (NREL).

Jeff Logan je direktor energije, politik in analiz na Inštitutu za obnovljivo in trajnostno energijo RASEI (Renewable and Sustainable Energy Institute) v ameriški zvezni državi Kolorado. | Foto: S. C. (zajem zaslona) Jeff Logan je direktor energije, politik in analiz na Inštitutu za obnovljivo in trajnostno energijo RASEI (Renewable and Sustainable Energy Institute) v ameriški zvezni državi Kolorado. Foto: S. C. (zajem zaslona)

Zelo pomemben vidik dejavnosti vseh teh organizacij so močna partnerstva z gospodarstvom. Logan je v več kot treh desetletjih svojega poklica vodil številne projekte energetske preobrazbe, elektrifikacije, ravnanja z ogljikovimi izpusti, razvoja politik obnovljive energije in sodelovanja s ključnimi državami v razvoju.

Gina McCarthy
Novice Prek čiste energije do novih privlačnih delovnih mest

Ogenj, kmetijstvo, industrijska revolucija, obnovljivi viri

Prva energetska preobrazba je prišla, ko so naši predniki začeli obvladovati ogenj, druga pred osmimi tisočletji s pojavom kmetijstva, tretja pa z industrijsko revolucijo, ki je prinesla uporabo strojev.

"Četrta preobrazba izvira iz fosilnih goriv, ki so bila temelj tretje energetske preobrazbe, in jih nadomešča z obnovljivo energijo in še nekaterimi naprednejšimi energetskimi tehnologijami," pojasnjuje Logan. "Ta preobrazba poteka po vsem svetu in zagotovo ni zadnja."

Detroit
Novice Nekoč v stečaju, danes zeleno velemesto

Poudarek zgolj na energetskih virih ni dovolj

Učinkoviti strateški načrti ne morejo zajemati samo energetske učinkovitosti in uvedbe obnovljive energije. "Za energetske dele in snovi je treba uvesti krožno ekonomijo: ko fotovoltaične plošče in vetrne turbine dosežejo konec svojega uporabnega življenja, jih ne moremo samo zavreči na smetišče in pričakovati, da bo vse v redu. Moramo ugotoviti, kako zmanjšati odpadke in čim več materialov uporabiti ponovno, to pa zahteva temeljne spremembe pri proizvodnji takšnih izdelkov."

solarni paneli, Michigan
Novice Zakaj je Michigan vzpostavil varuha okoljske pravičnosti?

Dober primer so akumulatorji električnih vozil, katerih uporabna doba je nekje od sedem do deset let. "A to še ne pomeni konca, kajti ti akumulatorji se lahko povezujejo zunaj vozil in zagotavljajo dodatne možnosti shranjevanja energije za potrebe omrežne oskrbe še za več dodatnih let uporabnosti, kar je dobro."

Velik zagon priljubljenosti električnih vozil je zagotovila nižja cena akumulatorjev. ki so eden od najdražjih gradnikov teh vozil. | Foto: EV Volumes Velik zagon priljubljenosti električnih vozil je zagotovila nižja cena akumulatorjev. ki so eden od najdražjih gradnikov teh vozil. Foto: EV Volumes

Cene vetrne in sončne energije hitro padajo

Prvi veliki energetski trend po vsem svetu je hiter padec cen vetrne in sončne energije ter akumulatorjev: "V zadnjem desetletju so ti stroški padli za 70 ali celo več odstotkov. Če bodo akumulatorski stroški še naprej tako hitro padali, bo to lahko temeljito spremenilo naše prevozne načine in še bolj zagnalo obnovljive vire energije."

Chevrolet Bolt, General Motors
Novice "Želimo si, da bi vsak imel električno vozilo"

Že zdaj pa je padec cen močno pomagal krepitvi sončne in vetrne energije. "Biogoriva in preostale oblike obnovljive energije preprosto ne morejo slediti tako hitri rasti, ki jo imata sončna in vetrna energija," ugotavlja Logan.

Hitro padajoče cene vetrne in sončne energije v zadnjem desetletju so močno spremenile razmerje med viri za proizvodnjo električne energije v ZDA. | Foto: U.S. EIA Electric Power Monthly Hitro padajoče cene vetrne in sončne energije v zadnjem desetletju so močno spremenile razmerje med viri za proizvodnjo električne energije v ZDA. Foto: U.S. EIA Electric Power Monthly

Kalifornija in Teksas že skoraj na četrtini

Mednarodna agencija za energijo v Parizu je napovedala, da bosta sončna in vetrna energija z vidika obsega nekje do leta 2024 postali prednostna vira.

"Danska in jug Avstralije imata že zdaj visoke deleže, a so dobri primeri tudi v ZDA," ugotavlja Logan. "Kalifornija zdaj proizvaja okrog 23 odstotkov vse svoje energije iz sonca, približno enak delež pa Teksas pridela iz vetra."

Sončna elektrarna Comanche pri mestu Pueblo je ena od številnih, ki so jo v ameriški zvezni državi Kolorado postavili v zadnjem desetletju. | Foto: Reuters Sončna elektrarna Comanche pri mestu Pueblo je ena od številnih, ki so jo v ameriški zvezni državi Kolorado postavili v zadnjem desetletju. Foto: Reuters

Drugačna omrežja, manjša odvisnost od nafte

Premik k obnovljivim virom zahteva tudi temeljito preoblikovanje energetskih omrežij. "Ponoči sončne energije ne moremo pridobivati, vedeti pa je treba tudi, da zaradi stalnih stroškov termoelektrarn ni smiselno zmanjševati njihove proizvodnje pod neko količino, zato je včasih ugodneje odpovedati se delu sončne energije kot pa povsem zapreti neko termoelektrarno."

ZDA, promet, New York
Novice "Zmanjševanje ogljičnega odtisa še ne pomeni popolnega zavračanja fosilnih goriv"

Logan zato zagovarja premišljeno souporabo tako obnovljivih kot tudi tradicionalnih virov. Del te strategije je tudi zmanjševanje odvisnosti vozil in prometa v celoti od večinoma uvožene nafte: "Leta 2040 bo po pričakovanjih kar 70 odstotkov novih vozil na Kitajskem električnih."

promet, zastoj, Washington
Novice Cilj je zmanjšati, preusmeriti in izboljšati poti

Dražbe pripeljejo zasebni kapital za hitrejše in cenejše rešitve

Logan verjame, da dražbe za uvedbo vetrnih elektrarn in drugih virov obnovljive energije omogočajo tvorno rabo zasebnega kapitala v te namene, kar obenem prinaša znatne prihranke javnega denarja. "Za takšne projekte ni nikoli dovolj denarja, zato v mnogih državah, kjer prevladujejo državna energetska podjetja, spremembe potekajo zelo počasi," svari Logan.

"Z dražbami bodo verjetno države na koncu dobile nove vire obnovljive energije ceneje in hitreje – to je torej dvojna zmaga."

Število ljudi brez elektrike v domovih še vedno skoraj ena milijarda

Z vedno cenejšo sončno energijo elektrika prihaja pospešeno v domove manj razvitih držav, kjer je prej ni bilo. Še vedno pa je na svetu okrog 940 milijonov ljudi, to je 13 odstotkov svetovnega prebivalstva, ki še nimajo dostopa do električne energije.

Pocenitve sončne in vetrne energije so omogočile uvedbo elektrike tudi v skupnosti, kjer si tega niso mogli privoščiti, a je še vedno skoraj vsaki sedmi Zemljan brez možnosti priključitve na električno omrežje. | Foto: Reuters Pocenitve sončne in vetrne energije so omogočile uvedbo elektrike tudi v skupnosti, kjer si tega niso mogli privoščiti, a je še vedno skoraj vsaki sedmi Zemljan brez možnosti priključitve na električno omrežje. Foto: Reuters

"To je še vedno veliko, a se ta številka hitro zmanjšuje, kar je dobro," sklepa Logan. "Celo velika energetska podjetja, ki so se prej brez dvoma upirala spremembam v veter in sonce, se spreminjajo. Ne vsa, nekatera se še vedno oklepajo starih načinov, a dolgoročno ne bodo imela več izbire. To je smisel preobrazbe – zgodi se ne glede na morebitne upore na svoji poti."

Ne spreglejte