Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
7. 2. 2017,
11.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

družbena omrežja otroci na internetu SAFE.SI varna raba interneta računalniška varnost otroci internet

Torek, 7. 2. 2017, 11.14

6 let, 6 mesecev

Dan varne rabe interneta 2017

Prav vsak posameznik lahko s svojim zgledom močno izboljša internet!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Otrok. Internet. Računalnik. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Varna raba interneta je zelo pomemben izziv, ki se ga je treba odgovorno lotiti vsak dan, ne samo na današnji dan varne rabe interneta.

Vprašanje varne rabe interneta ne zajema samo varnosti pred virusi, zlonamernimi programi ter neposrednih in posrednih računalniških napadov, temveč tudi kulturno vedenje v komunikacij prek spleta, spletno etiko ter prijaznost in strpnost do drugih uporabnikov interneta.

Pod sloganom Skupaj spremenimo internet na bolje namenjajo v Sloveniji pozornost prav tem vprašanjem, kajti že vsak posameznik lahko s kulturnim in etičnim vedenjem naredi ogromen korak k spreminjanju interneta na bolje.

Kako biti hkrati kul in kulturen, tudi na spletu

Kulturno in etično vedenje na internetu je tesno povezano z odgovorno uporabo tehnologij na vseh ravneh – od tega, da pazimo, kakšne fotografije sebe in drugih objavljamo, do preudarnosti in skrbi, da zaradi prezasedenosti s tehnologijo ne bi zanemarili neposrednih stikov v živo.

Na spletni strani SAFE.SI so tudi letos objavili veliko novih izobraževalnih gradiv, ki niso namenjena zgolj mladim, temveč tudi njihovim učiteljem in staršem.  | Foto: www.safe.si Na spletni strani SAFE.SI so tudi letos objavili veliko novih izobraževalnih gradiv, ki niso namenjena zgolj mladim, temveč tudi njihovim učiteljem in staršem. Foto: www.safe.si

V okviru tovrstnih prizadevanj tudi letos potekajo dejavnosti meseca varne rabe interneta v osnovnih šolah. Med drugim poskušajo otrokom pojasniti, kako biti na internetu hkrati kul in kulturen ter kako zelo je pomembno, da smo (tudi na internetu) do drugih takšni, kot si želimo, da so oni do nas.

Poleg dogodkov, ki jih organizira slovenska točka ozaveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav SAFE.SI, je veliko slovenskih osnovnih šol sprejelo pobudo in se lotilo organizacije svojih posebnih dogodkov s to tematiko.

Tudi letos veliko novih izobraževalnih gradiv

Na spletni strani SAFE.SI so tudi letos objavili veliko novih izobraževalnih gradiv, ki niso namenjena zgolj mladim, temveč tudi njihovim učiteljem in staršem. Danes med 12. in 18. uro bodo mladim, a tudi staršem, starim staršem in vsem drugi prek spletnega klepeta na voljo tudi svetovalci Tom telefona, ki bodo odgovarjali na vsa vprašanja, povezana z varno rabo interneta.

Dan varne rabe interneta, ki ga zaznamujemo drugi torek v februarju, je vse od leta 2004 osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet INSAFE, v kateri delujejo nacionalne točke ozaveščanja o varnih ter učinkovitih načinih rabe interneta in IKT-tehnologij. Del te mreže sta od leta 2005 tudi slovenski Center za varnejši internet in točka ozaveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI.

Dan varne rabe interneta je že presegel evropske okvire. Danes ga s posebnimi dogodki in gradivi zaznamujejo v več kot sto državah na šestih celinah.

Kulturno in etično vedenje na internetu je tesno povezano z odgovorno uporabo tehnologij na vseh ravneh – od tega, da pazimo, kakšne fotografije sebe in drugih objavljamo, do preudarnosti in skrbi, da zaradi prezasedenosti s tehnologijo ne bi zanemarili neposrednih stikov v živo. | Foto: Thinkstock Kulturno in etično vedenje na internetu je tesno povezano z odgovorno uporabo tehnologij na vseh ravneh – od tega, da pazimo, kakšne fotografije sebe in drugih objavljamo, do preudarnosti in skrbi, da zaradi prezasedenosti s tehnologijo ne bi zanemarili neposrednih stikov v živo. Foto: Thinkstock

Spletno oko bedi

Slovenski projekt Center za varnejši internet izvajajo Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, Javni zavod ARNES, Zveza prijateljev mladine Slovenije in Zavod MISSS (Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije), financirata pa ga Agencija INEA pri Evropski komisiji prek Instrumenta za povezovanje Evrope in ministrstvo za javno upravo.

Poleg centra SAFE.SI in Tom telefona skrbijo tudi za zbiranje anonimnih spletnih prijav nezakonitih spletnih vsebin Spletno oko, kamor lahko vsak prijavi nedopustne spletne vsebine, kot so nespodobne fotografije ali pozivi k nasilju in druge oblike nestrpnosti.

Ne spreglejte