Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
6. 8. 2015,
11.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peter Kraljič Telekom Slovenije SDH prodaja

Četrtek, 6. 8. 2015, 11.38

7 let, 12 mesecev

Politika bi morala razumeti razliko med lastništvom in vodenjem

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po izgubljenem letu in pol bi morala politika začeti razumeti razliko med lastništvom in vodenjem ter upravi in SDH pustiti delati, svetuje ugledni ekonomist Peter Kraljič.

S postopkom prodaje Telekoma Slovenije, ki je trajal skoraj leto in pol, smo zagotovo izgubili verodostojnost, je med včerajšnjim gostovanjem v oddaji Odmevi na prvem sporedu TV Slovenija izpostavil dolgoletni direktor svetovalne družbe McKinsey Peter Kraljič. "Upravi Telekoma Slovenije je treba čestitati" Po njegovem mnenju je še bolj kritično, da je Telekom Slovenije ves ta čas živel v negotovosti. "Upravi moramo čestitati, da je podjetje vendarle vodila naprej," je ob tem še izpostavil.

Prav na to negotovost, ki ovira poslovanje in razvoj Telekoma Slovenije, je že večkrat opozorila tudi uprava podjetja, ki je želela, da bi se ta pretirano dolg postopek in z njim povezana negotovost vendarle čim prej končala – s prodajo ali brez nje, le da podjetje lahko ponovno zaživi in naprej deluje nemoteno.

Ključno je, da vlada redefinira status Telekoma Slovenije "Vlada Alenke Bratušek je po meni nepoznanih kriterijih Telekom Slovenije proglasila za portfeljsko podjetje," je še povedal Kraljič. Če želi ta vlada ohraniti tak status, mora Telekom Slovenije čim prej postati bolj konkurenčen in nadaljevati prestrukturiranje, ki se je že začelo. "V tem letu in pol se je trg spremenil, konkurenca v tem času ni spala."

A če Telekom Slovenije ne bi bil več portfeljsko podjetje, tudi zato, ker nekatere stranke v koaliciji in levica prodaji nasprotujejo, ga je treba definirati kot pomembno ali strateško podjetje. "To lahko naredi samo vlada, ker je potrebna reklasifikacija," je povedal Kraljič in pritrdil, da je žogica pri vladi. Če bo Telekom Slovenije strateško podjetje, naj SDH in uprava delata v miru "Če vlada Telekom opredeli kot strateško podjetje, je upravi in lastniku treba pustiti, da bodo v miru delali in izvedli strateške poteze, da bi zagotovili učinkovitost, konkurenčnost in trajnost. Treba bo vlagati in ga narediti še bolj konkurenčnega v primerjavi z ostro konkurenco," svetuje Kraljič, ki vidi več dobrih razlogov, zakaj bi moral biti Telekom Slovenije pomembno ali strateško podjetje. Eden od teh razlogov je mogoča širitev v Srbijo, drugi pa je vloga, ki jo Telekom že ima (in bi bila lahko še večja) pri razvoju pametne Slovenije. "Telekom Slovenije je lahko središče razvoja komunikacij in informatizacije v Sloveniji," je prepričan Kraljič.

Ustaviti izžemanje Kraljič opozarja, da bodo v vseh primerih potrebne in pomembne naložbe, zaradi česar je toliko pomembneje, kot pravi, "še naprej preprečevati izžemanje Telekoma Slovenije, kar se je dogajalo do zdaj". Spomnil je, da je Telekom Slovenije lani skoraj 80 odstotkov dobička namenil v dividende, medtem ko dobra podjetja v tujini temu namenijo največ 25 odstotkov, preostalo pa, kot pravi, "v prihodnost".

Povečanje konkurenčnosti je rešitev v vsakem primeru: "Če se bo podjetje postavilo na lastne noge in bo spet dobičkonosno in trajnostno, se bo morda pojavil nov kupec, ali pa bo podjetje sodelovalo v širšem balkanskem prostoru." "Nekatere naše stranke nimajo kaj dosti pojma o gospodarstvu" Tudi tokrat je Kraljič opozoril, da je privatizacija Telekoma šolski primer, kako se ne dela z državno lastnino, a ob tem vendarle upa, da se bo naša državna politika iz tega nekaj naučila. "Treba je preprečiti vsako vmešavanje politike v gospodarske odločitve. Nekatere naše stranke nimajo kaj dosti pojma o gospodarstvu, samo govorijo veliko o tem in s tem škodujejo našemu gospodarstvu. Če bo politika razumela razliko med lastništvom in vodenjem podjetja ter v okviru nove klasifikacije Telekomu in SDH pustila, da bodo naredili potrebno, bom optimističen, a če poslušam izjave nekaterih politikov, tako v koaliciji kot opoziciji, še vedno dvomim."

Ne spreglejte