SiolNET. Digisvet Novice
3,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Tehnologija

Pet vrhunskih tehnologij, ki posnemajo naravo

3,60

termometer

robočebele
Foto: Wikipedia

Predstavljamo pet vrhunskih tehnologij, ki naj bi jih v prihodnosti pogosto uporabljali. Vsem je skupno to, da jih je "izumila" narava oziroma da njihovo delovanje temelji na posnemanju narave.

Svetovni gospodarski forum (WEF) je na temo prihajajočih tehnologij objavil prispevek o petih vrhunskih tehnologijah, ki so svoj navdih našle v naravi.

Iskanje navdiha v naravi za reševanje zapletenih človeških težav ni novost. Znanstveniki in inženirji s pomočjo narave ustvarjajo že na tisoče let. V 16. stoletju je tako v želji, da bi zgradil leteči stroj, Leonardo da Vinci opazoval in iskal rešitve v pticah in netopirjih.

Leta 1948 je George de Mestral predstavil zapenjanje na ježka. Navdih je dobil pri "ježkih" rastlin, ki so se od dotiku prilepile na njegove hlače in dlako njegovega psa. Ko je rastlinske "ježke" pogledal pod mikroskopom, je bil navdušen nad njihovimi kaveljci, ki so poskrbeli za trdno povezavo z materialom. Ta opazovanja so privedla do iznajdbe zapenjanja na ježka, ki se večinoma uporablja pri oblačilih in obutvi.

Danes znamo izdelati lepila, ki so jih zasnovali na podlagi opazovanja gekonov. Ta nenavadnost v evoluciji je navduševala že grškega filozofa Aristotela v četrtem stoletju pred našim štetjem. Fascinantno je, kako lahko gekon s precej veliko hitrostjo dirja po stenah in stropih gor in dol. To lahko naredi ne glede na gladkost površine, na vseh vrstah površine pa se lahko obdrži tudi z le enim prstom.

To je samo delček izumov, zaradi katerih imamo zdaj znanstveno področje raziskav, posvečenih najdbam in prilagoditvam oblik iz narave. Področje, ki se imenuje biomimetika, je ponudilo paleto inovativnih tehnologij, ki rešujejo celo vrsto človeških zagat.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin