Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
28. 12. 2016,
19.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

tehnologija digizgodbe

Sreda, 28. 12. 2016, 19.52

6 let, 7 mesecev

2017: Tehnologije, ki bodo spremenile svet

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Napovedujemo tehnologije, ki so si leta 2016 postavile dovolj trdne temelje, da bodo prihodnje leto o njih govorili vsi. Ne gre le za tehnologije za tiste z najglobljimi žepi in može v laboratorijih, temveč tehnologije, od katerih si lahko uporabno vrednost kmalu obetava tudi ti in jaz. 

Cenejši osebni računalniki bodo postali veliko hitrejši

Prenosni računalnik | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Leta 2017 lahko pričakujemo nadaljnje padanje cen diskov SSD. Ti so trenutno glede na kapaciteto podatkov, ki jih lahko shranijo, od tri- do petkrat dražji od navadnih trdih diskov (HDD). A po drugi strani so veliko veliko hitrejši – računalnik z diskom SSD od pritiska na gumb za vklop do popolne postavitve operacijskega sistema potrebuje nekaj deset sekund.

Programe, fotografije in druge datoteke disk SSD odpira tudi do desetkrat hitreje, se ne pregreva, ne melje, se težje poškoduje ali pokvari … Na fotografiji tudi primerjava velikosti. Levo navaden trdi disk, desno SSD. | Foto: Thinkstock Programe, fotografije in druge datoteke disk SSD odpira tudi do desetkrat hitreje, se ne pregreva, ne melje, se težje poškoduje ali pokvari … Na fotografiji tudi primerjava velikosti. Levo navaden trdi disk, desno SSD. Foto: Thinkstock

Nakup diska SSD je zato eden najboljših načinov za pohitritev starejšega osebnega računalnika. Ker njihove cene vztrajno padajo, se diski SSD čedalje pogosteje prebijajo tudi v nove namizne in prenosne računalnike. 

Diski SSD so leta 2016 dosegli pomembno prelomnico. Cena modelov s 500 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov se je letos dokončno spustila pod magično mejo 200 evrov, cena 250-gigabajtnih modelov pa pod mejo sto evrov. | Foto: Diski SSD so leta 2016 dosegli pomembno prelomnico. Cena modelov s 500 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov se je letos dokončno spustila pod magično mejo 200 evrov, cena 250-gigabajtnih modelov pa pod mejo sto evrov.

Predvidoma do leta 2018 ali 2019 naj bi se cena enega gigabajta SSD-ja izenačila s ceno enega gigabajta HDD. Proizvajalci osebnih računalnikov pa že prihodnje leto ne bodo imeli več razloga, da jih ne bi začeli vgrajevati tudi v najcenejše sisteme, s čimer bodo občutno povečali njihovo zmogljivost. 

Preberi tudi: TOP 5 poceni prenosnih računalnikov, ki jih lahko kupimo pri nas

Navidezna resničnost …

Navidezna resničnost | Foto: Reuters Foto: Reuters

Letos so očala za prikazovanje navidezne resničnosti (VR ali Virtual Reality) izdala številna velika podjetja – Sony, HTC, Samsung, Facebook (prek podružnice Oculus), Microsoft.

A manjkala je raznovrstnost vsebin. Iger, aplikacij, filmov je odločno premalo, da bi upravičili izdatek za očala, ki jih večina proizvajalcev prodaja za nekaj sto evrov.

Izjema je Samsung, ki pa uporabo stoevrskih očal Gear VR (na fotografiji) pogojuje z lastništvom enega od svojih najdražjih pametnih telefonov. | Foto: Reuters Izjema je Samsung, ki pa uporabo stoevrskih očal Gear VR (na fotografiji) pogojuje z lastništvom enega od svojih najdražjih pametnih telefonov. Foto: Reuters

Leta 2017 se bo to morda spremenilo. Facebook, ki na navidezno resničnost prek svojega podjetja Oculus stavi ogromno, je obljubil, da bo v virtualnem okolju omogočil druženje s prijatelji z družbenega omrežja. Z očali za navidezno resničnost bo mogoče v živo spremljati koncerte velikih glasbenikov (vir) in športne dogodke (vir). 

Preberite tudi: Navidezna resničnost iz prve osebe

… in obogatena resničnost.

Obogatena resničnost, Pokemon Go | Foto: Reuters Foto: Reuters

Morda še večja od navidezne resničnosti bo leta 2017 obogatena resničnost (ali AR, Augmented Reality). Obogatena resničnost pomeni dodajanje virtualnih ali navideznih elementov v našo neposredno okolico, ki jo gledamo skozi objektiv kamere na pametnem telefonu ali posebna očala.

Prvovrsten praktičen primer aplikacije, zgrajene na obogateni resničnosti, je mobilna igra Pokemon Go, ki je letos obnorela več kot sto milijonov ljudi.  | Foto: Reuters Prvovrsten praktičen primer aplikacije, zgrajene na obogateni resničnosti, je mobilna igra Pokemon Go, ki je letos obnorela več kot sto milijonov ljudi.  Foto: Reuters

Prednost obogatene resničnosti pred navidezno resničnostjo je, da ne potrebujemo praktično nobene dodatne opreme, če jo želimo uporabljati. Dovolj je lastništvo mobilne naprave s kamero.

Applov direktor Tim Cook je ob poletnem uspehu mobilne igre Pokemon Go napovedal, da se bo podjetje začelo ukvarjati z razvojem tehnologij in aplikacij, ki temeljijo na obogateni resničnosti. | Foto: Reuters Applov direktor Tim Cook je ob poletnem uspehu mobilne igre Pokemon Go napovedal, da se bo podjetje začelo ukvarjati z razvojem tehnologij in aplikacij, ki temeljijo na obogateni resničnosti. Foto: Reuters

Kakšna je uporabna vrednost obogatene resničnosti? Ustrezna aplikacija nam lahko pokaže, kje v zidu so cevi, če nanj pokažemo s telefonom ali ga pogledamo z očali, kot so Microsoft HoloLens (video spodaj), ali pa prikaže navodila za sestavljanje pohištva ali legokock, na primer. 

Samovozeči avtomobili

Samovozni avtomobil | Foto: Reuters Foto: Reuters

Leta 2017 bo po napovedih strokovnjakov avtomobilska industrija naredila velik korak naprej ne le v razvoju sistemov, ki omogočajo avtonomno vožnjo, temveč v razvoju sistemov za komunikacijo med avtonomnimi vozili.

Ta je namreč kritičnega pomena za dosego končnih ciljev avtonomne vožnje – zmanjšati število žrtev prometnih nesreč in povečati pretočnost prometa. 

Avtomobile, ki vozijo sami, razvijajo Tesla, Ford, BMW, Uber (na fotografiji), Google, menda tudi Apple. | Foto: Reuters Avtomobile, ki vozijo sami, razvijajo Tesla, Ford, BMW, Uber (na fotografiji), Google, menda tudi Apple. Foto: Reuters

Geslom, kodam PIN in risanju vzorcev bomo počasi rekli adijo

Prstni odtis | Foto: Reuters Foto: Reuters

Industrija mobilne telefonije je v iztekajočem se letu naredila velik korak naprej proti boljši zaščiti uporabnikovih podatkov. Praktično vsak nov pametni telefon višjega in srednjega cenovnega razreda je opremljen s senzorjem prstih odtisov, ki je veliko boljši ključ za zaklepanje telefona kot koda PIN ali vzorec. 

Tragični pametni telefon Galaxy Note 7 (Samsung ga je umaknil s trga, ker je imel težave z baterijo) je bil letos eden prvih, ki so uporabnika prepoznali s preverjanjem njegove šarenice.

Ta tehnologija bo pri pametnih telefonih leta 2017 pogostejša, najverjetneje je bo v izobilju že na januarskem sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu.  | Foto: Thinkstock Ta tehnologija bo pri pametnih telefonih leta 2017 pogostejša, najverjetneje je bo v izobilju že na januarskem sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu.  Foto: Thinkstock

Razlog za to, da bomo leta 2017 zagotovo videli migracijo k bolj osebnim načinom zaklepanja podatkov, so številni hekerski napadi, o katerih smo brali letos. Pri mnogih se je izkazalo, da so žrtve napada uporabljale premalo varne mehanizme za preprečevanje nepooblaščenega dostopa do podatkov. 

Poštarji s propelerji

Dostavni dron | Foto: Reuters Foto: Reuters

V zadnjih mesecih so po več letih obljub zaživele dostavne storitve, pri katerih vlogo kurirjev opravljajo brezpilotni letalniki oziroma droni. V ZDA so jih že preizkusili trgovci Amazon, 7-Eleven, v Evropi pakete z droni na poskusnih relacijah že vozi DHL, pred kratkim je začel storitev blizu Slovenije preizkušati tudi dostavni servis DPD.

Prva Amazonova dostava blaga z dronom:

V prihajajočih mesecih bomo videli, kako se bodo na propelersko dostavo paketov predvsem v ZDA odzvali regulatorji. Pravila glede dostave po zraku so trenutno namreč še precej nedorečena oziroma podjetjem v trenutni obliki postavljajo ogromno omejitev, zaradi katerih je ta način prevoza dobrin za zdaj še precej nepraktičen. 

Ne spreglejte