Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Nedelja,
12. 11. 2017,
11.37

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

3

Natisni članek

infografika tehnologija prihodnost pametna oblačila Umetna inteligenca IoT samovozeči avtomobili

Nedelja, 12. 11. 2017, 11.37

2 meseca, 1 teden

Tehnologija v letu 2030

Pet napovedi strokovnjakov o tem, kakšno bo življenje v letu 2030

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

3

samovozeči avto | Foto Reuters

Foto: Reuters

Svetovni gospodarski forum (WEF) vsako leto organizira svet globalne prihodnosti, na katerem strokovnjaki razpravljajo o naši prihodnosti. Kako vidijo življenje v letu 2030 in katere tehnologije bodo takrat v množični rabi?

Na vsakoletnem srečanju sveta globalne prihodnosti se je v želji po oblikovanju lepše prihodnosti letos v Dubaju zbralo več kot 700 članov omrežja sveta globalne prihodnosti. Na srečanju povzamejo do danes opravljeno delo in v želji razvoja inovativnih rešitev za bližnje globalne izzive iščejo povezave med področji in raziskavami. Kako vidijo bližnjo prihodnost?

Zbujanje v pomladno jutro leta 2030

Ravno ste se prebudili v pomladno jutro v letu 2030. V spalnici imate storitev internet stvari (IoT), ki ob vašem prebujenju odpre solarno napajano e-okno in vam zaigra nežno glasbo. Pametna razsvetljava vam med tem na steni vrti montažo slik sončnega vzhoda na plaži, ki ste jih posneli na zadnjih počitnicah.

Vaša prha porabi zelo malo vode ali mila. Porabljeno vodo reciklira in poskrbi, da gresta odvečna toplota in para nazaj v pametni operacijski sistem vašega doma. Med oblačenjem vam pametni asistent (ki temelji na umetni inteligenci) ob igranju željene glasbe razloži vaš dnevni razpored.

Dan še vedno začnete s kavo, a ta prihaja iz vašega pametnega hladilnika (uporablja storitev IoT). Ta je zmožen zagotoviti izkušnjo, to je okus kave izbrane kavne hiše. Topel zajtrk, ki je prirejen vašim trenutnim prehranskim potrebam (prehranske potrebe so ugotovljene glede na kemično analizo, ki jo opravi vaše pametno stranišče), vas že čaka v kuhinji.

Ko je čas, da zapustite dom, na vas, vašega zakonskega partnerja in otroke v transportnem sistemu na zahtevo čakajo trije avtomobili. Po cesti se samovozeči avtomobili in tovornjaki premikajo z matematično natančnostjo, pri tem ni zastojev ali nervoze voznikov. Stopnja prometnih nesreč je praktično nič.

Na poti se udeležite sestanka s podjetjem v tujini. Vaša slika se v realnem merilu projicira v konferenčno sobo podjetja v tujini, kjer se za preostale udeležence sestanka zdi, kot da sedite v sobi. Na sestanku imate stalen dostop do podatkov v oblaku svojega podjetja. Množične količine podatkov so s strani več različnih senzorjev zbrane v realnem času in jih umetna inteligenca podjetja za vas oblikuje v lepo razumljiva poročila. Poročila dopolnjujejo napredne analitične platforme, ki za vas predvidevajo različne scenarije.

Tako naj bi bila videti prihodnost, ki je bližje, kot si mislimo. Navajamo pet tehnologij, za katere je velika verjetnost, da bodo vplivale na naša vsakdanja življenja pred letom 2030.

Tehnologija v letu 2030 | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Ne spreglejte