Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
1. 4. 2014,
11.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pametni telefoni OLED

Torek, 1. 4. 2014, 11.52

8 let

Najboljši zaslon ima Samsung Galaxy S5

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Podjetje DisplayMate, ki z neodvisnimi raziskavami že leta analizira zaslone elektronskih napravic vseh vrst, je za pametni telefon z najboljšim zaslonom ta hip ožigosalo sveži Samsung Galaxy S5.

Zaslon z organsko matriko SuperAMOLED, s katerim je znova opremljen Samsungov telefonski paradni konj, v nasprotju s splošnim prepričanjem ni le dimenzijska nadgradnja primerka v Galaxy S4, temveč zelo konkretna dodelava, poroča DisplayMate.

Ločljivost je enaka kot pri predhodniku (1920 x 1080 slikovnih pik), kar pomeni gostoto 432 pik na palec – slika je dovolj ostra, da na isti prostor praktično nima smisla tlačiti dodatnih pikslov. Pri Samsungu so se namesto višanja ločljivosti tako raje osredotočili na prvine, ki so bolj kot na papirju očitne med samo rabo telefona – najvišjo svetlost in maksimalno zatemnitev, odbojnost svetlobe, performans ob močni naravni svetlobi, vidne kote in energetsko učinkovitost. Lahko je svetilka Raziskava podjetja DisplayMate dokazuje, da je zaslon telefona Galaxy S5 od prvakov prejšnje generacije, kot sta Galaxy S4 in HTC One, svetlejši za več kot 20 odstotkov, ob samodejnem načinu uravnavanja osvetlitve pa gre pri močni naravni svetlobi za celo najsvetlejši telefonski zaslon vseh časov. Odličen je tudi v drugi skrajnosti – največji mogoči zatemnitvi. Ponoči oddaja minimalno svetlobo (komaj 2cd/m2), kakovost slike pa se ne spreminja. Pri DisplayMatu prav tako pravijo, da je Galaxy S5 zmožen prikaza najbolj točnih barv in najboljše kakovosti slike med vsemi do zdaj preizkušenimi pametnimi telefoni in tablicami (bilo jih je kar nekaj), zaradi naprednejše tehnologije OLED pa je njegov zaslon od predhodnikovega in večine preostalih mobilnih naprav s prikazovalniki Full HD v povprečju varčnejši za kar 27 odstotkov. Galaxy S5, ki ga je Samsung z zdaj že malce obrabljenim sloganom "Naslednja velika stvar" predstavil na Svetovnem mobilnem kongresu 2014 v Barceloni, bo kupcem na voljo 11. aprila, glede na predstavo prejšnjih generacij pa lahko pričakujemo, da bo znova pisal zgodovino pametne telefonije.

Ne spreglejte