Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 9. 2013,
13.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Facebook

Sreda, 25. 9. 2013, 13.39

8 let

Moški zapirajo račune na Facebooku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vse več se govori o zapiranju računov na Facebooku, le malo pa je takšnih, ki se za takšen korak res odločijo. Kakšen je profil teh oseb? Si želijo biti le posebni?

Znanstveniki z univerze na Dunaju so predstavili izsledke raziskave, s katero so preučevali ljudi, ki so se odločili za zaprtje svojih profilov na Facebooku. Kdo so tisti, ki ubijejo svojo "virtualno identiteto", in v čem se razlikujejo od tistih, ki še vedno vztrajajo na Facebooku? Ta vprašanja so zastavili 310 ljudem, ki so ugasnili račun na Facebooku, in 321 še aktivnim uporabnikom Facebooka.

Glavni razlog za dezaktiviranje je povečana zaskrbljenost glede zasebnosti. Kar 48 odstotkov anketirancev je povedalo, da jih je sum o zlorabi njihovih osebnih podatkov prisilil v dezaktiviranje. Skrbelo jih je tudi zaradi nenehnih Facebookovih sprememb varnosti, večnega vprašanja, kdo vse bo videl fotografije, in bojazni, da bi izpustili kakšno pomembno objavo. 13,5 odstotka se je za odhod odločilo, ker so bili nezadovoljni s Facebookom, 12,6 odstotka zaradi negativnega vidika spletnih prijateljev, šest odstotkov pa zaradi občutka odvisnosti od Facebooka. Sicer pa je tudi med aktivnimi uporabniki skoraj polovica takšnih, ki razmišljajo podobno kot prva skupina. Če se bodo odločili za takšen korak, se bodo priključili milijonom uporabnikov, ki so se v zadnjem času odločili za dezaktiviranje.

Za dezaktiviranje se je najverjetneje odločil moški Med tistimi, ki so dezaktivirali račun, je bila večina moških, 71,5 odstotka, med aktivnimi uporabniki pa je večina žensk (70,5 odstotka). Povprečna starost oseb, ki so ugasnile račun, je 31 let, povprečna starost aktivnih uporabnikov pa je 24 let.

Tisti, ki dezaktivirajo račun na Facebooku, so, sodeč po podatkih raziskave, celo malo večji odvisniki od interneta kot aktivni uporabniki Facebooka. Sicer pa strokovnjaki poudarjajo, da so v obeh skupinah redni in aktivni uporabniki "mreže vseh mrež". Čas, ki so ga preživeli na Facebooku oziroma ga še preživljajo, je približno enak – 1,9 ure oziroma 1,8 ure na dan. Z dezaktiviranjem na Facebooku v povprečju "zapustijo" 133 prijateljev, medtem ko imajo aktivni uporabniki v povprečju 200 prijateljev več (349).

Dezaktiviranje – statusni simbol? Medtem ko je še pred kratkim oseba, ki ni imela profila na Facebooku, veljala za čudno, pa je zdaj zapuščanje najbolj priljubljenega družbenega omrežja postalo skorajda že statusni simbol. Zmanjševanje števila aktivnih uporabnikov oziroma dezaktiviranj računov se bo nadaljevalo tudi v prihodnje, takšne slabe novice za Facebook pa prihajajo predvsem iz držav, ki jih je Facebook osvojil že pred leti.

Ne spreglejte