Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
19. 7. 2018,
18.24

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

Natisni članek

pametni telefoni Android varovanje zasebnosti osebni podatki

Četrtek, 19. 7. 2018, 18.24

4 leta, 5 mesecev

Ali vas moti, kako nas mobilne aplikacije nadzirajo?

Morda boste poslej dvakrat premislili, preden boste razdajali dovoljenja mobilnim aplikacijam

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48
jeza, mobilni telefon, pametni telefon | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Kje je tista meja med zaupanjem osebnih podatkov za to, da dobimo boljšo informacijo ali storitev, in čezmernim zbiranjem osebnih podatkov, ki nam ustvarja nelagodje?

Številne informacije in storitve, ki jih prejemamo prek svojih pametnih telefonov in sorodnih mobilnih naprav, so lahko bolj relevantne in učinkovite, če mobilna aplikacija, s tem pa tudi ponudnik informacije ali storitve, ve nekaj več o nas.

Tako nam bodo na primer prometne informacije ali iskalniki najbližje restavracije ali bencinskega servisa gotovo bolje ustregli, če bodo poznali našo lokacijo oziroma kje smo v vsakem trenutku.

Veliko aplikacij zahteva od uporabnika mnogo več dovoljenj, kot jih v resnici potrebujejo za svoje delo. Zakaj bi jim jih kar tako dali? | Foto: Reuters Veliko aplikacij zahteva od uporabnika mnogo več dovoljenj, kot jih v resnici potrebujejo za svoje delo. Zakaj bi jim jih kar tako dali? Foto: Reuters

Zakaj bi ohranjevalnik zaslona želel vaš imenik, lokacijo, nadzor nad klici …

Toda niso vse aplikacije in njihovi razvijalci tako plemeniti, da bi podatke o naši lokaciji in druge naše osebne podatke zbirali samo z namenom zagotavljanja čim boljše izkušnje.

Čeprav skoraj polovica uporabnikov pametnih telefonov in sorodnih mobilnih naprav ob namestitvah novih aplikacij na svoje digitalne spremljevalce kar brezskrbno potrdijo vse zahtevane pravice dostopa, se občutek, da nas mobilne aplikacije, kot kaže najnovejša raziskava družbe za računalniško varnost Kaspersky Lab, očitno krepi.

Ali si res želimo - in ali je res potrebno, da aplikacije tako množično želijo dostop naših zaupnih osebnih podatkov? | Foto: Thinkstock Ali si res želimo - in ali je res potrebno, da aplikacije tako množično želijo dostop naših zaupnih osebnih podatkov? Foto: Thinkstock

Le kako ne bi, če se srečujemo na primer z ohranjevalniki zaslona, ki želijo dostop do naše lokacije in imenika ter možnosti upravljanja klicev, česar za svoje redno delovanje prav zagotovo ne potrebujejo!

Trem od petih ni prijetno deliti svojih osebnih podatkov

V svoji najnovejši raziskavi družba Kaspersky Lab ugotavlja, da je 61 odstotkom uporabnikov neprijetno deliti podatke o svoji lokaciji s spletnimi stranmi ali aplikacijami. To je bistveno večji delež kot leta 2016, ko se je ob delitvi podatka o svoji lokaciji neprijetno počutilo (samo) 39 odstotkov vprašanih.

Z raziskavo družbe za računalniško varnost Kaspersky Lab so ugotovili, da ima kar 83 odstotkov aplikacij za operacijski sistem Android dostop do zaupnih podatkov svojih lastnikov, in da se kar 96 odstotkov teh aplikacij lahko samodejno sproži brez vednosti uporabnika (fotografija je simbolična). | Foto: Thinkstock Z raziskavo družbe za računalniško varnost Kaspersky Lab so ugotovili, da ima kar 83 odstotkov aplikacij za operacijski sistem Android dostop do zaupnih podatkov svojih lastnikov, in da se kar 96 odstotkov teh aplikacij lahko samodejno sproži brez vednosti uporabnika (fotografija je simbolična). Foto: Thinkstock

Kar 56 odstotkov letos vprašanih je zelo zaskrbljenih, da bi lahko nekdo videl vse, kar počnejo ali gledajo na svojih napravah, približno polovico vseh vprašanih pa skrbi, da bi jih kdo izsledil z uporabo podatkov iz njihove mobilne naprave o njihovi geografski lokaciji.

Ali res veste, katere aplikacije trenutno tečejo na vašem pametnem telefonu?

Razlogi za skrb vsekakor obstajajo, ugotavljajo strokovnjaki omenjene družbe za računalniško varnost, saj imajo aplikacije dostop do ogromne količine osebnih podatkov, kot so uporabnikova lokacija, stiki v imeniku, dejavnosti ...

Z raziskavo so ugotovili, da ima kar 83 odstotkov aplikacij za operacijski sistem Android dostop do zaupnih podatkov svojih lastnikov, a to še ni največja težava, saj uporabnik načeloma ima vpogled v dovoljenja aplikaciji, še preden ji jih dodeli.

Prvi steber obrambe pred preveč radovednimi aplikacijami je hkrati zelo učinkovit: preverite, katera dovoljenja podeljujete posameznim aplikacijam, še preden jih namestite. | Foto: Prvi steber obrambe pred preveč radovednimi aplikacijami je hkrati zelo učinkovit: preverite, katera dovoljenja podeljujete posameznim aplikacijam, še preden jih namestite.

Veliko bolj tvegano za uporabnike je, da se kar 96 odstotkov aplikacij, ki imajo dostop do zaupnih osebnih podatkov lastnikov, lahko zažene brez privolitve uporabnika!

Prvi korak je najlažji in zelo učinkovit, a ga številni vseeno preskočijo

Čeprav mobilne aplikacije radi uporabljamo, ni nujno, da jim tudi vedno zaupamo, so izsledke raziskave komentirali njeni naročniki in izvajalci. V družbi Kaspersky Lab še ugotavljajo, da kljub razmeroma visoki zaskrbljenosti nad odtekanjem osebnih informacij prek mobilnih aplikacij delež uporabnikov, ki izvajajo temeljne previdnostne ukrepe, ni niti približno tako visok.

Začne se že pri preprostem preverjanju dovoljenj, ki jih aplikacije zahtevajo za svojo namestitev. Za še več varnosti pred nepotrebnim zbiranjem osebnih podatkov pa so na voljo orodja, ki skrbijo za celovito računalniško varnost, in orodja, ki spremljajo izvajanje aplikacij v ozadju – nekatera od teh orodij so celo povsem brezplačna.

 

Ne spreglejte