SiolNET. Digisvet Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mobilni telefoni bolj motijo voznika kot sovoznik

1

termometer

Pogovor prek mobilnega telefona vozniku odvzame veliko več pozornosti kot celo najbolj klepetavi sovoznik, saj v raziskavi niso držali varnostne razdalje in zamujali izhode.

Kar je v izsledkih raziskave ameriških strokovnjakov najbolj presenetljivo je, da pripomočki za prostoročno telefoniranje stvari ne izboljšajo. Klepet s sovoznikom je manj nevaren, ker se ta obnaša kot drugi par oči, dodatno pa prenehajo govoriti ali celo pomagajo, ko vidijo, da mora voznik spremeniti smer oz. gibanje. Raziskava, ki je bila objavljena v reviji Journal of Experimental Psychology: Applied, dodaja na hitro rastoči kup dokazov, ki govorijo v prid trditvi, da mobilni telefoni lahko vožnjo delajo bolj nevarno.

«Prostoročni pripomočki« ne pomagajo Dave Strayer iz univerze University of Utah je s kolegi v nizu poskusov s pomočjo simulatorja ugotovil, da pogovor prek pripomočkov za prostoročno telefoniranje v primerjavi s pogovorom zgolj prek mobilnega telefona ne izboljša pozornosti voznika.

Raziskovalci so pokazali, da klepet prek mobilnega telefona med vožnjo odzivni čas pri mladih ljudeh zmanjša na nivo upokojencev. Vozniki so med telefoniranjem oslabljeni tako kot vinjeni vozniki.

Sovoznik pogovor poenostavi Vozniki, ki so med vožnjo uporabljali pripomočke za prostoročno telefoniranje, so veliko pogosteje zapeljali s svojega voznega pasu in zgrešili izvoze, kot vozniki med klepetom s sovoznikom. Testirali so 96 odraslih v starosti med 18 in 49 let. »Sovoznik doda drugi par oči in mu pomaga pri navigiranju ter jih opominja na pot do cilja,« je dejal Strayer. Sopotniki dodatno tudi poenostavijo pogovor, ko se pogoji za vožnjo spremenijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin