SiolNET. Digisvet Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lenovo bi vseeno kupil IBM-ovo enoto za strežnike

4

termometer

Lenovo nadaljuje pogajanja za nakup IBM-ove enote za strežnike, je povedal vir blizu podjetja. Posel bi kitajski družbi omogočil širitev zunaj vedno manj dobičkonosnega sektorja osebnih računalnikov.

Pogovori med podjetjema so lani zastali, saj se jim ni uspelo dogovoriti glede cene. IBM naj bi namreč upal na od štiri do šest milijard dolarjev (od tri do 4,5 milijarde evrov), Lenovo pa naj bi ponudil le 2,5 milijarde dolarjev (1,85 milijarde evrov).

Iz Lenova so danes sporočili, da se dogovarjajo za nek nakup, a niso želeli izdati, za kateri posel gre. Poudarili so le, da niso dosegli nikakršnega dogovora. Zadeve pa niso želeli komentirati niti pri IBM-u.

Lenovo je sicer leta 2005 za 1,75 milijarde dolarjev (1,3 milijarde evrov) kupil IBM-ovo enoto za osebne računalnike Thinkpad, ki je kitajsko podjetje izstrelila med največje proizvajalce osebnih računalnikov.

Z dogovorom bi pridobili vsi Nakup IBM-ovih strežnikov x86, ki poganjajo velike podatkovne centre, bi za obe podjetji pomenil premik v želeno smer. Lenovo se želi namreč uveljaviti na trgu mobilnih naprav in podatkovnih strežnikov, IBM pa se počasi odmika od strojne opreme in se osredotoča na storitve in programsko opremo.

Analitiki vrednost IBM-ove enote za strežnike ocenjujejo na od 2,5 do tri milijarde dolarjev (od 1,85 do 2,2 milijarde evrov) in poudarjajo, da ameriško podjetje v zadnjem času knjiži slabše rezultate, zato bi bilo morda bolj pripravljeno na pogajanja. Morebitni dogovor bo sicer dodobra pregledal še ameriški odbor za tuje naložbe, a analitiki pričakujejo, da ga bo potrdil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin