Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
17. 8. 2015,
16.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Office 365 Microsoft Windows 10 Windows 8.1

Ponedeljek, 17. 8. 2015, 16.06

8 let

Konec brezplačnega Office 365 za manjše mobilne naprave?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Da in ne - z izidom zbirke Mobile Office za uporabnike Windows 10 so ti dobili skoraj primerljivo funkcionalnost, kot jo že imajo na androidih in na sistemu iOS. Komu in zakaj ponudba še ostaja?

Lani je Microsoft razveselil marsikaterega uporabnika, še bolj pa proizvajalca mobilnih naprav z zaslonom, manjšim od 10,1 palca, ko se je odločil, da brez dodatnega plačila na teh napravah omogoči brezplačno enoletno naročnino na Office 365. Maloprodajna cena je sicer en cent manj od 70 ameriških dolarjev (dobrih 63 evrov), v paket pa so dodali še en terabajt shrambe v oblaku OneDrive. Mobile Office za Windows 10 (ni) enakovredna zamenjava Toda ob zagonu operacijskega sistema Windows 10 je Microsoft izdal namenske aplikacije Office, katerih uporaba je brezplačna na omenjenih napravah, kar postavlja vprašanje, kaj se bo zgodilo z dozdajšnjo ponudbo brezplačne enoletne naročnine na vendarle zmogljivejši Office 365. Ponudbo so namreč začeli postopoma umikati z vseh naprav z operacijskim sistemom Windows 10 – razen na svojih lastnih napravah Surface 3. Na mobilnih napravah s starejšimi Windowsi ponudba še vedno velja.

Na mobilnih napravah z operacijskim sistemom Windows 10 bo tako prednameščena zbirka Office Mobile, zaradi česar brezplačne enoletne naročnine na Office 365 ni več. Mobilna pisarniška zbirka zna narediti marsikaj, kar zna tudi zbirka za velike računalnike, a vsega vendarle ne, kar pomeni, da bo večina najbrž vendarle zadovoljna s tem, kar bo brez doplačila dobila na svoji mobilni napravi z operacijskim sistemom Windows 10. Okoli je včasih bližje Toda Office Mobile ne deluje na prejšnjih Windowsih, zato za te uporabnike brezplačen enoletni Office 365 ostaja pravzaprav zaradi enega samega namena – da tudi tem uporabnikom zagotovi brezplačno funkcionalnost pisarniške zbirke Office, tako kot uporabnikom operacijskih sistemov Android in iOS. Naprave s prednameščenim Windows 8.1 imajo tako še vedno možnost brezplačne enoletne uporabe "prave" pisarniške zbirke (v oblaku) Office 365.

Ker pa so vse naprave s pristnim operacijskim sistemom Windows 7 ali 8.1 še slabo leto upravičene do brezplačne nadgradnje na Windows 10, vsi tisti, ki si za vsako ceno želijo to brezplačno enoletno naročnino na Office 365, lahko izberejo novo mobilno napravo, ki (še) ima prednameščen operacijski sistem Windows 8.1, izkoristijo ponudbo in nato sami svojo mobilno napravo nadgradijo na Windows 10. Vse po pravilih. Ponudba lahko ostane, a Microsoft ne bo več kril stroškov Pri Microsoftu so pojasnili, da proizvajalci mobilnih naprav z operacijskim sistemom Windows 10 lahko, če želijo, še vedno ponujajo brezplačno enoletno naročnino na Office 365 – le da Microsoft ne bo več kril stroškov kot do zdaj, temveč jih bo prevalil na proizvajalce. Predvsem tisti, katerih naprave so le malenkost dražje, kot je ta naročnina, tega gotovo ne bodo sprejeli.

Microsoft se je na ta razmišljanja odzval z izjavo, da gre za medijska predvidevanja, ne za njihovo uradno politiko, a znamenja so zelo zgovorna.

Ne spreglejte