SiolNET. Digisvet Novice
7,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Top 10 teorij zarot o 11. septembru 2001

Kdo je zakuhal 11. september? Bin Laden, Bush, Judje ali ljudje kuščarji?

7,80

termometer

 | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Po terorističnem napadu na Svetovni trgovinski center in Pentagon, ki se je v New Yorku in Washingtonu zgodil na današnji dan pred 15 leti, so se pojavile številne teorije zarot. Je res šlo za teroristični napad ali so dvojčka zrušili kar Američani sami? Poiskali smo nekaj najbolj znanih teorij zarot, povezanih z 9/11, in njihove razlage. 

Mineva 15 let od terorističnih napadov na New York 11. septembra 2001. To je bil dan, ki je spremenil potek zgodovine. Dediščina tega dogodka in odzivov nanj še vedno močno kroji tudi našo sedanjost. 

Goreče letalsko gorivo ne more taliti jekla

Teorija zarote: To je verjetno najbolj znan mit, ki zadeva 11. september 2001. Preiskovalci padca dvojčkov WTC so krivdo pripisali gorečemu letalskemu gorivu, ki je oslabilo jekleno ogrodje obeh stolpnic in s tem neposredno povzročilo njuno zrušenje. Nasprotniki te razlage trdijo, da preprosto ni mogoče, da bi to bilo res, saj letalsko gorivo ne gori pri dovolj visoki vročini, da bi lahko povzročilo taljenje jeklenih podpornih stebrov. 

Kerozin ni bil edini vir vročine, saj je gorel tudi vnetljivi inventar v pisarnah Svetovnega trgovinskega centra – papir, plastika, les, preproge, pohištvo.  | Foto: Getty Images Kerozin ni bil edini vir vročine, saj je gorel tudi vnetljivi inventar v pisarnah Svetovnega trgovinskega centra – papir, plastika, les, preproge, pohištvo.  Foto: Getty Images

Razlaga: Letalsko gorivo (kerozin) gori pri temperaturi od okrog 400 do 800 stopinj Celzija, kar ni dovolj, da bi utekočinilo jeklo, ki ima tališče (tališče, ne vrelišče!) pri približno 1.375 stopinjah Celzija. A jeklo se že pri okrog 600 stopinjah Celzija zmehča in izgubi približno polovico svoje strukturne moči.

Trenutek, ko je v Svetovni trgovinski center trčilo drugo potniško letalo.  | Foto: Getty Images Trenutek, ko je v Svetovni trgovinski center trčilo drugo potniško letalo. Foto: Getty Images

Stolpnici sta padli zaradi nadzorovanih eksplozij, ne zaradi trkov letal

Teorija zarote: V trenutku, ko sta stolpnici začeli padati, je bilo v bližini temeljev in nižjih nadstropij mogoče videti oblake prahu, ki so uhajali pravokotno na stolpnici, kar pomeni, da je bil tam sprožen eksploziv. Ta teorija zarote se sklada z zgornjo – njeni zagovorniki pravijo, da ni možnosti, da bi takšno strukturno škodo povzročila samo trka letal.

Mnogi teoretiki zarot podcenjujejo količino goriva, ki sta ga prevažali obe letali. Boeinga 767 sta vzletela v Bostonu v relativni bližini New Yorka, namenjena pa sta bila v Los Angeles, ki je na drugi strani države in od Bostona eno najbolj oddaljenih večjih mest v celinskih ZDA. Ob trkih v WTC so bila krila obeh letal praktično še polna goriva.   Foto: Reuters | Foto: Getty Images Mnogi teoretiki zarot podcenjujejo količino goriva, ki sta ga prevažali obe letali. Boeinga 767 sta vzletela v Bostonu v relativni bližini New Yorka, namenjena pa sta bila v Los Angeles, ki je na drugi strani države in od Bostona eno najbolj oddaljenih večjih mest v celinskih ZDA. Ob trkih v WTC so bila krila obeh letal praktično še polna goriva. Foto: Reuters Foto: Getty Images

Razlaga: Goreče letalsko gorivo je po trkih obeh letal teklo po jaških dvigal in vzdrževalnih prehodih, ki so bili speljani od temeljev do streh obeh stolpnic. Ko so se jekleni podporni stebri dvojčkov zaradi velike vročine zmehčali, niso več mogli podpirati 450 milijonov kilogramov, kolikor je tehtala vsaka od stolpnic. Nadstropja so se sesedla eno v drugo in pri tem navzdol potiskala zrak in prah, ki je uhajal pri temeljih.

Letal ni bilo, WTC sta zadeli raketi, zakrinkani v holograma letal

Teorija zarote: Več teoretikov zarot, med njimi sta tudi nekdanji glavni ekonomist Busheve administracije in nekdanji uslužbenec britanske obveščevalne agencije MI5, trdi, da sta dvojčka Svetovnega trgovinskega centra padla zaradi balističnih raket. Obdani naj bi bili s hologrami, ki so ju zakrinkali v potniški letali. 

Ena najbolj znanih fotografij dogodkov, ki so se odvili 11. septembra 2001. Mož, ki se je približal takratnemu predsedniku ZDA Georgu W. Bushu in mu na uro zašepetal vest, da je v WTC trčilo še eno letalo, je Andrew Card, takratni prvi mož kabineta predsednika ZDA. | Foto: Reuters Ena najbolj znanih fotografij dogodkov, ki so se odvili 11. septembra 2001. Mož, ki se je približal takratnemu predsedniku ZDA Georgu W. Bushu in mu na uro zašepetal vest, da je v WTC trčilo še eno letalo, je Andrew Card, takratni prvi mož kabineta predsednika ZDA. Foto: Reuters

Razlaga: Tehnologija leta 2001 še ni bila tako napredna, da bi lahko kdorkoli ustvaril tako prepričljive holograme, ki bi jih lahko videlo in jim verjelo več deset tisoč očividcev v New Yorku in več deset milijonov televizijskih gledalcev z vsega sveta. Česa takega ne bi mogli storiti niti z današnjo hologramsko tehnologijo. 

Kje je bila ameriška vojska s svojimi letali?

Teorija zarote: Severnoameriško poveljstvo obrambe zračnega prostora (NORAD) je po prejemu informacije o ugrabljenih letalih prejelo tudi ukaz višje sile, naj v akcijo ne pošlje vojaških lovcev iz katerekoli od 28 baz ameriških oboroženih sil na območju, kjer so se zgodili teroristični napadi.

Trenutek, ko se je zrušil še drugi stolp Svetovnega trgovinskega centra. Dvojčka sta padla eno uro in 42 minut po trku prvega potniškega letala.  | Foto: Getty Images Trenutek, ko se je zrušil še drugi stolp Svetovnega trgovinskega centra. Dvojčka sta padla eno uro in 42 minut po trku prvega potniškega letala. Foto: Getty Images

Razlaga: Komunikacija med NORAD in ameriško kontrolo civilnega letalstva je tistega usodnega dne potekala tako, da so kontrolorji dobesedno dvignili telefonsko slušalko in poklicali NORAD. Sistema, ki bi jih neposredno obveščal o ugrabljenih letalih, NORAD takrat še ni imel. Iz letalskih baz se je devet minut pred trkom prvega letala v WTC dvignilo pet lovcev, a letal niso mogli najti, saj so teroristi izklopili transponder, opremo, ki kontroli letov omogoča sledenje letalom. NORAD-ov radar je medtem zaznaval le grožnje iz zraka, ki so izhajale zunaj ZDA. 

Polet United 93 je bil sestreljen, ne strmoglavljen

Teorija zarote: Letalo, ki ni zadelo svojega cilja, temveč strmoglavilo med letom, je bilo sestreljeno, pravijo teoretiki zarote in zanikajo uradno različico razlage dogodkov, ki pravi, da je strmoglavljene letala povzročil upor potnikov zoper ugrabitelje. Polet 93 naj bi sestrelil skrivnosten bel reaktivec F-16, ki so ga takrat opazili v bližini. 

Eden od fotografov mesta nesreče leta United 93 v roki drži fotografijo, ki jo je posnel kmalu po strmoglavljenju letala. To je v tla treščilo s hitrostjo več kot 900 kilometrov na uro in izdolblo tri metre globok krater. | Foto: Reuters Eden od fotografov mesta nesreče leta United 93 v roki drži fotografijo, ki jo je posnel kmalu po strmoglavljenju letala. To je v tla treščilo s hitrostjo več kot 900 kilometrov na uro in izdolblo tri metre globok krater. Foto: Reuters

Razlaga: Bel reaktivec je bil pravzaprav zasebno potniško letalo ene od ameriških oglaševalskih agencij. Več potnikov leta 93 je po uporu zoper ugrabitelje tudi poklicalo svojce oziroma policijo in jim povedalo, kaj se dogaja. Domnevni pilot vojaškega letala F-16, ki naj bi po pričevanju nekaterih "poznavalcev" pritisnil na gumb, ki je sestrelil let 93, major Rick Gibney, pa je bil tisti dan čisto drugje, v svojem letalu pa je imel tudi potnika. 

Prizor s prvega pogreba gasilcev, ki so izgubili življenje med reševanjem preživelih v Svetovnem trgovinskem centru, preden se je ta porušil in jih pokopal pod sabo. | Foto: Getty Images Prizor s prvega pogreba gasilcev, ki so izgubili življenje med reševanjem preživelih v Svetovnem trgovinskem centru, preden se je ta porušil in jih pokopal pod sabo. Foto: Getty Images

So na newyorški borzi vedeli, da bosta padli ceni delnic letalskih družb American Airlines in United Airlines?

Teorija zarote: V dneh pred 11. septembrom 2001 je bilo na Wall Streetu nenavadno veliko trgovanja z delnicami letalskih družb United Airlines in American Airlines. Delničarji so jih množično prodajali, kar ne more pomeniti nič drugega kot to, da so za napad na WTC in Pentagon vedeli vnaprej. 

Večji del trgovanja z delnicami United Airlines je v dneh pred terorističnim napadom opravil en poslovnež, poskrbel je za 95 odstotkov vseh nakupov delnic družbe v tistem času. Kupil je tudi 115 tisoč delnic družbe American Airlines. Poznejša preiskava agencije FBI je pokazala, da poslovnež ni imel nobenih stikov z islamskimi skrajneži, ki so prevzeli krivdo za teroristični napad.  | Foto: Reuters Večji del trgovanja z delnicami United Airlines je v dneh pred terorističnim napadom opravil en poslovnež, poskrbel je za 95 odstotkov vseh nakupov delnic družbe v tistem času. Kupil je tudi 115 tisoč delnic družbe American Airlines. Poznejša preiskava agencije FBI je pokazala, da poslovnež ni imel nobenih stikov z islamskimi skrajneži, ki so prevzeli krivdo za teroristični napad.  Foto: Reuters

Razlaga: Čeprav se je že nekaj tednov pred terorističnim napadom na newyorški borzi res povečal promet z delnicami United Airlines in American Airlines, zvezna komisija, ki je preiskovala dogodke 11. septembra, ni odkrila povezav med dogajanjem na borzi ter ugrabitvami in nesrečami potniških letal.

Je Pentagon zadela balistična raketa, ne potniško letalo?

Teorija zarote: Luknja v Pentagonu je bila po mnenju teoretikov zarot premajhna, da bi lahko nastala kot posledica trka potniškega letala v eno največjih zgradb v ZDA. Povzročiti jo je morala balistična raketa, Pentagon pa je z njo ciljala kar sama vlada ZDA.

V terorističnem napadu na Pentagon je umrlo 189 ljudi - 64 na letalu (vključno s petimi ugrabitelji) in 125 v zgradbi Pentagona. | Foto: Getty Images V terorističnem napadu na Pentagon je umrlo 189 ljudi - 64 na letalu (vključno s petimi ugrabitelji) in 125 v zgradbi Pentagona. Foto: Getty Images

Razlaga: Kako je letalo s skoraj 40-metrskim premerom kril (Boeing 757) v Pentagon zvrtalo samo 22 metrov široko luknjo? Zato, ker je v stavbo priletelo postrani in s hitrostjo 850-kilometrov na uro. Eno od kril so odtrgala tla, drugo zgradba. "Votlo letalo je bilo v primerjavi z betonskim Pentagonom pri tej hitrosti bolj podobno tekočini kot pa trdnemu predmetu," je za znanstveno publikacijo Popular Mechanics ob preiskavi napada na Pentagon povedal strukturni inženir Mete Sozen. "To ni risanka, da bi v Pentagonu ostala silhueta letala."

Še en prizor luknje v Pentagonu. Najširša je na vrhu, kjer je pristal trup letala, najožja pa na dnu, kjer je skozi beton Pentagona zaoralo eno od pristajalnih koles Boeinga 757. | Foto: Getty Images Še en prizor luknje v Pentagonu. Najširša je na vrhu, kjer je pristal trup letala, najožja pa na dnu, kjer je skozi beton Pentagona zaoralo eno od pristajalnih koles Boeinga 757. Foto: Getty Images

Še ena o Pentagonu – kje so bili ostanki Boeinga?

Teorija zarote: Zagovorniki teorije, da je v Pentagon treščil vojaški projektil in ne potniško letalo, pravijo, da preiskovalci nikjer niso našli delov letala.

Ostanek leta American Airlines 77 na trati pred Pentagonom. | Foto: Wikimedia Commons Ostanek leta American Airlines 77 na trati pred Pentagonom. Foto: Wikimedia Commons

Razlaga: To seveda ne drži, deli letala so bili raztreseni po celotnem območju Pentagona (fotografija zgoraj).

Pozneje jih je precej, pa ne le delov, tudi osebnih predmetov potnikov leta 77 in drugih treh, romalo v muzej Smithsonian, kjer so del stalne razstave v spomin na 11. september 2001.  | Foto: Getty Images Pozneje jih je precej, pa ne le delov, tudi osebnih predmetov potnikov leta 77 in drugih treh, romalo v muzej Smithsonian, kjer so del stalne razstave v spomin na 11. september 2001.  Foto: Getty Images

Napadalci so še vedno živi

Teorija zarote: Ugrabitelji oziroma osumljenci za ugrabitve štirih potniških letal so še vedno živi in zdravi. Napade na WTC in Pentagon so izvršili plačanci ZDA oziroma drugih organizacij, ki jih teoretiki zarot pogosto povezujejo s terorističnim napadom (Iluminati, prostozidarji, celo ljudje kuščarji, ki domnevno na skrivaj vodijo svet). 

Ugrabitelji leta American Airlines 11, ki je svojo pot 11. septembra 2001 končal v severnem stolpu Svetovnega trgovinskega centra. Njihov vodja je bil Mohammed Atta (zgoraj na sredini) | Foto: Getty Images Ugrabitelji leta American Airlines 11, ki je svojo pot 11. septembra 2001 končal v severnem stolpu Svetovnega trgovinskega centra. Njihov vodja je bil Mohammed Atta (zgoraj na sredini) Foto: Getty Images

Razlaga: To teorijo zarote so pravzaprav zakuhali mediji. BBC, na primer, je v dneh po terorističnem napadu poročal, da so enega od osumljencev za ugrabitve letal opazili v drugi državi. Pozneje se je izkazalo, da to ni bil on, temveč nekdo, ki mu je podoben in ima podobno ime. Ameriška obveščevalna agencija FBI je večkrat potrdila, da je pravilno identificirala vseh 19 ugrabiteljev, vsi pa so umrli pri strmoglavljenju potniških letal.

Za vse so krivi Judje

Teorija zarote: Štiri tisoč ljudi judovskih korenin, ki so bili zaposleni v različnih podjetjih Svetovnega trgovinskega centra, je usodnega 11. septembra 2001 ostalo doma in se s tem izognilo smrti ali poškodbam ob sesutju dvojčkov. Z drugimi besedami – Judje so vedeli, kaj se bo zgodilo, saj je napad organiziral Izrael, da bi ZDA napadle Bližnji zahod oziroma države, s katerimi se Izrael že desetletja gleda grdo.

V terorističnih napadih 11. septembra 2001 je vključno z devetnajstimi ugrabitelji štirih letal umrlo 2.996 ljudi, več kot 6.000 pa je bilo ranjenih. Gre za najbolj smrtonosen teroristični napad na ameriških tleh do zdaj.  | Foto: Getty Images V terorističnih napadih 11. septembra 2001 je vključno z devetnajstimi ugrabitelji štirih letal umrlo 2.996 ljudi, več kot 6.000 pa je bilo ranjenih. Gre za najbolj smrtonosen teroristični napad na ameriških tleh do zdaj. Foto: Getty Images

Razlaga: Spletni portal Snopes, ki razbija teorije zarot, poroča, da dokaza za zgornjo trditev ni, je bilo pa večkrat dokazano, da je v terorističnih napadih umrlo okrog 400 Judov. To pomeni, da je bilo judovskega porekla več kot deset odstotkov žrtev 11. septembra 2001. 

Viri: Popular Mechanics, Snopes, BBC

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 99
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin