Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
2. 11. 2015,
15.17

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pametni telefon kraja zasebnost varnost Matic Tomšič

Ponedeljek, 2. 11. 2015, 15.17

4 leta, 3 mesece

Kako zaščititi podatke na mobilnem telefonu, če nam ga ukradejo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Preverili smo, kaj lahko uporabnik stori za zaščito podatkov na pametnem telefonu v primeru kraje ali izgube.

Zaščito pametnega telefona in podatkov na njem pred krajo ali izgubo lahko v grobem razdelimo na tri dele. To so uporaba lokalnih varnostnih mehanizmov na napravi, seznanjenost s funkcijami za sledenje in upravljanje telefona na daljavo ter upoštevanje načel razumnega in previdnega ravnanja z dragoceno ali pomembno osebno lastnino.

Če vam ga že ukradejo, jim vsaj onemogočite dostop do vsebine Sodobni pametni telefoni, naj gre za modele na platformah Android, iOS ali Windows Phone, uporabniku ponujajo kar nekaj funkcij za zaščito vsebine telefona.

Prvi in najpomembnejši branik je zaklepanje zaslona, s katerim onemogočimo (pre)prost dostop do namizja ter s tem tudi aplikacij, fotografij, sporočil in drugih datotek. Zaslon lahko zaklenimo z vzorcem, geslom, številčno kodo PIN, prstnim odtisom (če je naprava opremljena s čitalnikom) ali celo lastnim obrazom.

Precej uporabnikov zaklepanja zaslona ne uporablja, saj jih moti proces risanja vzorca ali vnašanja gesla vsakič, ko želijo uporabljati telefon. Zanje je morda primernejša možnost zaklepanja posameznih aplikacij, kot so Galerija, Sporočila, Imenik. Na Androidu lahko to storimo z brezplačno aplikacijo AppLock , na iOS z aplikacijo FolderLock ali pa funkcijo Guided Access, ki onemogoči interakcijo z izbranimi deli zaslona. Uporabniki Windows Phone lahko aplikacije zaklenejo z orodjem Smart App Lock .

Dodaten močan sloj zaščite je šifriranje vseh podatkov na napravi. Ti so nato vidni samo tistemu, ki ima geslo, kar pomeni, da do vsebine ukradenega ali izgubljenega telefona ne more nihče drug, niti državne oblasti. Na šifriranem telefonu – mi smo to storili z našim Samsung Galaxy S6, postopek traja kar dolgo – je treba ob vsakem zagonu ob kodi PIN za kartico SIM vpisati še posebno geslo, ki odklene šifro.

Zaradi izklopljenega GPS lahko ostanete brez telefona Android in iOS, daleč najbolj uporabljani mobilni platformi, uporabnikom ponujata vsak svojo storitev za sledenje lokaciji pametnega telefona. Če je uporabnik napravo izgubil ali so mu jo izmaknili, lahko z njo, če je povezana s spletom in ima vključeno anteno GPS, še vedno komunicira prek osebnega računalnika.

Upravitelj naprav Android:

Upravitelj naprav Android uporabniku omogoča, da spremlja lokacijo svojega pametnega telefona in njeno morebitno spreminjanje. Napravi lahko na daljavo tudi:

– naroči zvonjenje, kar je uporabno, če smo telefon založili doma;

– jo zaklene z geslom in na njenem zaslonu izpiše sporočilo ter telefonsko številko, na katero ga lahko pokliče morebitni najditelj;

– ukaže izbris vseh podatkov in ponastavitev na tovarniške nastavitve.

Za uporabo Upravitelja naprav Android je treba imeti račun Google.

Find my iPhone:

Find my iPhone je Applova storitev za iskanje in upravljanje izgubljenih iPhonov, iPadov, tudi iPodov in računalnikov Mac.

Za uporabo je potrebna registracija računa iCloud. Izgubljenemu ali ukradenemu iPhonu lahko nato sledimo na zemljevidu, ga zaklenemo na daljavo in na zaslonu prikažemo sporočilo s kontaktno številko, ki jo lahko morebitni najditelj pokliče neposredno z izgubljenega iPhona.

Nastavimo lahko tudi aktivacijski zaklep, s katerim lahko do vsebine iPhone dostopa le tisti, ki pozna uporabniško ime in geslo, s katerima je bil predhodno registriran. V skrajni sili je mogoč tudi oddaljen izbris vseh podatkov na iPhonu.

Mobilnik vedno pri sebi ali pa na varnem doma Shranjene osebne podatke in z njimi tudi pametni telefon zavarujemo najbolje, če pri uporabi upoštevamo načela razumnega in previdnega ravnanja z dragoceno ali pomembno osebno lastnino. To pomeni:

– Pametni telefon imamo vedno pri sebi ali pa ga pospravimo na varno doma oz. na delovnem mestu.

– Pametnega telefona ne nosimo v zadnjem hlačnem žepu ali odprti torbici. Najprimernejša skrivališča so hlačni žepi na zadrgo in namenski žepi za mobilne telefone v notranjosti zaprtih torbic ali nahrbtnikov.

– Telefona nikoli ne odlagamo na javnih mestih, kot so bari in restavracije, mestni potniški promet, čakalnice v zdravstvenih domovih …

– Če nam ni treba, pametnega telefona ne uporabljajmo med sprehajanjem po mestnih soseskah, ki ne veljajo za najbolj varne, še posebej ne ponoči, saj lahko postanemo tarča nepridipravov.

– Zapomnimo (ali pa raje kar zapišemo) si osnovne lastnosti, s katerimi lahko najbolje opišemo izgubljen ali odtujen telefon: znamko, model, barvo, telefonsko številko, morebitne poškodbe ohišja ali dodatke, kot so nalepke, obeski.

– Dobro je poznati tudi številko IMEI, ki je nekakšna mednarodna osebna izkaznica vsakega pametnega telefona. Do nje dostopamo tako, da "pokličemo" zaporedje simbolov *#06# (zvezdica-lojtra-nič-šest-lojtra). Če ostanemo brez telefona, lahko od ponudnika mobilnih storitev zahtevamo, da IMEI blokira, s čimer telefon do umika blokade postane neuporaben. IMEI nam lahko pomaga tudi, če iskanje ukradenega telefona prepustimo policiji.

Ne spreglejte