Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
22. 9. 2015,
17.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nasveti Chrome Firefox

Torek, 22. 9. 2015, 17.27

7 let, 12 mesecev

Kako spletni brskalnik zaščitimo pred nevarnostmi z interneta?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predstavljamo šest načinov, s katerimi lahko spletni brskalnik zavarujemo pred vdori v zasebnost, zlonamernimi programi in napadalci z interneta.

Redno posodabljajte svoj spletni brskalnik Uporaba starejših, z varnostnimi posodobitvami nezakrpanih različic spletnih brskalnikov je razlog številka ena za večino vdorov, zlorab in kraj osebnih podatkov. Kibernetski napadalci namreč zelo radi kukajo skozi varnostne luknje izdaj brskalnikov, ki jih je povozil čas.

Poskrbite, da boste ob namestitvi brskalnika, najsi gre za Chrome ali Firefox, pustili vklopljeno možnost samodejnega posodabljanja. Prav tako ne uporabljajte zastarelih različic brskalnikov, kot sta Safari za Windows in pretekle izdaje Internet Explorerja. Microsoft Edge in novi Internet Explorer se v Windows 10 posodabljata prek servisa za posodobitve Windows Update.

Previdno pri nameščanju razširitev Razširitve za spletne brskalnike, kot sta Chrome in Firefox za Windows ter Safari za Applov OS X, ponujajo ogromno možnosti za dodajanje novih priročnih funkcij in prilagajanje njihovega videza. A po drugi strani lahko brskalnik in njegovega uporabnika, če jih namestimo iz vira sumljivega porekla, tudi oškodujejo ali ogrozijo. Zlonamerne razširitve lahko prikazujejo nadležne oglase, sledijo pritiskom tipk na tipkovnici, kradejo piškotke spletnih sej in beležijo zgodovino iskanja in obiskanih spletnih strani.

Če brez razširitev ne morete, jih nameščajte le iz zaupanja vrednih virov (Chrome Web Store, Add-ons for Firefox, Safari Extensions), pred klikom na gumb Dodaj pa preverite še oceno in komentarje tistih, ki jih že uporabljajo. Ne pozabite, da je treba redno posodabljati tudi razširitve, ne le brskalnika.

Odstranite razširitve, ki jih ne uporabljate Manj razširitev pomeni manj možnosti za morebitno zlorabo brskalnika, pa tudi hitrejše nalaganje spletnih strani. V prvi vrsti priporočamo, da se znebite Jave, saj jo za prikazovanje vsebin uporablja vse manj spletnih strani, v zadnjem času pa je že večkrat dokazala, kako preprosto jo je mogoče zlorabiti za dostop do uporabnikove zasebnosti.

Sami izbirajte, kdaj naj se začne izvajati katera razširitev To je pomembno, če želite onemogočiti zaganjanje razširitev v ozadju in morebitnim napadalcem s tem preprečiti, da bi dostop do sistema pridobili za vašim hrbtom. Selektivno zaganjanje razširitev bo prihranilo tudi računsko moč in, če do spleta dostopate na prenosnem računalniku, posledično tudi podaljšalo trajanje baterije.

Prilagamo bližnjici za dostop do nastavitev vsebine in razširitev v brskalnikih Chrome in Firefox. V Safariju za dostop do razširitev odprite Nastavitve (Preferences) in na zavihku Varnost (Security) poiščite ter odprite Manage Website Settings.

Če imate 64-bitni operacijski sistem, uporabljajte 64-bitno različico brskalnika Uporaba 64-bitnega brskalnika je pomembna zaradi večje učinkovitosti varnostnega mehanizma, ki se imenuje ASLR (Address Space Layout Randomization). Ta sistemskim, izvršilnim in preostalim datotekam v pomnilniku naključno dodeljuje naslove, da jih morebitni napadalci ne morejo najti (oziroma to storijo precej težje kot v času pred ASLR) in jih zlorabiti za dostop do sistema. Njihovo lokacijo bi morali namreč uganiti, če jim spodleti, pa se lahko program – v tem primeru brskalnik – sesuje in prepreči ponoven poskus.

Čeprav je ASLR na voljo tudi na 32-bitnih platformah, 64-bitne ponujajo eksponentno višje število naključnih naslovov in s tem manj možnosti za uspešno izveden kibernetski vdor. 64-bitni Chrome lahko prenesete tukaj. Če uporabljate 64-bitni Windows 10, Applov operacijski sistem OS X ali Linux, imate 64-bitni brskalnik že nameščen. 64-bitni Firefox bo predvidoma na voljo v polni različici 42 (ne preizkusni beta), so na spletni strani Bugzilla pred dnevi sporočili razvijalci Firefoxa.

Uporabljajte dodatno plast zaščite pred morebitno zlorabo brskalnika Mi smo namestili brezplačno različico programa Malwarebytes Anti-Exploit, ki kot dodatna plast zaščite tiho deluje v ozadju in med uporabo brskalnika pozorno čaka na morebitne sumljive aktivnosti.

Malwarebytes Anti-Exploit podpira celo vrsto bolj in manj znanih brskalnikov, varuje pa tudi nekatere druge programe, kot so Adobe Reader, orodja v Microsoftovi pisarni Office in predvajalnike multimedijskih vsebin Winamp, VLC ter QuickTime. Če ga boste namestili, v zadnjem koraku ne pozabite odstranite kljukice ob ponudbi za brezplačni preizkus premijske različice programa.

Ne spreglejte