Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
7. 12. 2015,
18.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

pametni telefon nasveti Android iOS Matic Tomšič

Ponedeljek, 7. 12. 2015, 18.26

6 let, 7 mesecev

Kako preprečiti, da bi pametnemu telefonu zmanjkalo prostora

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Šestnajstgigabajtni ali še manj prostoren pametni telefon še prehitro napolnimo s fotografijami, z glasbo, nameščanjem aplikacij, s spletnimi prenosi. Kaj storiti, da se to ne bo zgodilo?

Pomnilnik najpogosteje zapolnijo fotografije, zato začnite uporabljati oblak Sodobni pametni telefoni imajo fotoaparate s 13, 16, celo 20 milijoni slikovnih točk. Ko z njimi ustvarimo fotografijo, njena velikost na disku dosega od dva do sedem megabajtov. Pri ogromno uporabnikih se fotografije nabirajo kot po tekočem traku, zato lahko hitro zasedejo velik delež pomnilnika. Mnogi uporabniki fotografij tudi ne želijo odstranjevati, saj jih nočejo izgubiti. Enako velja za videoposnetke, ki zasedejo še več prostora.

Odločanju, katero fotografijo izbrisati in katere ne, se lahko izognemo, če fotografije sproti nalagamo v oblak. Odlična aplikacija prav za ta namen je Google Foto (na voljo je za Android in iOS), ki jih sproti sinhronizira v spletni album, število fotografij, ki jih lahko prenesemo, pa je neomejeno. Ko so fotografije shranjene v Google Foto, jih lahko z naprave izbrišemo.

Za spletno hrambo fotografij lahko uporabimo tudi katerega od drugih oblakov – Google Drive, Dropbox, Microsoft OneDrive, iCloud. A pri njih bo za neomejeno shranjevanje vsebin treba plačati. Če imate možnost, ob nakupu novega telefona izkoristite morebitno promocijsko ponudbo pridružitve oblaku, ki jo ponujajo nekateri proizvajalci. Samsung, na primer, kupcem novih naprav nudi dvoletno naročnino na Microsoftov oblak OneDrive s sto gigabajti prostora.

Glasba Namesto da bi svoje glasbene datoteke shranjevali na pametni telefon – povprečen mp3 zasede štiri megabajte – jih lahko tako kot fotografije prenesete v oblak in predvajate s spleta. Eno najboljših brezplačnih tovrstnih storitev ponuja aplikacija Google Play Music, ki je na napravah z Androidom nameščena privzeto, uporabniki iPhonov pa jo lahko prenesejo tukaj.

Google Play Music uporabniku omogoča, da v svojo spletno zbirko prenese do 50 tisoč pesmi, nato pa jih lahko prek internetne povezave predvaja kadarkoli. Apple nekaj podobnega ponuja prek servisa iTunes, a ne brezplačno.

Druga možnost je uporaba ene od storitev za poslušanje glasbe na zahtevo, za kar pa bo treba plačevati mesečno ali letno naročnino. Spotify, najbolj priljubljena tovrstna aplikacija, pri nas (brez navideznega spreminjanja lokacije s proxyjem oziroma namestniškim strežnikom) še ne deluje, zato pa je mogoče do glasbe na zahtevo dostopati prek že omenjenega Google Play Music, Deezerja in Apple Music.

Prvi in drugi bosta uporabnika vsak mesec stala 6,99 evra, tretji pa 5,99 evra. Pri Deezerju je brezplačen prvi mesec poslušanja, pri Google Play Music prva dva meseca, pri Apple Music pa prvi trije meseci.

Ustavite brezglavo nalaganje aplikacij Pobrskajte po meniju pametnega telefona in se prepričajte, da nimate nameščenih tudi aplikacij, ki ste jih že zdavnaj nehali uporabljati oziroma ste jih pognali enkrat in nato nanje pozabili. Bolj kompleksne aplikacije zasedejo nekaj deset megabajtov prostora, številne igre pa dosegajo nekaj sto megabajtov in celo presegajo gigabajt (slika spodaj).

Štiri takšne igre lahko na telefonu, ki ima samo 16 gigabajtov prostora, pri čemer nekaj gigabajtov zasede operacijski sistem (več kot pet pri najnovejših različicah Androida), povzročijo precejšnjo prostorsko stisko.

Redno čistite začasne datoteke Med uporabo pametnega telefona aplikacije, sploh tiste, ki se povezujejo s spletom, sproti kopičijo začasne datoteke, ki jim pomagajo hitreje dostopati do določenih vrst podatkov. Teh datotek se lahko v kratkem času nabere precej. Mi smo jih s svojega telefona pravkar odstranili kar za 626 megabajtov, pa od zadnjega čiščenja še ni minilo 48 ur.

Da bi izbrisali začasne datoteke, uporabniki Androida zajadrajte v Nastavitve/Shramba/Podatki v začasnem pomnilniku. Applov iOS 9 začasne datoteke odstranjuje samodejno, če na napravi ni več prostora, začasni pomnilnik posameznih aplikacij pa lahko počistite v nastavitvah na zavihku General/Storage&iCloudUsage/ManageStorage. Če imate možnost, razširite pomnilnik Na žalost mnogi novejši pametni telefoni uporabniku ne dovolijo, da bi vanje vstavil spominsko kartico in povečal količino lokalnega prostora, saj preprosto nimajo ustrezne reže. Če jo vaš telefon ima, pa to vsekakor storite. Kartice microSD so poceni, takšno z 32 gigabajti priznanega proizvajalca, kot je Kingston, je mogoče dobiti že za okoli deset evrov ( pri Kitajcih so še cenejše, a kdo ve, kako je z dolgoročno zanesljivostjo). Če z njo opremimo pametni telefon s 16 gigabajti pomnilnika, smo njegov prostor za shranjevanje podatkov povečali za 200 odstotkov.

Ne spreglejte