Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
4. 1. 2016,
16.16

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Mark Zuckerberg Umetna inteligenca Facebook

Ponedeljek, 4. 1. 2016, 16.16

2 meseca, 2 tedna

"Imel bom svojega butlerja z umetno inteligenco"

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Lani si je zadal, da bo vsaka dva tedna prebral eno knjigo, letos pa želi ustvariti robota, ki mu bo pomagal pri opravilih v njegovem gospodinjstvu.

Zuckerberg verjame, da sta izkušnja in zadoščenje povsem drugačni, če nekaj ustvariš sam, zato si je, kot je zapisal na svojem Facebook profilu, kakopak, letos zadal novoletno zaobljubo, da bo kar sam ustvaril pomočnika z umetno inteligenco, ki mu bo olajšal življenje doma in v službi. Od kravate prek mandarinščine do pametnega robota Prvi mož Facebooka si ob nastopu novega leta zada nek manjši osebni izziv in cilj. Začelo se je leta 2009, ko se je zaobljubil, da bo vsak dan v službi nosil kravato, leta 2010 pa je bil njegov cilj naučiti se mandarinščino. Leto pozneje je dejal, da bo jedel meso samo tistih živali, ki jih sam ubije, cilj leta 2012 pa je bil, da prav vsak dan programira. Leta 2013 si je zadal cilj vsak dan spoznati koga novega zunaj Facebooka, naslednje leto pa, da bo vsak dan napisal lepo zahvalno sporočilo. Potem ko je lani želel vsaka dva tedna prebrati po eno knjigo, je letos na sezamu ciljev pametni robot za lastno rabo.

Da ne gre zgolj za prazne obljube, je Zuckerberg pokazal oktobra lani, ko je študente univerze Tsinghua v Pekingu 20 minut nagovarjal izključno v mandarinščini. Obstoječe tehnologije avtomatizacije in glasovni nadzor Svoj letošnji cilj bo začel uresničevati tako, da bo, kot sam pravi, raziskal, katere tehnologije so že zunaj. Obstoječa orodja za avtomatizacijo doma že omogočajo kar nekaj opravil znotraj pametnega doma, dodatne možnosti pa vidi v njihovem združevanju s programi za glasovni nadzor.

"Naučil ga bom, da bo razumel moj glas za nadzor vsega v našem domu – glasbe, luči, temperature … Naučil ga bom, da spusti prijatelje naprej tako, da pogleda njihove obraze, ko pozvonijo na zvonec. Naučil ga bom, da me obvesti, če se v sobi moje hčere dogaja karkoli, kar bi moral preveriti, če nisem z njo."

Zuckerberg je obenem obljubil, da bo sproti seznanjal javnost s tem, kako napreduje pri uresničitvi svoje letošnje zaobljube.

Ne spreglejte