Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
15. 5. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

3

Natisni članek

FBI ZDA internet Mitch McConnell

Petek, 15. 5. 2020, 4.00

3 leta, 11 mesecev

FBI bo dobil "supermoč", mnogi Američani zaskrbljeni

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

3

Na glasovanju v senatu Združenih držav Amerike je bila v sredo zavrnjena dopolnitev patriotskega zakona, ki bi organom pregona in obveščevalnim agencijam, kot je FBI, preprečila vpogled v zgodovino spletnega iskanja Američanov brez sodnega naloga. Marsikaterega prebivalca ZDA zato skrbi, da bo znova mogoč množični nadzor ameriških državljanov, kakršnega je leta 2013 razkril žvižgač Edward Snowden.

Tako imenovani patriotski zakon, ki ga je poldrugi mesec po terorističnem napadu na ZDA leta 2001 podpisal takratni ameriški predsednik George W. Bush, ureja nekatera področja domovinske varnosti ZDA in tamkajšnjim preiskovalcem daje določena pooblastila za preprečevanje terorizma.

Patriotski zakon ameriški kongres periodično posodablja z novimi členi in dopolnili, enega najbolj kontroverznih do zdaj pa je pred kratkim predlagal Mitch McConnell, trenutno najvplivnejši senator v ZDA. 

78-letni Mitch McConnell (levo) velja za enega najtesnejših političnih zaveznikov predsednika ZDA Donalda Trumpa.  | Foto: Reuters 78-letni Mitch McConnell (levo) velja za enega najtesnejših političnih zaveznikov predsednika ZDA Donalda Trumpa. Foto: Reuters

Michael Flynn
Novice Ameriško pravosodno ministrstvo odstopilo od pregona Michaela Flynna

Amandma senatorja z najdaljšim stažem v zgodovini ameriške republikanske stranke bi ameriškim organom pregona omogočil neoviran vpogled v zgodovino brskanja po spletu tako rekoč vseh državljanov ZDA.

To pomeni, da preiskovalci za dostop do nekaterih najbolj intimnih osebnih podatkov ameriških državljanov ne bi več potrebovali dovoljenja sodnika.

Nasprotniki predloga Mitcha McConnella opozarjajo, da bi lahko takšno tako rekoč neomejeno pooblastilo preiskovalcem za dostop do podatkov med drugim privedlo do politično motiviranih zlorab in napadov na medije.  | Foto: Thinkstock Nasprotniki predloga Mitcha McConnella opozarjajo, da bi lahko takšno tako rekoč neomejeno pooblastilo preiskovalcem za dostop do podatkov med drugim privedlo do politično motiviranih zlorab in napadov na medije. Foto: Thinkstock

Google
Novice Razkrinkali Google: kaj se zgodi, če poskusimo skriti, kaj iščemo

Velik udarec za senatorje, ki so poskusili preprečiti takšen vdor v zasebnost Američanov

Predlog Mitcha McConnella ni naletel le na zgražanje na spletu, temveč tudi na zaskrbljen odziv med senatorji tako demokratske kot tudi republikanske stranke.

Senatorja Ron Wyden in Steve Daines, ki sicer stojita na nasprotnih političnih polih – prvi je demokrat, drugi republikanec –, sta skupaj predlagala novo dopolnilo, ki bi organom pregona, konkretno obveščevalni agenciji FBI, za brskanje po internetni zgodovini Američanov nalagalo pridobitev sodnega naloga.

Senator Ron Wyden meni, da je predlog njegovega republikanskega kolega McConnella ena najslabših idej, kar jih je slišal v življenju. | Foto: Reuters Senator Ron Wyden meni, da je predlog njegovega republikanskega kolega McConnella ena najslabših idej, kar jih je slišal v življenju. Foto: Reuters

O tem dopolnilu je ameriški senat glasoval v sredo, a Wydenu in Dainesu ni uspelo pridobiti potrebne večine. Za dopolnilo je glasovalo 59 od 100 senatorjev, moralo pa bi jih 60, kar pomeni, da je odločil en sam glas.

Glasovanja se je za zdaj še brez pojasnila, zakaj, medtem vzdržal senator in še pred nekaj meseci potencialni kandidat za naslednjega predsednika ZDA Bernie Sanders.  | Foto: Reuters Glasovanja se je za zdaj še brez pojasnila, zakaj, medtem vzdržal senator in še pred nekaj meseci potencialni kandidat za naslednjega predsednika ZDA Bernie Sanders.  Foto: Reuters

Senator Ron Wyden po glasovanju ni skrival razočaranja, javno ga je izrazil na družbenem omrežju Twitter.

"McConnell je zelo blizu, da Billu Barru (pravosodni minister ZDA, op. p.) prižge zeleno luč za vohunjenje za osebnimi podatki Američanov," je zapisal Wyden, ki je pobudo, da bi ameriški organi pregona lahko svobodno preverjali internetno zgodovino državljanov, v sredo tudi označil za eno najslabših idej, kar jih je slišal v življenju. 

Senatu je v prizadevanjih za omilitev McConnellovega dodatka patriotskemu zakonu v sredo vendarle uspelo doseči manjšo zmago, in sicer je bil izglasovan amandma demokratsko-republikanskega para senatorjev Mika Leeja in Patricka Leahyja, ki bo omogočil neodvisni strokovni nadzor preiskave občutljivih primerov – medijev, politikov, verskih skupin.

Preberite tudi:

GDPR, Ghostery
Novice GDPR: Nemci naredili epsko neumnost in jo poskusili prikriti
Elon Musk
Novice Musk ima dovolj. Napovedal je selitev iz Kalifornije.
NordVPN
Novice Internetni velikan razkril hud incident iz leta 2018
Ne spreglejte