SiolNET. Digisvet Novice
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Facebook bo libro začel vzpostavljati z 21 partnerji

0,02

termometer

Facebook libra
Foto: Reuters

Potem ko so Facebookov projekt vzpostavitve digitalne valute libra nedavno zapustili nekateri pomembni partnerji, je Združenje Libra danes predstavilo 21 partnerjev, ki so se po njihovih navedbah zavezali k sodelovanju v projektu. S tem želi Facebook poudariti, da se vzpostavitvi libre kljub številnim kritikam ne namerava odreči.

Libra Digisvet Projekt digitalne valute libra zapustili pomembni partnerji

Člani Združenja Libra, ki ga je Facebook ustanovil z namenom vzpostavitve nove digitalne valute, se mudijo v Ženevi na svojem prvem uradnem zasedanju. Med 21 ustanovnimi člani so Uber, Spotify in Vodafone.

Nad libro skeptične vlade in centralne banke z vsega sveta

Kot je pojasnil generalni direktor združenja Bertrand Perez, so ustanovni člani podpisali statut libre. "Zdaj imamo absolutno zagotovilo za njihovo sodelovanje, zato povsem zaupamo v projekt," je poudaril.

Facebook Foto: Reuters Združenje, ki je uradno neprofitne narave, je sprva pričakovalo precej več zanimanja, a je iz konzorcija izstopilo več pomembnih partnerjev, med njimi Mastercard, Visa, Paypal, Ebay in Stripe. To je po ocenah analitikov precej zamajalo zaupanje v projekt, a je Facebook zatrdil, da ne nameravajo odnehati.

Na račun libre se že od samega začetka pojavljajo številni pomisleki in kritike, ki prihajajo tako iz vrst vlad, centralnih bank, regulatorjev in nadzornikov finančnega sistema kot tehnoloških strokovnjakov z vsega sveta. V Evropi se je preverjanja morebitnih učinkov libre na konkurenco lotila Evropska komisija, kritična je tudi Evropska centralna banka.

Tudi zato v Združenju Libra ne izključujejo zamika uradne predstavitve valute, ki je načrtovana za sredino prihodnjega leta. "Naš cilj je ustvariti trdno in trajno valuto, ki bo preživela tudi dolgoročno," je danes poudaril Perez.

Tudi glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg je že večkrat zatrdil, da bo libra lansirana ne glede na kritike. Priznal pa je, da bodo zaradi vseh nenaklonjenih odzivov morda potrebovali več časa.

Facebook Digisvet Facebook je predstavil digitalno valuto libra

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin