Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
4. 5. 2013,
14.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Google

Sobota, 4. 5. 2013, 14.54

8 let

Eric Schmidt: "S televizijo je konec"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Video na spletu več ne pomeni konkurence televiziji, saj je od priljubljenega medija pravzaprav že prevzel mesto vodilnega, pravi predsednik Googla Eric Schmidt.

Na nedavni konferenci digitalnih oglaševalcev v New Yorku je Schmidt na vprašanje, kdaj bo internetni video izpodrinil televizijo, namreč odgovoril: "To se je že zgodilo."

"Ne gre za medij, ki bo televizijo popolnoma nadomestil," je dodal 138. najbogatejši mož na planetu. "Spletni video je mlada entiteta, ki jo bomo v prihodnosti spoznali še bolje, se z njo naučili upravljati in jo programirati, obenem pa bo temelj za številne nove multimedijske platforme."

Schmidt je ponosen na dejstvo, da je YouTube, glasnik internetnega videa, pred kratkim presegel magično mejo milijarde edinstvenih uporabnikov in v številu klikov v določenem časovnem obdobju zaostaja le še za brskalnikom Google in družbenim omrežjem Facebook, kljub temu pa na nekaterih glavnih digitalnih trgih še vedno ni deležen takšne pozornosti kot klasična televizija.

Povprečen Britanec televiziji dnevno tako nameni kar štiri ure in sedem minut, medtem ko se na portalu YouTube zadržuje le dobrih dvajset minut. V ZDA je stanje precej drugačno – na spletu aktivni posamezniki med 18. in 34. letom gledanju posnetkov na YouTubu namenijo več prostega časa kot vsem kabelskim televizijskim omrežjem skupaj.

"YouTube je dolgoročen projekt," je prepričan Schmidt. Pravi, da zaradi dobršne mere interaktivnosti in privlačnosti predvsem za mlajše uporabnike interneta, ki jih YT spremlja že od leta 2005 in ki so praktično odrasli ob gledanju mešanice amaterskih in profesionalnih videoposnetkov ter spremljanju njihovih avtorjev, njegov pravi čas šele prihaja. "Nekoč sem bil mnenja, da je YouTube podoben televiziji, ampak se pravzaprav ne bi mogel bolj motiti," z glavo zmajuje Robert Kyncl, globalni vodja nadzora nad vsebino YouTuba. "Televizija je enosmerna, YT pa z gledalcem komunicira," še dodaja.

Pred slabim letom so pri YouTubu sicer oznanili, da bodo s financiranjem več kot 100 kanalov z vsebino, ki jo bodo prispevale svetovno znane medijske blagovne znamke in hollywoodske osebnosti, "znova izumili televizijo".

Ne spreglejte