Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
5. 3. 2015,
15.00

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

programer New York aplikacije služba delo Matic Tomšič

Četrtek, 5. 3. 2015, 15.00

8 mesecev

Devet znanj, ki jih potrebujete za programersko službo v New Yorku

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Družbeno omrežje LinkedIn je sestavilo seznam devetih veščin, ki jih od kandidatov za programersko službo zahtevajo delodajalci v New Yorku, enem najhitreje rastočih tehnoloških središč na svetu.

V New Yorku, ki je sicer znan kot finančna in oglaševalska prestolnica sveta, programerje po pisanju Business Insiderja zaposluje že vsako peto podjetje. Ker je tehnološki sektor eno najhitreje rastočih gospodarskih področij velikega jabolka, pa se je velemesta v zadnjih letih oprijelo ime Silicijeva ulica (besedna igra na Silicijevo dolino v Kaliforniji).

Družbeno omrežje LinkedIn, ki uporabnikom v prvi vrsti ponuja mreženje s potencialnimi delodajalci, je zato zbralo devet ključnih znanj, ki jih podjetja v New Yorku pričakujejo od iskalcev zelo dobro plačanega programerskega dela. Povprečna letna plača računalniškega inženirja ali programerja je v Združenih državah Amerike lani po podatkih analitičnega podjetja Glassdoor sicer znašala 97 tisoč dolarjev oziroma dobrih 87 tisoč evrov. Računalničarji v Evropi letno zaslužijo 50 odstotkov manj (v povprečju 43,5 tisoč evrov). Katera znanja za uspeh v velikem jabolku torej potrebuje programer? - Oblikovanje uporabniških vmesnikov: eden največjih izzivov proizvajalcev programske opreme je oblikovanje vmesnika, ki je preprost, dostopen in dovolj odpuščajoč, da ga hitro usvojijo tudi manj vešči uporabniki.

- Python: trenutno eden najbolj razširjenih programskih jezikov. Zaradi preprostejše sintakse lahko programerji ukaze v Pythonu zapišejo z manj vrsticami kode kot na primer v Javi ali jeziku C++. Python je eden od temeljev dela v številnih velikih tehnoloških podjetjih, med drugim tudi Googlu in Yahooju, uporabljajo pa ga tudi razvijalci umetne inteligence.

- Razvoj algoritmov: programiranje procesov, ki z uporabo matematičnih zakonitosti pomagajo pri reševanju računskih problemov. - C in C++: programska jezika, namenjena razvoju operacijskih sistemov in sistemskemu programiranju. Uporabljata se tudi za razvoj programske opreme za Okna ali Mac Os, računalniških iger in številnih drugih uporabnih aplikacij.

- Računalništvo v oblaku: v času, ko uporabniki vse več podatkov zaupajo navideznim shrambam v oblaku, podjetja, kot je Amazon, pa prek oblaka "posojajo" računsko moč, je za večjo poslovno uspešnost ključen razvoj okolij, ki izkoriščajo potencial še vedno razmeroma nove tehnologije. - Razvoj aplikacij za mobilne platforme: z aplikacijami za mobilna operacijska sistema Android in iOS se potencialnim strankam približa praktično vsako novo podjetje v tehnološkem sektorju. Že uveljavljena podjetja pa s širjenjem storitev na mobilne platforme ostajajo v koraku s časom.

- Razvoj spletnih okolij: v zelo širokem pojmu so zajeti izdelava in vzdrževanje spletnih strani, zasebnih omrežij (intraneti v podjetjih, na primer) in podatkovnih baz, postavitev strežnikov in e-trgovin ter skrb za varnost omrežja.

- Grafično oblikovanje in animacija: bolj kot znanje Photoshopa in podobnih programov za obdelavo slik je cenjena izurjenost v programih za 3D-modeliranje, kot je Blender. Računalniška animacija v programu Adobe Flash pa je eden od temeljev predvsem razvoja mobilnih aplikacij in interaktivnih spletnih okolij. - Razvoj iger: iskani so predvsem razvijalci, ki že imajo izkušnje s samostojno izdelavo iger. Večina podjetij se namreč osredotoča na razvoj vsebin za mobilne platforme, igro za Android ali iOS pa lahko ustvari tudi zelo majhna ekipa programerjev, katerih delovne naloge (oblikovanje stopenj, grafična podoba, igralna mehanika) se prekrivajo.

Ne spreglejte