Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
3. 1. 2017,
15.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Francija Moja služba elektronska pošta zakon delo od doma pametni telefoni mobilne naprave

Torek, 3. 1. 2017, 15.28

6 let, 7 mesecev

Če šef pričakuje, da mu zunaj delovnega časa odgovorite na službeno e-pošto, krši zakon

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Foto: Thinkstock

… a za zdaj le v Franciji. Pa še kaznovati ga ne morejo, če se vendarle požvižga na to novo zakonsko varovalko.

Od začetka letošnjega leta zaposleni v Franciji lahko zunaj delovnega časa mirno ignorirajo vso službeno elektronsko pošto – vsaj tako veleva nov francoski zakon o delovnih razmerjih.

Zaposlenim pravica do odklopa

Natančneje, podjetja, ki štejejo več kot 50 zaposlenih, morajo točno določiti pravila glede pošiljanja službene elektronske pošte in službenih klicev zunaj delovnega časa ter zaposlenim natančno opredeliti pravico, da jim zunaj delovnega časa na takšno elektronsko pošto ni treba odgovarjati.

Francija namreč želi zaposlenim omogočiti tako imenovano pravico do odklopa in preprečiti pričakovanja nenehne dostopnosti za potrebe delovnega mesta. Francoski časnik Libération je zgolj eden, ki je sprejem novega zakona pohvalil. Njihov komentator ga je opisal kot nujnega, saj "zaposlene pogosto ocenjujejo glede na njihovo dostopnost in predanost delovnem mestu".

Nov francoski zakon predpisuje, da morajo podjetja, ki štejejo več kot 50 zaposlenih, točno določiti pravila glede pošiljanja službene elektronske pošte in službenih klicev zunaj delovnega časa ter zaposlenim natančno opredeliti pravico, da jim zunaj delovnega časa na takšno elektronsko pošto ni treba odgovarjati. | Foto: Thinkstock Nov francoski zakon predpisuje, da morajo podjetja, ki štejejo več kot 50 zaposlenih, točno določiti pravila glede pošiljanja službene elektronske pošte in službenih klicev zunaj delovnega časa ter zaposlenim natančno opredeliti pravico, da jim zunaj delovnega časa na takšno elektronsko pošto ni treba odgovarjati. Foto: Thinkstock

Če ne – pa nič

Toda nov zakon niti francoskim delavcem še ne jamči, da jim bo pravico do odklopa dejansko uspelo uveljaviti. Zakon, ki sicer od delodajalcev zahteva uveljavitev primernih načinov, s katerim bi se izognili motnjam zasebnega (dela) življenja s poslovno komunikacijo zunaj delovnega časa, ne predvideva nikakršnih kazni za tiste delodajalce, ki tega ne naredijo.

Delovna prilagodljivost da, a ne na račun izgorelosti zaposlenih

Psihologi opozarjajo, da pretirana uporaba digitalnih naprav (predvsem) zaradi poslovnih razlogov vpliva na zdrave spalne navade in medčloveške odnose ter čustveno stabilnost.

Oktobra objavljena raziskava francoskega inštituta je pokazala, da več kot tretjina tamkajšnjih zaposlenih uporablja svoje digitalne naprave za opravljanje službenih nalog zunaj delovnega časa pri čemer običajno niso plačani niti za redni delovni čas, kaj šele za nadure. Ista raziskava je med drugim še pokazala, da približno 60 odstotkov zaposlenih v Franciji podpira zakon, ki bi to urejal, pravzaprav omejil. In kjer bi natančno opredelili njihove tovrstne pravice (in tudi dolžnosti).

Delovna prilagodljivost: vsekakor, a ne za ceno izgorelosti zaposlenih. | Foto: Thinkstock Delovna prilagodljivost: vsekakor, a ne za ceno izgorelosti zaposlenih. Foto: Thinkstock

Nemški avtomobilski proizvajalec nočni službeni e-pošti dejal ne že pred petimi leti

Ta francoski zakon, ki je stopil v veljavo s prvim dnem leta 2017, je nastajal več kot dve leti. Še leta 2014 so zaposlene v francoskih tehnoloških in svetovalnih družbah obvestili, da bodo službena elektronska sporočila po 18. uri dopustna le, kot so zapisali, v izjemnih okoliščinah.

Septembra 2015 so objavili poročilo, ki ga je naročila francoska ministrica za delo Myriam El Khomri, kjer so opozorili na "informacijsko preobremenjenost" na mnogih francoskih delovnih mestih, še poroča britanski časnik The Guardian.

Še prej pa so se s tem vprašanjem spopadli pri avtomobilskem proizvajalcu Volkswagen – še leta 2011 so sprejeli odločitev, da bodo z odklopom potisne pošte po delovnem času preprečili, da bi njihove zaposlene službena e-pošta zasipavala takrat, ko bi morali svoj čas namenjati svojem zasebnem življenju.

Francoska ministrica za delo Myriam El Khomri se je za sprejem novega zakona, ki skuša preprečiti izgorelost na delovnem mestu, zavzemala več kot dve leti. | Foto: Reuters Francoska ministrica za delo Myriam El Khomri se je za sprejem novega zakona, ki skuša preprečiti izgorelost na delovnem mestu, zavzemala več kot dve leti. Foto: Reuters

Nekatere pozdravi le preprečitev povezave do službene e-pošte

Sledili so mu nemški avtomobilski proizvajalec Daimler, francoski upravitelj jedrskih elektrarn Areva, francoska zavarovalna družba Axa in še nekateri drugi. Ukrepi so največkrat prekinitev povezav do službenih e-poštnih strežnikov v nočnih urah in ob koncih tedna, pri nekaterih je celo tako, da se sporočila, ki so zaposlenemu poslana med tem, ko je na dopustu, kar samodejno uničijo.

Delovna prilagodljivost je razkošje, ki se ga ne sme zlorabljati

Pravica do odklopa seveda ne sme uničiti prilagodljivosti pri delu. Nekaterim zaposlenim morda ustreza pregledati elektronsko pošto, ko se zjutraj (dalj časa brez možnosti izbire) vozijo z javnim prevozom do svojih oddaljenih služb ali morda zvečer odposlati še kakšno e-sporočilo zato, da lahko popoldne zapustijo službo pol ure prej in morda gredo po svoje otroke v vrtec.

Zakon, ki sicer od delodajalcev zahteva uveljavitev primernih načinov, s katerim bi se izognili motnjam zasebnega (dela) življenja s poslovno komunikacijo zunaj delovnega časa, ne predvideva nikakršnih kazni za tiste delodajalce, ki tega ne naredijo. | Foto: Thinkstock Zakon, ki sicer od delodajalcev zahteva uveljavitev primernih načinov, s katerim bi se izognili motnjam zasebnega (dela) življenja s poslovno komunikacijo zunaj delovnega časa, ne predvideva nikakršnih kazni za tiste delodajalce, ki tega ne naredijo. Foto: Thinkstock

Ne nazadnje ne smemo pozabiti, da vedno več podjetij deluje globalno, zato je takrat, ko je v glavni pisarni noč v neki oddaljeni pisarni na drugem koncu še vedno običajen delovni čas. Odgovoren delodajalec bo zato tudi brez zakonske prisile poskrbel, da je tehnologija delavcem v pomoč in ne v breme.

Prepogosto se namreč pozablja, da je najboljši, najučinkovitejši in najuspešnejši zaposleni – zadovoljen zaposleni, ki ima usklajeno zasebno in poslovno življenje.

Ne spreglejte