Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
22. 1. 2016,
15.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Amazon Velika Britanija Nemčija sindikati delovna mesta

Petek, 22. 1. 2016, 15.08

8 let

Bi delali za Amazon?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Spletni trgovec bo v Veliki Britaniji odprl 2.500 novih delovnih mest, več tisoč novih delovnih mest pa napoveduje tudi drugod po Evropi.

V Veliki Britaniji ima Amazon že zdaj 11.500 zaposlenih, drugod v Evropi pa še skoraj 30 tisoč. Iz družbe so še sporočili, da so od leta 2010 vložili več kot 15 milijard evrov v evropsko infrastrukturo in poslovanje, od tega skoraj tretjino v Veliko Britanijo.

Prosta delovna mesta v Veliki Britaniji bodo tako med drugim v njihovi nastajajoči glavni pisarni v Londonu, v raziskovalnih in razvojnih središčih v Londonu, Cambridgeu in Edinburgu ter v središču za stranke v Edinburgu. Večina novih sodelavcev bo službe predvidoma dobila v njihovih skladiščih, teh je v Veliki Britaniji deset, od koder razpošiljajo naročeno blago. Nekaj se jih bo lahko potegovalo za službo v Amazonovem novem studiu za modno fotografijo v Londonu, zaposlovalo pa bo tudi njihovo središče za spletne storitve, ki ga bodo odprli predvidoma naslednje leto. Usoda Amazonovega sadja in zelenjave v Veliki Britaniji ostaja neznana Že ko je leta 2007 Amazon v nekaterih ameriških velemestih začel z dostavo svežega sadja in zelenjave prek spletne prodaje, so se pojavila prva ugibanja, ali bo storitev Amazon Fresh prišla tudi v Veliko Britanijo. Napovedi množičnega zaposlovanja so ta ugibanja znova okrepila, a Amazon obstoja morebitnih tovrstnih načrtov vztrajno ne želi niti potrditi niti zanikati.

Amazon je lani v Veliki Britaniji sicer začel s storitvijo Amazon Pantry za trajnejše izdelke, prek mobilne aplikacije Amazon Prime Now pa ponekod po državi ponujajo enourno dostavo za približno 200 živilskih izdelkov.

Zaposleni v Amazonu niso vedno zadovoljni Amazon pa je v evropskih državah pogosto tarča kritik zaposlenih in sindikatov glede plačila in delovnih razmer. Očitajo jim čezmerne pritiske, okorne nadzore delovnih mest, pogoste bolniške odsotnosti in samovoljne odločitve, ki so v nasprotju z veljavnimi kolektivnimi pogodbami. Tako so denimo lani delavcem v leipziškem skladišču enostransko odvzeli en dan dopusta.

Novice o stavkah niso redkost, nazadnje pa so v Nemčiji stavkali prejšnji december. Tej stavki so se pridružili v šestih od devetih tamkajšnjih skladišč, a so pri Amazonu zatrdili, da je sodelovalo le manjše število delavcev in ni bilo nikakršnih motenj v poslovanju. Dodatno navajajo, da so njihove plače najmanj deset evrov bruto na uro, kar je med višjimi plačami primerljivih delovnih mest v panogi.

Nemčija je za Amazon drugi največji svetovni trg (takoj za ZDA), kjer zaposlujejo deset tisoč skladiščnih delavcev in še nekaj več začasnih delavcev. Drugod po Evropi ima Amazon še 20 svojih skladišč.

Ne spreglejte