Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 11. 2015,
19.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

bitcoin Nobelova nagrada Satoshi Nakamoto

Ponedeljek, 9. 11. 2015, 19.28

8 let

Anonimni izumitelj bitcoina nominiran za Nobelovo nagrado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Anonimni izumitelj bitcoina, ki se skriva pod psevdonimom Satoshi Nakamoto, je bil nominiran za Nobelovo nagrado za ekonomijo.

Satoshija Nakamota je za nagrado predlagal Bhagwan Chowdry, profesor za finance na ameriški univerzi UCLA.

Kot je Chowdry zapisal v svojem prispevku na spletni strani Huffington Posta, je izum digitalne valute bitcoin revolucionaren. Po njegovem mnenju nudi številne prednosti v primerjavi s fizičnimi in papirnatimi valutami. Bitcoin je varen, saj temelji na praktično nezlomljivi kriptografski kodi, prav tako pa omogoča varen in takojšen prenos na drug račun mimo bank, vlad in finančnih posrednikov, kot so MasterCard, Visa in PayPal, še zaključi Chowdry.

Kdo je Satoshi Nakamoto? Digitalna valuta bitcoin je bila sicer ustvarjena leta 2009, a o njenem izumitelju Nakamotu ni znanega praktično ničesar. Njegova identiteta je pred člani bitcoin skupnosti vsa ta leta ostala skrita, z naraščanjem popularnosti bitcoina pa je Nakamoto svoje delo počasi prepustil drugim. O tem, kdo se skriva za tem psevdonimom – nekatere teorije pravijo, da gre celo za skupino več ljudi –, se še danes samo ugiba.

V eni od nedavnih teorij je spletni časnik Newsweek kot izumitelja navedel Doriana Satoshija Nakamota, Američana japonskih korenin, a je spletni profil, povezan s pravim izumiteljem, to teorijo takoj zavrgel. Ena od popularnejših teorij pa kot izumitelja navaja Nicka Szaba, programerja, ki je delal na razvoju digitalnega denarja že pred uvedbo bitcoina in je tudi danes zelo aktiven v bitcoin skupnosti.

Nekatera druga imena, ki jih kot potencialne izumitelje navajajo novinarji tujih medijev, so še Hal Finney, že preminuli kriptograf, ki je živel nekaj ulic stran od prej omenjenega Doriana Nakamota, Ross Ulbricht, oče spletnega črnega trga Svilna cesta, Shinichi Mochizuki, japonski matematik, dr. Vili Lehdonvirta, finski znanstvenik, in Michael Clear, irski strokovnjak za kriptografijo. Vsi so navedbe zavrnili. Zanimivo, ugibanja spletnega medija Vice kot pobudnike za izum bitcoina navajajo celo ameriške vladne agencije.

Popularnost bitcoina narašča Kljub vsemu pomanjkanju znanih dejstev o izumitelju zanimanje za digitalno valuto vsak dan eksponentno narašča. Posamezen bitcoin je v tem trenutku vreden približno 350 evrov oziroma 380 ameriških dolarjev, za sabo pa ima veliko podporo tehnoloških zanesenjakov, libertarcev, aktivistov za varovanje zasebnosti in tudi kriminalcev, ki jim anonimna narava valute olajša kriminalno poslovanje.

Ali je Nakamoto sploh lahko nominiran? Kot navaja uradna stran Nobelove nagrade, lahko za prestižno nagrado nekoga nominira samo nekdo, ki je prejel vabilo komisije za podeljevanje znanstvene nagrade na področju ekonomije, celoten proces nominacije pa je popolnoma tajen. Podatki o nominirancih morajo sicer ostati tajni še 50 let po tem, ko so bili kandidati nominirani.

Business Insider poroča, da je Chowdry s tem, ko je Nakamota nominiral javno, morda prekršil ta uradna pravila. Kaj bo ta potencialna kršitev pomenila v praksi, za zdaj še ni znano.

Ne spreglejte