SiolNET. Digisvet Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Adobu ukradli 38 milijonov gesel uporabnikov in izvorno kodo Photoshopa

2

termometer

V začetku oktobra je Adobe sporočil, da so si neznani kibervlomilci prilastili 2,9 milijona uporabniških gesel, zdaj pa se je izkazalo, da je številka veliko višja.

V neprave roke naj bi namreč prišlo kar 38 milijonov kombinacij uporabniških imen in kriptiranih gesel, a je bilo s številkami kreditnih kartic opremljenih le najprej omenjenih 2,9 milijona kompletov, saj je bil večji delež nezakonito pridobljenih informacij spravljen v eni izmed baz podatkov, ki ni namenjena upravljanju plačilnih sredstev. Iz Adoba so sporočili, da so bili lastniki uporabniških računov o nezakonitem vdoru in posledičnem resetiranju gesel že obveščeni. Slabim trem milijonom uporabnikov, ki so bili zaradi hekerske aktivnosti primorani preklicati kreditne kartice, je Adobe ponudil enoletno naročnino na bančniške storitve priznanega podjetja Experian, ki pa je bilo pred kratkim tudi samo žrtev kiberkriminala.

Poleg podatkov o uporabniških računih so internetni tatovi pretočili tudi dobršen del programske kode najbrž najbolj znanega Adobovega programa, Photoshopa, in kose Acrobata, ColdFusiona in Readerja. Photoshop v številkah, črkah in simbolih se je v dneh, ki so sledili vdoru v Adobove strežnike, v (presenetljivo) nekriptirani obliki že pojavil na spletu, medtem ko je bil prav tako objavljen del gesel uporabnikov zaščiten z enkripcijo. Streti je naj ne bi bilo najbolj preprosto, pravijo na spletni strani Krebs on Security, ki dnevno objavlja novice s področja računalniške in spletne varnosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin