Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
18. 3. 2015,
16.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bill Gates Microsoft Matic Tomšič

Sreda, 18. 3. 2015, 16.34

7 let, 12 mesecev

12 malo znanih dejstev o življenju najbogatejšega Zemljana

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ustanovitelj Microsofta, najbogatejši Zemljan in prvi mož največje zasebne dobrodelne organizacije na svetu. To so dejstva o Billu Gatesu, ki jih poznajo skoraj vsi. Katera pa so manj znana?

Gatesov prvi računalniški program je bila igra "tri v vrsto" Mladi Bill Gates se je s programiranjem prvič srečal med šolanjem v zasebni ustanovi Lakeside v Seattlu, ki je bila v šestdesetih letih prejšnjega stoletja ena od redkih šol v ZDA z računalniškim terminalom. Za dejavnost je pokazal takšno zanimanje, da so mu učitelji dovolili izostanek od pouka matematike. Prvi program, ki ga je napisal, je bila preprosta igra "tri v vrsto" (ali "križci in krožci"), prvi, s katerim je zaslužil, pa računalniški urnik, ki ga je pri 17 letih prodal svoji šoli. Ta mu je dovolila tudi urejanje sistema za razvrščanje učencev in dijakov v razrede, ki ga je prilagodil tako, da je lahko pri pouku sedel s številnimi, kot pravi sam, zanimivimi dekleti.

Na testih SAT, ameriški različici naše mature, je Gates dosegel 1.590 točk. Možnih jih je bilo 1.600. Ko je izpite SAT, ameriško različico slovenskih maturitetnih preizkusov znanja, opravil z enim od najboljših rezultatov v ZDA, se je Bill Gates leta 1973 vpisal na univerzo Harvard. Tam je spoznal Steva Ballmerja, poznejšega sodelavca in direktorja Microsofta.

V visokošolski ustanovi ni zdržal dolgo – izobraževanje je zapustil leta 1975. Pred tem profesorjem ni pozabil povedati, da bo milijonar še pred 30. letom. Ko je dopolnil 31 let, je bil milijarder.

Prvo podjetje, ki ga je ustanovil Bill Gates, ni bilo Microsoft S Paulom Allenom je Gates ob slovesu od Harvarda ustanovil Microsoft, a pred tem sta bila poslovna partnerja še v enem podjetju, Traf-O-Data, ki je izdelovalo števce prometa, zasnovane na Intelovem mikročipu Intel 8008.

S Traf-O-Data Bill Gates in Paul Allen nista spisala zgodbe o uspehu, so bile pa pridobljene izkušnje zelo pomembne pri poznejši gradnji imperija, ki mu danes rečemo Microsoft.

Leta 1999 je bežno postal prvi centimilijarder Vrednost premoženja Billa Gatesa, ki se na vrhu seznama najbogatejših ljudi na svetu redno pojavlja že dve desetletji (z izjemo obdobja med letoma 2008 in 2013), je leta 1999 za krajši čas presegla 100 milijard ameriških dolarjev. Gates je takrat postal prvi centimilijarder.

V svoji velikanski hiši ima poseben prostor za skakanje na trampolinih Gatesovo 123 milijonov dolarjev vredno posestvo Xanadu 2.0 (ime je dobilo po domu glavnega junaka kultnega filma Državljan Kane) v ameriški zvezni državi Washington je pravo osmo čudo sveta. V velikanskem kompleksu, za katerega naj bi Gates vsako leto plačal milijonski nepremičninski davek, je med drugim mogoče najti interaktivne zidove, sobo za skakanje s trampolini (ki je sicer del telovadnice), 24 kopalnic in sprejemnico za več kot 200 gostov.

Ločeni od osrednjega bivališča, a opremljeni z nič manj napredne tehnologije, so 20-metrski bazen s podzemnim ozvočenjem, vila za goste in garaža, v katero je mogoče parkirati 23 avtomobilov (v njej sicer zbira predvsem porscheje). Na bivanjskem kompleksu, ki je pretežno zgrajen iz 500 let starega lesa jelke, naj bi med gradnjo delalo več kot 300 oseb. Kar tretjina je bila električarjev. Njegova najbolj dragocena lastnina je zbirka zapisov Leonarda da Vincija V knjižnici posestva Xanadu 2.0 je Gatesovo najdragocenejše imetje – eden od neprecenljivih znanstvenih dnevnikov vsestranskega renesančnega znanstvenika in umetnika Leonarda da Vincija. Za tako imenovani Codex Leicester je Bill Gates leta 1994 na dražbi v New Yorku odštel neverjetnih 30 milijonov dolarjev.

Gatesovi trije otroci bodo skupaj podedovali manj kot pol promila očetovega premoženja Jennifer, Rory in Phoebe Gates bodo po očetovi smrti podedovali vsak po 10 milijonov ameriških dolarjev. Forbes Gatesovo premoženje trenutno ocenjuje na 80 milijard dolarjev, kar pomeni, da bo vsak otrok ustanovitelja Microsofta prejel dobrega 0,01 odstotka. Preostanek se bo zlil v dobrodelno organizacijo Bill & Melinda Gates Foundation.

Bill Gates najbolj obžaluje dejstvo, da … … ne pozna nobenega tujega jezika. Kot je povedal v številnih intervjujih, med drugim tudi na forumu Reddit, se je zaradi tega marsikdaj počutil neumno in nemočno. Najbolj si želi, da bi znal tekoče govoriti francoščino (ker gre po njegovem mnenju za jezik, ki se ga je najlažje naučiti), arabščino in kitajščino.

Gates je najbolj radodaren človekoljub v zgodovini Bill Gates z ženo Melindo upravlja največjo zasebno dobrodelno organizacijo na svetu, Bill & Melinda Gates Foundation. Prek nje je pomoči potrebnim do zdaj namenil že več kot 28 milijard dolarjev, po smrti pa ji namerava zapustiti tudi vse svoje premoženje. Eden od največjih dobrodelnih dosežkov Billa Gatesa je, da je v zapustitev skoraj vsega imetja v dobro človeštva prepričal tudi Warrena Buffetta, trenutno tretjega najbogatejšega človeka.

Če se Microsoft ne bi obnesel, bi Gates raziskoval umetno inteligenco Bill Gates je večkrat pokazal, da ga zelo zanima razvoj umetne inteligence. O odzivih na preboje v raziskovanju računalnikov in programov s človeškim razumom je pogosto poudarjal, da bi se, če mu ne bi uspelo z Microsoftom, zagotovo podal v omenjene vode. Kljub velikemu entuziazmu za umetno inteligenco Gates sicer prikimava posameznikom, ki jih skrbi razvoj človeški vrsti nevarne superinteligence. Med njimi sta britanski znanstvenik Stephen Hawking in ameriški vizionar, izumitelj in podjetnik Elon Musk.

Leta 1977 mu je ameriška policija nadela lisice Dvaindvajsetletni Bill Gates je bil leta 1977 aretiran v ameriški zvezni državi Nova Mehika. Prevozil je rdečo luč, možje v modrem pa so mu očitali tudi, da pri sebi ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja. Njegova fotografija za policijsko kartoteko (spodaj) je postala kultna. Med drugim jo je mogoče videti tudi v televizijskem oglasu za Microsoft, v katerem je nastopil s komikom Jerryjem Seinfeldom.

Z gibčnostjo nasprotuje stereotipu zakrnelega računalničarja Bill Gates je visoko skakal, še preden je lahko iz spalnice zakorakal naravnost v sobo s trampolini. Leta 1994 je med intervjujem za takole CBS preskočil pisarniški stol.

Ne spreglejte