Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2013,
11.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

DIGGIT

Četrtek, 6. 6. 2013, 11.17

8 let

30 sekund – svetlobna leta v digitalnem svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kakšne so zakonitosti znamčenja v dobi digitalnega marketinga, je v svojem predavanju razkrival švicarski strokovnjak Thomas Schrämli.

Thomas Schrämli je vodja projektov in raziskav v družbi Goldbach Interactive in se pri svojem vsakdanjem delu posveča odkrivanju in vzpostavljanju vzorcev odličnosti digitalnega znamčenja in interaktivnega marketinga. Svoje izkušnje je pridobival kot direktor projektov celotne skupine Maxmedia, preizkusil se je kot vodja marketinga in komunikacij švicarske mejne straže (GWK).

Schrämli je na predavanju predstavil zakonitosti znamčenja in "performance" marketinga ter podal smernice, kako biti komunikacijsko učinkovit v digitalnem okolju. Zanimalo ga je, kako lahko kombiniramo tehnologijo in kreativnost, saj se marketing v zadnjem obdobju nezadržno spreminja. Kam z ogromno količino podatkov? Tisti, ki skrbijo za marketing, morajo imeti v mislih vse od komunikacije, posla, cene, ideje, promocije in znamčenja, predvsem pa morajo dobro poznati zakonitosti digitalnega marketinga. Tisto, kar se je v zadnjem obdobju najbolj spremenilo, je velikanska količina date, torej podatkov, v tem pogledu pa je ključno, kaj bomo z vsemi podatki naredili.

Še ena značilnost digitalnega marketinga je njegova globalnost. Svoje sporočilo hočeš-nočeš deliš z vsem svetom, sprejemnik sporočil (potrošnik oziroma uporabnik) pa je vedno bolj aktiven, zato je komunikacija dvosmerna. In najbolj kreativen plus? Lahko se igramo z dato.

Pomembna je tudi statistika, meni Schrämli. Splet je en sam algoritem, ki vse te podatke uporablja tako, da jih naredi čim bolj učinkovite in preproste za uporabnika. Za digitalni marketing so ključni tudi družbeni mediji, ki omogočajo interakcijo z uporabniki in omogočajo velik doseg za deljenje sporočila. Vsebinski marketing pa poskrbi, da svoje sporočilo na pravilen način postavimo med občinstvo.

Spreminja se tudi oglaševanje, saj gre tudi v tem pogledu za čim večjo kombinacijo klasičnega oglaševanja z digitalnim. Ob tem pa moramo paziti, da so vsi posamezni kanali urejeni tako, da so karseda učinkoviti in uporabniku prijazni. Recimo kupovanje prek spleta – seveda mora biti sam proces čim hitrejši. Če proces plačevanja prek spleta traja trideset sekund, to v digitalnem svetu in pri sodobnem kupcu pomenu svetlobna leta. Digital omogoča tudi vse bolj kreativno in dinamično oglaševanje. Kampanje so prirejene tako, da sporočilo komunicirajo na različnih kanalih in tako povezujejo različne plasti akcije. Pri tem veliko vlogo igra tudi dizajn, ki je še posebej v digitalnih medijih skoraj najbolj pomemben. Delovati mora v smeri kar najboljše uporabniške izkušnje, zato tudi sporočilo ne sme biti preveč zapleteno.

Sporočilo pa je tudi zadnji, obenem pa najpomembnejši element digitalnega komuniciranja in oglaševanja. Thomas Schrämli pri tem poudarja, da je kredibilnost zagotovilo za uspeh. Prepovedano je zapletanje, začeti je treba z enim kanalom, nato pa korak za korakom graditi nove. Uporabnik ne sme biti soočen s preveliko ponudbo, saj je sporočil preprosto preveč naenkrat.

Ne spreglejte