TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 3. 2008,
9.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 3. 2008, 9.21

8 let

Bush in de Hoop Scheffer potrdila zavezanost Afganistanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
George Bush in Jaap de Hoop Scheffer sta potrdila zavezanost Afganistanu, prav tako pa tudi, da bo širitev zavezništva na dnevnem redu vrha Nato v Bukarešti od 2. do 4. aprila.

Bush je dejal, da upa, da bodo države kandidatke še naprej uresničevale obveznosti iz akcijskega načrta za članstvo in se veseli skorajšnje ocene napredka treh držav, preden se bo glasovalo o širitvi. Za članstvo kandidirajo Hrvaška, Albanija in Makedonija. De Hoop Scheffer je dejal, da "vstopnice" še niso oddane in države kandidatke pozval, naj nadaljujejo z reformami. Je pa potrdil, da bo širitev Nata na dnevnem redu v Bukarešti.

Bush in Scheffer sta po 45 minutah pogovora za zaprtimi vrati pred novinarji največ govorila o Afganistanu, vendar nič določenega. Oba sta zatrdila, da ostajajo vsi zavezani afganistanski varnosti ter gospodarskemu in političnemu razvoju. De Hoop Scheffer je dejal, da je zveza Nato v Afganistanu dolgoročno, svet pa si ne more privoščiti poraza v vojni proti terorizmu. Generalni sekretar Nata je še dejal, da sta se z ameriškim predsednikom pogovarjala o temah, ki bodo na dnevnem redu Bukarešte, kar je poleg širitve in Afganistana tudi protiraketna obramba, Kosovo, energetska varnost in druge teme. "Koledar bo poln," je dejal de Hoop Scheffer.

Predsednik in generalni sekretar nista zašla v podrobnosti glede Afganistana, kjer ZDA želijo, da zavezniške države prispevajo večje število vojakov za boj proti talibanom in teroristom. State Department je ravnokar objavil poročilo, ki pravi, da se teroristi financirajo predvsem s preprodajo mamil. Proizvodnja opija naj bi se lani povečala za 34 odstotkov v primerjavi z letom 2006, Afganistan pa predstavlja 93 odstotkov vse svetovne proizvodnje tega mamila.

Ne spreglejte