TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 7. 2010,
8.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 7. 2010, 8.43

8 let

Burleska pod dežniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Petkovo odprtje devetega festivala Kluže v istomenski trdnjavi je nekoliko zmotilo vreme, a dobrega razpoloženja ni pokvarilo.

Festival je uvedla burleska Ko sem bil mrtev, zaradi nenadnega naliva proti koncu pa je postalo prav komično doživetje za premočene igralce in gledalce. Bovški župan Danijel Krivec je na odprtju Festivala Kluže v petek izpostavil visoko kakovostno raven letošnjih predstav z mednarodnimi umetniki. "V kriznih časih smo morali število predstav sicer za četrtino zmanjšati, prihodnji, deseti festival pa bomo z žarom zasnovali v dosedanji podobi," je obljubil župan.

Zaprašena dragocenost

Častna gostja, ministrica za kulturo Majda Širca, je, navdušena nad ambientom Kluž, opozorila na pomen povezovanja kulture, nature in turizma na stičišču treh narodov. "Avtor burleske Ko sem bil mrtev iz leta 1916 Ernst Lubitsch je po preselitvi iz Nemčije postal v Ameriki cenjen režiser.

Med drugim je režiral film Ninočka z legendarno Greto Garbo," je pomen Lubitscha predstavila Širca. Spominjala se je velikega veselja, ko so v majhni slovenski Kinoteki leta 1994 po naključju odkrili zaprašen kolut z originalno burlesko, v kateri je eno od vlog igral režiser sam.

"To je bilo dragoceno odkritje, ki je ime slovenske Kinoteke poneslo v svet," je poudarila ministrica. Nosilcem festivala, Kulturnemu društvu B-51 in občini, je čestitala za dober program, ki ga je denarno podprlo tudi ministrstvo.

Zahvala gledalcem

Burlesko v režiji in po scenariju Diega de Bree in v produkciji ljubljanske Drame so v trdnjavi Kluže z žarom odigrali Alojz Svete, Janez Škof, Jernej Šugman in Boris Mihalj. V nalivu proti koncu predstave so popolnoma mokri profesionalno vztrajali. Le pianist Jože Šalej je moral predčasno odnehati, ker bi ga lahko stresla elektrika.

Svete je po predstavi dejal, da je prvič igral v dežju, vendar so kljub izjemnim razmeram uživali. "Vsa čast gledalcem, da so vztrajali z nami," je dodal.

Ne spreglejte