SiolNET.
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Azija postala največji trg za letalski promet

3

termometer

Azijsko-pacifiška regija je lani prehitela Severno Ameriko na prvem mestu največjih svetovnih letalskih trgov. Zabeležili so 647 milijonov potnikov; v Severni Ameriki jih je bilo 638 milijonov.

Generalni direktor IATA Giovanni Bisignani je na novinarski konferenci v okviru letalskega sejma v Singapurju napovedal, da bo po njihovih ocenah azijsko-pacifiška regija nadaljevala rast in do leta 2013 beležila dodatnih 217 milijonov potnikov. Na azijsko-pacifiških trgih je bilo letos prepeljanih 647 milijonov potnikov oz. več kot četrtino vseh potnikov, ki so se v lanskem letu peljali z letali, je še objavilo Mednarodno združenje letalskih prevoznikov (IATA). Največji padec prometa po drugi svetovni vojni IATA, v katerega je vključenih okoli 230 letalskih prevoznikov, je v petek objavila podatke o prometu v lanskem letu, ki so pokazali največji padec po drugi svetovni vojni. Potniški promet je doživel 3,5-odstotni padec, tovorni promet pa 10,1-odstotni padec povpraševanja. Skupna izguba prevoznikov je lani znašala 11 milijard dolarjev, prihodki pa so upadli za 80 milijard dolarjev.

Še tri leta do popolnega okrevanja Bisignani je ocenil, da bo letalska industrija potrebovala okoli tri leta za popolno okrevanje. V IATA napovedujejo, da bo panoga v letu 2010 izgubila 5,6 milijarde dolarjev. V zadnjih desetih letih je izguba letalske industrije znašala skupno 50 milijard dolarjev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin