Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 12. 2014,
10.03

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

osamosvojitev Dušan Plut Milan Kučan Ciril Zlobec Ivan Oman Luka Mesec

Torek, 30. 12. 2014, 10.03

5 let, 10 mesecev

Dušan Plut: V zeleni prtljagi se skriva smrt kapitalizma (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zelena politična moč je bila maja 1990 udarna. Poosebljal jo je Dušan Plut, ki je bil izvoljen v kolektivno slovensko predsedstvo. A Zeleni Slovenije so v le nekaj letih zbledeli v nepomembnost.

V mavrični koaliciji Demos so Zeleni izstopali, tudi z volilnim rezultatom. Aprila 1990 so v družbenopolitičnem zboru skupščine dobili 8,8 odstotka glasov, kar je bil takrat sanjski odstotek celo za nemške zelene.

Na črno-beli fotografiji Dušan Plut izstopa s svetlo obleko, v kateri ga je 9. maja 1990 v skupščini ujel fotograf Srdjan Živulović - Bobo v družbi s preostalimi člani predsedstva, Milanom Kučanom, Cirilom Zlobcem, Matjažem Kmeclom in Ivanom Omanom.

Zeleno šivankino uho in novi družbeni red Plut pravi, da se veliko optimističnih izjav in ciljev iz zgodovinskega obdobja nastajanja države ni uresničilo. Delno morda tudi zaradi tega, ker so Zeleni z notranjimi spori vse bolj izgubljali politični vpliv. Leta 1992 jim je še uspelo priti v parlament skozi šivankino uho, štiri leta pozneje pa državni zbor ni bil več obarvan zeleno.

V univerzitetno okolje se je umaknil tudi profesor geografije Dušan Plut, ki pot iz socialne sramote slovenske države, v kateri je vse več revščine, v okoljsko odgovorno politiko vidi v novem družbenem redu.

Kaj imata skupnega realsocializem in neoliberalni kapitalizem? Plut znova zveni vzneseno, ko po smrti realsocializma diagnosticira tudi odpovedovanje srca neoliberalnega kapitalizma. Doktor znanosti predpisuje ekosocialistični recept za prihodnost z vmesnim ekosocialnim kapitalizmom.

Zelena politična moč se je v državni zbor vrnila prek Združene levice, ki jo pooseblja Luka Mesec. Dušan Plut je s članstvom v Gibanju za trajnostni razvoj Slovenije njen sopotnik. Brez političnih ambicij.

Ne spreglejte