Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 1. 2012,
17.09

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 1. 2012, 17.09

8 let, 6 mesecev

V Braziliji določena kvota temnopoltih manekenk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Na tednu mode v Riu se je po modni brvi sprehodila le peščica temnopoltih manekenk, kar je bil povod za uvedbo kvot, ki naj bi prinesle večjo rasno raznolikost.

Od pretekle srede do sobote je v Braziliji potekal teden mode, kjer so kolekcije štiriindvajsetih modnih znamk za jesen in zimo 2012 predstavile večinoma svetlopolte manekenke. Brazilija je po številčnosti temnopoltih prebivalcev, takoj za Nigerijo, druga na svetu.

Kvote so uvedli že na tednu mode v Sao Paulu leta 2009, kjer so zahtevali vsaj deset odstotkov temnopoltih manekenk, vendar so jih leta 2010 spet ukinili.

Luana Genot, ena od osmih temnopoltih manekenk, ki skupaj z dvestotimi svetlopoltimi sodelavkami dela za eno glavnih modnih agencij v Riu 40° Models, je povedala o svoji izkušnji z rasno diskriminacijo.

''Za delo nas pokličejo le kadar je tema modne revije povezana s temnopolto kulturo. Večinoma imajo agencije za izgovor to, da je kolekcija namenjena svetlopoltim Evropejkam, za kar imamo me preširoke boke. Šokirana sem, da kaj takšnega doživim v Braziliji, kjer je več kot polovica prebivalcev temnopoltih potomcev sužnjev.''

Ne spreglejte