Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 11. 2011,
12.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 25. 11. 2011, 12.45

8 let

Prvi električni avtomobil je bil starejši od Benzovega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Angleška izumitelja William Ayrton in John Perry sta leta 1881 na ceste zapeljala trikolesno vozilo, ki bi ga lahko imenovali tudi za prvi električni avtomobil na svetu.

Kdo je prvi?

Tudi Ayrton in Perry dejansko nista bila zares prva, saj je francoski izumitelj Gustav Trouvé nekaj mesecev pred njima za razstavo elektrike v Parizu z elektromotorjem opremil trikolesnik znamke Coventry, a mu poskus ni najbolj uspel. Hitrost vozila je namreč določal tako, da je z zapletenim sistemom kablov na škripcih elektrodne plošče bolj ali manj pomakal v elektrolit v odprtih posodah, kar je bilo zelo zapleteno, še bolj pa nevarno.

Kočija brez konja

Ayrton in Perry sta le nekaj mesecev za njim predstavila veliko bolj verodostojen električni trikolesnik, ki naj bi služil kot demonstrator za predstavitve uporabnosti električne energije na razstavah po svetu. Svoj električni avtomobil sta zasnovala na tedaj najsodobnejšem triciklu znamke Starley, ki sta ga opremila z majhnim elektromotorjem v lesenem ohišju pod sedežem, ki je prek verige poganjal velikanski sprednji kolesi. Na platformo pod sedežem sta naložila vrsto svinčevih akumulatorjev, ki sta jih seveda lahko polnila, ter upravljanju namenila voltmeter in ampermeter ter regulator hitrosti. Njun električni avtomobil je lahko s polnimi baterijami prevozil 40 kilometrov in dosegel največjo hitrost 14 kilometrov na uro. Ayrton in Perry sta s tem pri izdelavi avtomobila za dobro leto prehitela ameriškega izumitelja Thomasa Edisona, ki je svoj električni avtomobil predstavil leta 1882, in bila pet let pred Karlom Benzom, a nista pomislila, da bi se z njim dejansko lahko tudi vozila po vsakdanjih opravkih, kar je v bistvu namen avtomobila.

Izdelava replike

Žal do danes ni preživel noben primerek prvega električnega avtomobila, obstaja pa replika, ki so jo izdelali v nemškem avtomobilskem muzeju Autovision. Strokovnjaki muzeja so namreč po izvirnih skicah izdelali avtomobil, ki je na zunaj podoben izvirniku, a ima seveda drugačen 0,5-kilovatni električni motor in sodobne 54-voltne baterije z zmogljivostjo 7,5 Ah.

Ne spreglejte