Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
3. 3. 2014,
8.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 3. 2014, 8.40

7 let, 12 mesecev

Ferdinand Porsche je bil član nacistične SS, v rojstnih Vratislavcih zavračajo razstavo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V čeških Vratislavcih, rojstnem kraju Ferdinanda Porscheja, so zadržani do razstave Porschejevih avtomobilov in zanjo nočejo porabljati javnega denarja. Razstavo bodo financirali zasebno.

Porsche je kot inženir pri nacistih razvijal tanke, raketo V-1 in poskrbel za avtomobilski hit volkswagna beetla.

V tridesetih letih prejšnjega stoletja je Porsche namesto češkega prevzel nemško državljanstvo in se leta 1937 pridružil nacistični stranki. Pomagal jim je razviti več tankov, sodeloval je tudi pri razvoju rakete V-1, njegov najpomembnejši projekt pa je bila izdelava avtomobila za množice volkswagen beetla.

Znameniti hrošč je ena največjih Porschejevih stvaritev, ki s svojo ikono in globalnim vplivom morda celo presega vse poznejše Porschejeve športne avtomobile družine 911.

Čehi hočejo v razstavo vključiti tudi podatke o Porschejevem članstvu v nacistični SS

V čeških Vratislavcih (nemško Mattersdorf) so se kot rojstni kraj Ferdinanda Porscheja vedno predstavljali s kančkom zadržanosti. Ko so leta 2009 pripravili Porschejevo razstavo in povezali kraj z rojstvom ustanovitelja podjetja, je domača skupnost hotela v razstavo vključiti tudi nedvoumen prikaz dejstev o Porschejevem sodelovanju v nacistični SS. Vodstvo Porscheja je posojene avtomobile nazadnje umaknilo z razstave.

Češko mesto je imelo vse do lani napise "Dobrodošli v rojstno mesto Ferdinanda Porscheja", toda po vse močnejših pritiskih preživelih iz druge svetovne vojne in češke judovske skupnosti so te napise umaknili.

Po zaslugi domačega navdušenca nad porscheji Milana Bumbe se bo letos Porschejeva razstava v češko mesto, ki leži okrog 110 kilometrov severovzhodno od Prage, spet vrnila. Bumbova razstava s 25 porscheji bo tokrat financirana zasebno.

"Ne strinjamo se, da bi za razstavo porabili naš javen denar in pri tem ne bi omenili Porschejeve vojne preteklosti," opozarja domači aktivist Pavel Hrstka, ki je leta 2009 začel peticijo proti takratni razstavi in pri županu tudi vložil uradno pritožbo. Razstavo, ki jo je financirala občina in ni nikoli pokrila svojih stroškov, so zaprli lani.

Ne spreglejte