Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
28. 4. 2014,
7.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 4. 2014, 7.28

7 let, 12 mesecev

60 let Codellijeve smrti: avti v Sloveniji danes ne plašijo več otrok in živine

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Njegov praded je bil njen župan, rodbina pa je dala delu Ljubljane svoje ime. Baron Anton Codelli je bil prvi Slovenec, ki je imel avtomobil.

Codellijevi so bili plemiči italijanskega rodu

Codelli je bil rojen v kranjski plemiški družini italijanskega rodu. Njegov praded, baron Anton Franc Codelli, je bil tudi ljubljanski župan.

Codellijevi predniki so že leta 1700 kupili graščino Turn, ki jo je prvi slovenski avtomobilist podedoval leta 1891. Po ugledni družini se del Ljubljane, kjer ta grad še vedno stoji, tudi imenuje Kodeljevo.

Bil je navdušenec nad tehničnimi novostmi

Zgodba avtomobilizma v Sloveniji se je začela 15. novembra leta 1898. Takrat se je v Ljubljano pripeljal Anton Codelli, ki je bil skoraj zasvojen z izumljanjem in tehničnimi pripomočki, zato je na Dunaju pri podjetju Otterman kupil avtomobil mercedes-benz velo comfortable. To je bil še zelo preprost avtomobil z dvema sedežema.

Codellijev avtomobil je imel med zadnjima kolesoma motor z delovno prostornino 1.045 kubičnih centimetrov, od tri do štiri "konje", zmogel pa je hitrosti od 16 do 24 kilometrov na uro z dvema prestavama.

Slovenski časnik pred 115 leti: "Nesreča se sicer, kolikor je nam znano, ni pripetila še nobena, strahu pa je ta avtomobil povzročil že dosti."

"Prvi slovenski avtomobil se je včeraj pojavil v Ljubljani in obudil največjo senzacijo. Paglavci so se kar trumoma podili za njim. Avtomobil je last barona Codellija, kateri se je ž njim pripeljal z Dunaja," so dan pozneje dogodek skopo opisali v časniku Slovenski narod.

V takratni deželi Kranjski so na prve avtomobile gledali še z velikim nezaupanjem, saj so po besedah poročevalcev predvsem plašili živino in na takratnih cestah občasno tudi povzročali zmedo.

"Barona Codellija avtomobil je predmet mnogim pritožbam iz občinstva. Ljubljančanje sicer niso tako malomestni flistri, kakor se navadno misli, ali vsaka stvar ima svojo mejo, in tako tudi naglost, s katero se podi ta avtomobil po najožjih ulicah," so o Codellijevemu avtomobilu 23. maja 1899 poročali pri Slovenskem Narodu.

"Nesreča se sicer, kolikor je nam znano, ni pripetila še nobena, strahu pa je ta avtomobil povzročil že dosti. Zatorej bi bilo želeti, da se lastnik tega voza ozira tudi malo na občinstvo, saj to vender ni vstvarjeno, da mladi gospodje ž njim šale zbijajo," so pred 115 leti še zapisali v slovenskem časniku.

Prvi slovenski avtomobil je v Nici zakockal

Potem ko je Codelli s prvim avtomobilom šokiral Ljubljančane, se je nekaj mesecev pozneje z njim (skupaj z voznikom) odpravil vse do Nice v Franciji. Tam je vozilo zakockal in se domov vrnil z vlakom. Leto pozneje je kupil močnejšega daimlerja viktoria ter se 1. in 2. junija leta 1900 udeležil avtomobilske dirke med Salzburgom in Dunajem. Codelli je bil tako prvi slovenski avtomobilski dirkač.

Prav tako ga lahko štejemo med prve slovenske motoriste, saj je imel v lasti motocikel znamke Laurent-Klement.

Ne spreglejte