Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 6. 2017,
7.30

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Agencija za varnost prometa

Foto: Thinkstock
Infografika: Gregor Jamnik

Natisni članek

advertorial Agencija RS za varnost prometa

Sreda, 28. 6. 2017, 7.30

2 meseca, 1 teden

Ste tudi vi (pre)hitri?

Vsebino omogoča Agencija za varnost prometa

Foto: Thinkstock
Infografika: Gregor Jamnik

Hitra vožnja, hitrost | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Hitrost je še vedno med najpogostejšimi vzroki za najhujše prometne nesreče. Lani je bila hitrost kriva za kar 32 odstotkov smrtnih žrtev v prometnih nesrečah.

Agencija za varnost prometa ta teden nadaljuje nacionalno preventivno akcijo Hitrost, ki bo potekala do 2. julija, nato pa jo bodo ponovili še avgusta. Neprilagojena hitrost je poglavitni vzrok za prometne nesreče.

Zardi neprimerne oziroma neprilagojene hitrosti je bilo leta 2016 povzročenih 3.371 prometnih nesreč (19 odstotkov vseh prometnih nesreč).

Neprimerna oziroma neprilagojena hitrost je bila lani kriva za kar 32 odstotkov vseh smrtnih žrtev na naših cestah.

Neprilagojena hitrost je pogosto povezana tudi z nekaterimi drugimi vzroki prometnih nesreč, kot so nepravilna stran oziroma smer vožnje, nepravilnosti pri prehitevanju in izsiljevanje prednosti.

Po podatkih Agencije za varnost prometa se je velika večina prometnih nesreč zaradi hitrosti zgodila na lokalnih cestah v naselju (46 odstotkov) in na regionalnih cestah (19 odstotkov).

Prometna nesreča | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Najpogostejši vzroki za nastanek prometnih nesreč s smrtnim izidom v letu 2016 so:

- neprilagojena hitrost – 41 prometnih nesreč s smrtnim izidom (42 umrlih udeležencev),

- nepravilna stran oz. smer vožnje – 24 prometnih nesreč s smrtnim izidom (24 umrlih udeležencev),

- neupoštevanje pravil o prednosti – 23 prometnih nesreč s smrtnim izidom (25 umrlih udeležencev),

Dejstva o prehitri vožnji. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Če bi v naseljih hitrost zmanjšali samo za en kilometer na uro, bi pripomogli k zmanjšanju števila prometnih nesreč za štiri odstotke, znižanje povprečne hitrosti za en kilometer na uro zunaj naselja pa bi pomenilo zmanjšanje števila prometnih nesreč zaradi hitrosti za približno dva odstotka.

"Vsi, ki delamo na področju prometne varnosti, si prizadevamo za umiritev hitrosti v cestnem prometu do te mere, da bo še zagotavljala normalno mobilnost prometnih tokov, obenem pa varno udeležbo v prometu za vse udeležence," je poudaril Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa.

Nacionalna akcija Hitrost v letošnjem letu poteka pod sloganom NE PREHITEVAJ ŽIVLJENJA. HITROST UBIJA!.

 

Agencija bo v času akcije občinam posodila deset prikazovalnikov hitrosti

Agencija bo v času nacionalne preventivne akcije občinam posodila deset prikazovalnikov hitrosti za uporabo na najnevarnejših cestnih odsekih z namenom umirjanja hitrosti vozil in izboljšanja prometne varnosti na teh cestah. Ti prometno-tehnični ukrepi lahko poleg nadzora prav tako pripomorejo k zmanjšanju povprečnih hitrosti, s trimesečnim brezplačnim najemom pa želi agencija upravljavce cest spodbuditi k širši uporabi in morebitnemu nakupu prikazovalnikov hitrosti.

Prometna nesreča | Foto:

Agencija pripravila Priporočila za učinkovito izvajanje nadzora hitrosti

Na agenciji so pripravili dokument Priporočila za učinkovito izvajanje nadzora hitrosti z namenom poenotenja taktike in metodike nadzora, optimalne uporabe tehničnih naprav ter povečanja vpliva nadzora na spremembo obnašanja voznikov. V njih so zajeli vsa najpomembnejša teoretična izhodišča s področja nadzora hitrosti, dobre prakse in koristne napotke ter oblikovali ključna priporočila nadzornim organom – policiji in občinskim redarstvom. Priložen je tudi kodeks z etičnimi načeli, ki naj bi jih upošteval vsakdo, ki izvaja nadzor hitrosti na slovenskih cestah.

Na agenciji bodo poleg medijske kampanje in širšega osveščanja izvajali tudi večje preventivne dogodke na terenu in intenzivnejše informiranje kandidatov za voznike o nevarnosti prehitre vožnje. Preventivne dogodke bodo spremljale tudi aktivnosti na družbenih omrežjih, kjer bodo potekale različne nagradne igre. Preventivne aktivnosti na temo hitrosti bodo izvajali tudi občinski sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

 

Ne spreglejte