Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
11. 12. 2015,
12.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 11. 12. 2015, 12.41

7 let, 12 mesecev

Volkswagen T6 – praktičnost so oplemenitili udobje, varnost in hitrost

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Osrednji steber Volkswagnovih gospodarskih vozil, model T, je v svoji šesti generaciji predvsem z udobjem in res zelo dobrimi voznimi lastnostmi nadgradil 65 let razvoja praktičnosti in uporabnosti.

Užitek ga je voziti! Kot da bi sedeli v odlično preglednem passatu, postavljenem na velika kolesa.

O vseh ključnih novostih nove, šeste generacije enega najpomembnejših in prodajno najuspešnejših Volkswagnovih modelov, tovornega dostavnika in potniškega multitalenta smo podrobno poročali že aprila, ko smo se udeležili svetovne premiere v Amsterdamu.

Na Švedsko, na ceste okoli otokov in tisočerih zalivov Stockholma, pa smo se tokrat odpravili preverit, kako se novinec z izboljšanim podvozjem, prilagodljivimi blažilniki pod nadzorom sistema DCC in novimi motorji dejansko pelje. Inženirji so nam namreč obljubljali odlično vodljivost in udobje, ki naj bi bilo na ravni razrednega prvaka. Po prvih kilometrih, vozili smo multivana, pa s 300 kilogrami obteženega furgona in pickupa, lahko zapišemo, da so inženirji obljube v celoti izpolnili. Vozno udobje je res na visoki ravni, tudi pri dostavniku transporterju.

Zlasti za multivana z najmočnejšim biturbo 150-kilovatni dizelskim motorjem lahko zapišemo, da na cesti naravnost navduši z udobjem, natančno vodljivostjo, smerno stabilnostjo in zvočno zatesnjenostjo ter praktično popolno odpornostjo proti tresljajem, motornim in tistim s ceste. V njem nič ne škripa in prav nič se ne stresa.

Človek ima dejansko občutek, kot da bi se vozil v novem passatu, pa še preglednost je boljša ter vstopanje in izstopanje lažje. Res pa je, da je passat – tudi tisti najbolj opremljen in zmogljiv – še vedno cenejši in hitrejši od najrazkošnejšega multivana, ki sicer zmore prvič potegniti tudi več kot 200 kilometrov na uro.

Ja, tak multivan res ni poceni, kar bodo nedvomno lahko čisto upravičeno poudarili racionalni kupci, ki ga bodo primerjali s potniškimi konkurenti pri Fordu, Renaultu, Oplu … Petičneži pa pri ceni ne bodo pozabili omeniti potniškega zvezdnika iz Stuttgarta. Da, mercedes-benz razreda V je nedvomno zelo resen konkurent multivanu, saj je novi V po prestižu in videzu nedvomno v prednosti.

65 let izkušenj se pozna …

Tokrat smo si dodobra ogledali tudi podjetniške talente novega T6. Pri Volkswagnu se pozna, da že 65 let nenehno razvijajo uporabnost in praktičnost modela T. Skupaj so v vseh teh letih prodali več kot 12 milijonov teh dostavnikov, kar pomeni, da je bilo odzivov s trga dovolj, da so se izboljšav lotili tam, kjer so jih uporabniki zahtevali.

Tudi tokrat so nam odkrito povedali, da so spremenili le tiste stvari, s katerimi uporabniki niso bili najbolj zadovoljni. Pri minibusu caravelle, ta je namreč za razliko od bolj družinskega, osebnega multivana, namenjen komercialnemu prevozu potnikov, so poskrbeli za kar 21 različnih sedežnih postavitev pri sedežnem tlorisu za devet ljudi.

Za klimatizacijo pa skrbi tri področna klimatska naprava. Pri družinskem multivanu so vsi posamični sedeži ter oba zunanja sedeža zadnje klopi opremljeni s sidrišči isofix za otroške sedeže, opcijsko je na voljo še sedež z integriranim otroškim sedežem.

Ekipa s segmenta gospodarskih vozil, ki se je ukvarjala z razvojem novega T6, seveda ničesar ni prepustila naključju, tudi pri čisto garaško usmerjenem transporterju. Zadnja simetrična dvokrilna vrata se recimo odprejo vse do kota 270 stopinj, a pogrešali smo zatič, kar pomeni, da bi ob močnejšem vetru ta vrata brez zapaha lahko povzročala težave.

Sicer pa velja pohvaliti bočne letve za pritrjevanje tovora, pa močna sidrišča na podu tovornega prostora in širša drsna vrata. Pri uporabnosti velja omeniti tudi dejstvo, da je prek nakladalnega robu tovor treba dvigniti samo dobrih 56 centimetrov visoko. Pri dvojni kabini tovornega transporterja je zadaj še vedno za 3,3 kubičnega metra prostora v osnovni dolžinski različici.

Motorna pestrost in prepričljiva vozniška asistenca

Za široko spekter nalog so inženirji zadolženi za segment gospodarskih vozil povsem na novo razvili osnovni dizelski stroj s tovarniško oznako EA288 Nutz.

Gre za prisilno polnjeni štirivaljni TDI prostornine 1968 kubičnih centimetrov v štirih različicah moči od 62 do 150 kilovatov. Njegovo krmiljenje je prilagojeno tovornim nalogam, turbinski polnilnik pa ima spremenljivo geometrijo lopatic, serijski je tudi sistem start in stop.

Potovalne ambicije visokega tempa pa pokriva najzmogljivejša različica tega motorja, ki s pomočjo dvojne turbine oziroma dvostopenjskega polnjenja v območju od 1.400 do 2.400 vrtljajev v minuti ponudi 450 njutonmetrov največjega navora. Ta stroj s 150 kilovati je res zelo odziven in omogoča visoke potovalne hitrosti, ki pa jih na švedski avtocesti nismo prakticirali zaradi zelo umirjenega prometa.

Potovalni računalnik je po dobrih 60 kilometrih kazal 6,9-litrsko povprečje porabe goriva pri tem najbolj zmogljivem TDI motorju. Pri 75-kilovatni različici s 300 kilogrami tovora zadaj, pa je na testni trasi v mešanem prometu računalnik zaračunal 6,7 litra.

V pravem delavnem okolju gre sicer realno pričakovati za vsaj pol litra večjo porabo, kar pa je glede na težo in obliko vozila vsekakor dober rezultat.

Povsem na nivoju prepričljivo opremljenih osebnih vozil zmore T6 ponuditi pestrost vozniških asistentov, ki skrbijo za večjo varnost in udobje. Radarski tempomat deluje zelo prepričljivo ter zanesljivo in pri DSG menjalniku pokriva območje od 0 do 160 km/h.

Na spisku je tudi sistem proti naletu s samodejnim zavornim asistentom, pa sistem za preprečevanje naleta pri nižjih hitrostih v mestu (City emergency braking), na voljo je še samodejno prilagajanje svetlobnega snopa žarometov, pa večnaletno zaviranje, ki v primeru nesreče prepreči nadaljnje udarce in sistem za stabilizacijo vozila, ki zna umiriti tudi plešočo prikolico.

Glede aktive varnosti in povezljivosti mu je trenutno primerljivo konkurenčen dejansko samo mercedes-benz razreda V.

Še letos na slovenske ceste 400 novih T6

Pri slovenskem zastopniku znamke Volkswagen nameravajo še letos slovenskim podjetnikom prodati 300 transporterjev T6. Slovenske družine in podjetja, ki se ukvarjajo s komercialnimi prevozi potnikov, pa naj bi letos kupili okoli 100 potniških različic multivan in caravelle.

Ne spreglejte