Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2015,
23.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2015, 23.00

8 let

Renault laguna grandtour 2,0 dCi - vožnja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V drugem delu šestdelnega supertesta ocenjujemo vožnjo s štirikolesno krmiljeno laguno. Preverili smo jo tudi na poligonu, naš testni krog pa smo odpeljali večkrat - prazno in polno otovorjeno.


Pred vami je drugi del šestdelnega poročila o trimesečnem spoznavanju s priljubljenim francoskim karavanom srednjega razreda. Tokrat ocenjujemo vožnjo z laguno, v prihodnjih delih bomo obdelali opremo, povedali pikolovske pripombe popisali naše prigode s tem avtomobilom in izrazili naša osebna mnenja. V prvem delu smo ocenili lagunino kabino, ocena je na voljo tukaj ...


Štirikolesno krmiljenje je v praksi

Francoski avtomobili so dolga leta veljali za udobne, nikoli za športne, razen športnih različic, seveda. Zadnja leta te predpostavke držijo samo še pri redkih "francozih", nikakor pa ne pri laguni s štirikolesnim krmiljenjem 4control. Renaulti še nikoli niso bili bolj primerni za športno vožnjo po ovinkastih cestah, ta laguna je naravnost uživaška! Avtomobil se dobesedno usede v ovinek, hitrosti v ovinkih so lahko skoraj tako visoke kot pri resnih športnikih z veliko več moči (kako bi se šele lahko peljali ti športniki, če bi obračali tudi zadnja kolesa?).

A naj vas zgornje besede ne zavedejo. Tudi laguna lahko na spolzkem zdrsne, za povrh pa od športnega načina vožnje odvrača že sam (karavanski) značaj lagune. Vsekakor pa je takšen sistem krmiljenja še zlasti dobrodošel takrat, ko se recimo ovinek "zapre" oziroma ko v ovinek pripeljete s preveliko hitrostjo in vas preseneti, odklon zadnjih koles hkrati pri tem pomaga kljub ne pretirano športnemu podatku o številu zavrtljajev volana.

In ja, tudi manevriranje v mestih je lažje, lagunin obračalni krog je primerljiv s cliovim, je pa res, da 4control bolj priporočamo zaradi ovinkov kot zaradi vožnje po mestu.

Motor nas ni navdušil

Renault se spozna na dizelske motorje. Zna narediti uglajen motor, z malo tresljajev tudi v ohlajenem stanju. Izkazal se je tudi že z bencinskimi motorji, a načeloma veliko bolje obvlada dizle. Vseeno nas tokratnio dvolitrski motor ni prav navdušil. Najbolj zaradi porabe, ki je za vsako figo presegla 8 litrov, še z upoštevanjem pravil varčne vožnje smo se v naših vsakodnevnih vožnjah komajda spustili pod sedem litrov (s podobno močnimi tekmeci smo se vozili že z manj kot šestimi litri). Morda so kriva prestavna razmerja menjalnika, oziroma razmeroma ozko območje uporabnih vrtljajev. V spodnjih vrtljajih hitro opeša, potrebno je veliko prestavljati. Torej, če se želiš voziti umirjeno/udobno, pride v poštev samo avtocesta in z njo povezana šesta prestava. V praksi to recimo pomeni, da lahko po Nemčiji s konstantnih 150 km/h potujete s porabo 7,3 l/100 km.

Testni krog dvakrat

Naš testni krog, ki ga odpeljemo z vsakim avtomobilom, smo s supertestno laguno odpeljali dvakrat. Enkrat po enakem postopku kot običajno, pri čemer smo tokrat dobili nekoliko višje rezultate kot sicer. Drugič smo testni krog odpeljali s polno naloženo laguno, s štirimi odraslimi "deci", prtljago v prtljažniku in kolesi na strehi. Rezultati so seveda precej različni. Seveda na podlagi te primerjave lagunine porabe ne moremo primerjati z drugimi avtomobili, naj ne bo nesporazumov.

Samodejno parkirno zavoro priporočamo

S štirikolesnim krmiljenjem laguna sicer s svojimi voznimi lastnosmi že meji na športne avtomobile, pri katerih si načeloma želimo klasično ročno zavoro, tako na poteg. Vseeno je laguna udobni vožnji namenjen karavan, in iz tega vidika smo zelo naklonjeni električno vklopljivi zavori. Hvalimo jo tudi zato, ker se samodejno vklopi, ko motor ugasnemo in samodejno izključi, ko ob naslednjem vžigu speljemo (na trgu so sicer tudi avtomobili, ki vozilo na ta način držijo na mestu tudi pri kratkih postankih, recimo pred rdečimi semaforji). Seveda je možen tudi ročni vklop, skeptikom pa lahko sporočimo, da se v primeru odpovedi elektronike lahko "rešite" tudi s potegom vzvoda - v prtljažniku.




Ne spreglejte