Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 12. 2015,
11.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 3. 12. 2015, 11.42

8 let

Renault laguna grandtour 2,0 dCi - oprema

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V stotih dneh uporabe štirikolesno krmiljene lagune smo odkrili vrsto odlik, nekaj pričakovano povprečnega, a tudi naši pikolovci bodo imeli kaj za dodati.


Pred vami je tretji del šestdelnega poročila o trimesečnem spoznavanju s priljubljenim francoskim karavanom srednjega razreda. Tokrat ocenjujemo opremo, v prihodnjih delih bomo objavili naše pikolovske pripombe, popisali naše prigode s tem avtomobilom in izrazili naša osebna mnenja. V prvem delu smo ocenili lagunino kabino, v drugem delu pa vožnjo.


S ključem je Renault boljši od vseh!

Možno je zapiranje stekel od zunaj (tudi tistega na strehi) z dvakratnim klikom na kljuko – funkcija spada v sistem dodatnega zaklepanja, ki hkrati prepreči tudi odpiranje vrat od znotraj – recimo ob razbitem steklu.

Ključ? Elektronska kartica? Vrhunsko! Avtomobil se sam zaklene, ko se odmakneš od avtomobila za nekaj metrov, in se samodejno odklene, ko pristopiš. Sploh ne rabiš več misliti na ključ, imaš ga v torbici ali žepu, pri čemer morate paziti, da ga ne polomite (verjetno tudi najbolj varno ni). Napredek bi torej pomenil ključ velikosti in debeline kreditne kartice, da bi ga lahko imeli pospravljenega v denarnici. Vseeno tudi v tokratnem primeru reža sredi armature pride v poštev samo še pri ročnem odpiranju, torej praktično nikoli. Baterija naj bi zdržala dve leti.

Domet kartice je "blizu", zato ni bojazni, da bi vam kdo odpeljal avtomobil izpred vaše domače hiše ali lokala. Se nam je pa redno dogajalo, da se je kdo odpeljal brez ključa – prvi je laguno pripeljal drugemu sodelavcu, mu avtomobil predal s prižganim motorjem, in se z drugim avtomobilom odpeljal z laguninim ključem v žepu, k sreči laguna zelo hitro začne piskati.

Avto se sicer tako ali tako samodejno zaklene, dilema v stilu "Sem zaklenil avtomobil?" pa odpade tudi zaradi samodejnega poklopa ogledal pri zaklepanju.

Zoprno je, da moraš avto vžgati, če želiš na primer samo odpreti stekla ali pa poslušati radia pri ugasnjenem avtu oziroma pri odprtih vratih. Aja, prednost je lahko tudi težava: ko v poznih nočnih urah parkiraš pred domačo hišo, se avto zaklene in ZATROOOOBI, speči otroci pa se zbudijo.

Varnosti nismo preizkusili, zato …

… zaupamo podatkov evropskega NCAP-a, ki pravijo, da je renault laguna varen avtomobil z dobro zaščito v trkih od spredaj, s strani, v steber, od zadaj. Na spisku varnostne opreme sicer še najbolj izstopata stranski blazini za zaščito trupov tudi na za stranska potnika zadaj. Ta dobrota se torej počasi seli tudi v ta avtomobilski razred.

Radio samo povprečen

Vgrajeni zvočni sistem je v redu, boljši od večine osnovnih radiev, ki so na voljo v tem razredu. Če bi zvok pohvalili, bi nas avdiofili postrani gledali, je pa res, da se bistveno boljše zvočne sisteme dobi kvečjemu v preimum karavanih tega razreda, kar pa laguna tako ali tako ni. Osebno menim, da ne bi bilo prav nič napačno, če bi imel Renault v svoji ponudbi tudi hi-fi višjega ranga. Kar pa resnično manjka v tem zvočnem sistemu, je vhod USB ali recimo čitalec kartic SD. Renault se namreč bojuje z mlini na veter - samostojno vztraja pri priključkih, ki jih nima nobena druga znamka (računamo, da bo po prenovi bolje). V redu pa funkcionira poslušanje glasbe preko bluetootha, torej glasbe v mobilniku ali kakem drugem bluetooth playerju. Morda še to, sprehajanje po menijih ni najbolj intuitivno, zoprno pa je, da če izključiš radio, s tem izključiš tudi ves infotainment, tudi bluetooth neha delati, tudi navigacije ni …

Bluetooth se da uporabljati, a ni za pohvaliti

Bluetooth deluje "tako-tako". Marsikdaj smo se že srečali z napravami, ki preko bluetooth povezave omogočajo prostoročno telefoniranje z vašim lastnim mobilnikom, pa je bila povezava tako šibka, da so nas sogovorniki na drugi strani "žice" prosili, naj vključimo slušalko, saj nas nič ne razumejo. No, pri tokratni laguni smo se sicer uspeli pogovarjati po bluetoothu, so pa sogovorniki redno sporočali, da je zvok slab, daleč od tega, da bi bilo sodelujočim na drugi strani "žice" udobno. Seveda ne trdimo, da je vzrok samo v laguni, morda so bile krive naše nokie.

Sicer pa Renaultova naprava za prostoročno telefoniranje ponuja tudi inovativno funkcijo "auto-hold". Če se voznik takoj ne oglasi, naprava klicatelju sporoči, da klicoči vozi in da bo klic prevzel, ko bo to lahko storil varno. To pove v angleščini, zato so nas pogosto spraševali, če smo v tujini.

Navigacija je Tom Tomova, kar je dobro in slabo

Kako dobro lagunin tom tom pozna Slovenijo? Povprečno. Tako kot vse druge navigacijske naprave, ki smo jih preizkusili, je tudi lagunin tom tom kdaj pa kdaj krenil z najbolj običajne poti (tudi na kvečjemu s traktorjem prevozen kolovoz). Večinoma pa se ni izgubljal oziroma nas je brez težav pripeljal na cilj. Rekli bi, da je izredno hitro našel alternativno pot, če smo namenoma zavili po svoje, a to so bolj občutki kot pa izvlečki resnega testa.

Navdušila nas je izbira avtomobilčka, ki se vozi po naši poti, če izberemo 3D pogled. Tako smo se nekaj časa vozili mikavnega sport spiderja, nekaj časa pa kar Renaultov bolid formule 1. Poudarili bi, da so zemljevidi nameščeni na SD kartici, posodobi pa si jo lahko kar uporabnik sam - ni potrebno obiskovati servisa, kot pri nekaterih vgrajenih napravah, ki jih ponujajo avtomobilske znamke.

Posodobitve zemljevidov so dostopne preko posebne Renaultove spletne strani, stanejo dobrih sto evrov. Kar se uporabniške izkušnje tiče povemo še to, da sprehajanje po menijih ni najbolj intuitivno (dolgo smo iskali izklop vodenja "clear route"), tudi priprava poti z vmesnimi cilji je dolgotrajna, je pa tale navigacija grafično lepo izdelana. "Teto" pa smo na znanih poteh pogosto utišali in tako z zanimanjem spremljali le pričakovano uro prihoda na cilj.

Aja, mimogrede še to: pogrešali smo prikaz dejanske hitrosti in nadmorske višine.

Klima je lahko nežna, ali pa te odpihne

Zadeva bo všeč vsem, ki so občutljivi na pihanje. Program za nežno vpihavanje mrzlega zraka v kabino (soft) to rešuje. Pravzaprav se še najbolj nesmiseln zdi program Auto, mi smo večinoma uporabljali program soft, nekajkrat smo kabino ohladili na "fast". Za zdaj je laguna v tem razredu posebneže glede prilagajanja delovanja klime, a prihajajo novinci. Sicer pa smo pogrešali samodejni vklop kroženja zraka - v vozilu takgea cenovnega razreda bi po našem mnenju moral biti že samoumeven.

Steklena streha iz dveh delov je super!

Steklena streha je iz dveh delov, kar je super zaradi stikal za osvetlitev zadnjega dela kabine, ki so tako dostopne tudi voznikovim rokam (le zakaj ni tudi bralnih lučk?). Prednost panorame iz dveh oken je tudi v tem, da lahko prednje steklo odpreš in s tem hladiš kabino - kar nekaj tekmecev ponuja samo fiksno panoramsko okno. Ob tem bi poudarili učinkovitost "spojlerja", ki se dvigne, ko odpremo okno - vožnja pri odprtem "šibedahu" je udobna vsaj do 100 km/h, do 50 km/h niti zadaj prav nič ne piha.

Luči dobro svetijoPonoči je laguno enostavno voziti - opremljena je z biksenonskimi žarometi. Hvalimo njihovo dobro delovanje, učinkovito osvetljujejo tudi ovinke.

Manjkajo parkirni senzorji spredajTestna laguna je opremljena le z zadnjimi parkirnimi senzorji, močno pa smo pogrešali pomoč pri parkiranju proti zidu. Pripetilo se nam je celo, da smo jo parkirali tako, da se je nos že dotaknil zidu, pa je voznik izza volana predvideval, da bi šla vmes vsaj še kakšna roka.




Ne spreglejte