Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2008,
21.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 19. 2. 2008, 21.03

8 let

Mitsubishi lancer 2,0 SW

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Med vožnjo z lancerjem ima voznik občutek, da se ta avto premika "brez upora". Lahkotna odzivnost je še bolj dojemljiva zaradi odlično oblikovanega in direktnega volana, obroč je seveda usnjen.

Ob lancerju marsikdo najprej pomisli na najbolj množični dirkalnik, ki se na rallyjih pojavlja med dvolitrskimi turbo štiripogonci. Testni karavan, z atmosferskim bencinskim motorjem, ki smo ga preizkusili, seveda ni cestni WRC izstrelek, je pa povzel nekatere lastnosti, ki so jih razvili med zahtevnimi tekmovalnimi preizkušnjami. Zaradi uglašenega podvozja in lahkotno delujočega motorja je relacija vozilo - voznik v zadovoljstvo slednjega vzpostavljena še preden avto doseže peto prestavo.

Zunanjost, notranjost

Mitsubishijev karavan je spredaj tipičen lancer z navznoter zašiljenimi lučmi in navzven zašiljenima odprtinama maske. Zadaj je povsem klasično oblikovan, pri čemer izstopata zadnji svetlobni enoti, ki se pokončno raztezata preko celotnega navpičnega roba. Z vpadljivim kromiranim odtenkom pravzaprav izrazito tolčeta ven iz zatemnjenjih zadnjih stekel. V lancerju lahko udobno potujejo štirje višje rasli potniki. Med hitrim ovinkarjenjem je tudi na zadnji klopi dovolj oprijema, čeprav sta le prednja sedeža športna. Za daljše relacije pride prav možnost nastavitve naklona zadnjega naslonjala, ki je razdeljeno na 60/40. Zadeva pa seveda služi tudi preobrazbi prtljažnega prostora v tovorni prostor, tako kot se za karavan spodobi. Armaturna plošča ni najnovejše oblike, osrednji del je manj izrazito poudarjen, zato pa izstopa konzola med prednjima sedežema. Prtljažnik je majhen, če upoštevamo osnovni nivo nad trdnim dnom in če ga merimo do roloja, ki je v višini oken. Glede urejenosti pa je izdelek, po katerem bi se lahko zgledovali oblikovalci karavanov. Prvi nivo ima dva ločena predala z vodoravnima pokrovoma in še dva predala v obeh bočnih stenah. Pod trdnim dnom, ki se da odstraniti, je še pet pregrajenih predalov. Tudi ta drugi nivo se da v celoti odstraniti, spodaj pa je pritrjeno rezervno kolo standardne velikosti na jeklenem platišču. Red in uporabnost!

Vozne lastnosti

Med vožnjo z lancerjem ima voznik občutek, da se ta avto premika "brez upora". Lahkotna odzivnost je še bolj dojemljiva zaradi odlično oblikovanega in direktnega volana, obroč je seveda usnjen, prečke pa kovinske. Momo. Že na prvem ovinku pozabiš, da se voziš s karavanom in pričneš sam pri sebi razpredati približno takole: "Seveda, če znajo narediti podvozje za relistične WRC-micke, potem tudi s cestnimi različicami ne morejo imeti težav!" In res jih nimajo - avto se odlično pelje. Če pohvalimo velika, dobro čitljiva in razločna merilnika hitrosti ter vrtljajev, naj to velja samo za podnevi. Njuna osvetlitev bi lahko bila za kakšno stopnjo svetlejša. Prestavna ročica dobro izbranega menjalnika deluje odlično, medtem ko je ročna zavora na vmesni konzoli nameščena izven simetrale, bližje desnemu sedežu. Blagor angleškim voznikom, bi rekel. Še dva plusa: pri 200 na uro ne razgraja in se tudi ne meni za vetrove različnih smeri.

Zmogljivosti, poraba

135 konjev daje več kot bi pričakovali iz primerjave s podobnimi vozili enake konjenice. Motor se zavrti za skoraj tisoč vrtljajev višje kot povprečni dvolitraši, pri tem pa niti ni preveč pogolten. Če se odločiš, da tudi v mestu ne boš šel s porabo čez deset na sto, lahko to dosežeš z umirjeno vožnjo med dvema in tremi jurji. Tudi v tem območju je motor dovolj odziven, čeprav je najvišja vrednost navora tam nad 4000 vrtljaji. Med hitro vožnjo po avtocesti je znašala poraba goriva 10,7 l/100 km, pri tem pa nas je včasih kar malce zavedlo tiho delovanje motorja, ki tudi pri 6000 vrtljajih ni glasen! No, malo večja posoda za gorivo, kakršno naprimer s seboj prevaža mali clio, pa vseeno ne bi škodila.

Cena, tekmeci

Kdo so ti ljudje, ki kupujejo karavane? Prav gotovo imajo zelo jasno opredeljene avtomobilske potrebe, od obrtniških do družinskih in v večini tudi potovalnih. Z lancerjem pridejo na račun tisti, ki ne potrebujejo najbolj razsežne karavansko - tovorne prostornosti, zato pa bolj cenijo vozne lastnosti. Te so enake kot pri športno usmerjenih limuzinah. Pri tovrstni izbiri gre za parametre, ki so dovolj natančno izmerljivi (večji / manjši prtljažnik) oziroma se jih da vsaj približno ocenit (vožnja, lega na cesti). Estetski vtisi so seveda stvar okusa, lepotna ocena pa je med ostalim odvisna tudi od tega, kako je karavanski podaljšek privarjen na zadek osnovne limuzine oziroma kombilimuzine. Pri lancerju je ta oblikovalski poseg lepo uspel. Vsi razredni konkurenti (praviloma so dražji) po vrsti imajo mnogo večji osnovni prtljažni prostor (focus karavan, megane grandtour, 307 break, golf variant), renault se nam zdi še posebej lepo oblikovan, z lancerjem pa smo najbolj uživali med vožnjo.

Ne spreglejte