Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 9. 2009,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Terenski Avtomoto

Četrtek, 24. 9. 2009, 11.57

8 let

Mini countryman cooper S

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mini countryman prinaša v razred malih mestnih terencev svežino, prestiž in športnost. Obenem minija nadgrajuje v uporabnejše vozilo, ki ga nujno ne potrebujete, ga je pa zabavno imeti.

Največji mini doslej

Osnovne poteze ostajajo klasično minijevske: velike luči, kompaktna oblika, "plavajoča" streha … Obenem countryman že na pogled deluje robustneje. In to ne le zaradi tega, ker je skoraj štirideset centimetrov večji in postavljen centimeter višje. Pravzaprav po zaslugi domiselnega oblikovanja sploh ni videti tako velik kot je. Je pa kljub temu skoraj 20 centimetrov daljši in potnikom, ki sedijo na zadnji klopi, prijaznejši (prava vrata) od dosedanjega "družinskega" minija – clubmana.

Uporabno velik in s svežimi rešitvami

Kar zunaj morda še ni povsem jasno, je v notranjosti očitno. Ta mini ni več mini. Zdaj lahko tudi zadaj sedijo odrasli ljudje in tudi vstopajo ali izstopajo skozi normalno velika vrata. In to kar trije. Če pa izberemo verzijo z dvema sedežema, imamo po celotni dolžini avtomobila na sredini prilagodljivo sredinsko konzolo, ki jo lahko z uporabnimi elementi dodelamo po svojem okusu. Glede na to da mini ni in noče biti družinski enoprostorec, je izbira dveh pravih sedežev zadaj verjetno najboljša izbira.

Tudi countryman se pelje minijevsko

Ključno vprašanje za volanom je seveda, ali se tudi countryman še pelje kot gokart. Ja, kljub večji dolžini in oddaljenosti od tal je občutek za volanom še vedno minijevski. Ne rine z nosom čez kolesa in se hipno odziva na neposreden volanski mehanizem. Seveda se pozna, da to ni več majhna igrača, da se sedi višje in ima kar četrt tone večjo maso, toda del tega manjka nadoknadi štirikolesni pogon, ki po potrebi priklaplja zadnji kolesni par vse do 100 odstotkov.

Cooper S streže z malce nad 180 "konjiči". 1,6-litrskemu motorju pomaga dvostopenjska turbina, ki zadovolji vse potrebe na običajni cesti. Pri višjih hitrostih in prestavah pa temu težjemu miniju že nekoliko pojema sapa. A takšni vožnji v osnovi in tudi zaradi medosja ni namenjen, zato verjamemo, da se bo večina lastnikov "izogibala" avtocestam in iskala veselje in užitek med ovinki in na makadamih. Poraba je, kot smo pri dobrega poldrugega litra velikih turbo motorjih navajeni, ne prav majhna, a veselje ima svojo ceno.

Boljši, a tudi dražji

Klasičen mini je razred zase med avtomobili. Tako povečan in s štirikolesnim pogonom pa ni več ekskluzivno drugačen. Tako po prestižnosti, pogonu, tehniki, zmogljivostih in prostornosti sicer presega male mestne terence tipa suzuki SX4 in nissan juke ali pa toyota urban cruiser in kia soul. A kolikor pred njimi prednjači, toliko je tudi dražji. Zato mu je morda edini dostojen konkurent BMW X1, ki pa ima drugo ciljno publiko. Uporabnejša škoda yeti in mikro panda 4x4 pa sta že iz druge bolj praktične oziroma (predvsem pri pandi) bolj terenske in bolj dostopne zgodbe.

Kaj dobimo za ta denar?

Za skoraj štirideset tisočakov kolikor stane countryman cooper s s štirikolesnim pogonom in vpadljivo opremo res dobimo štiri različne avtomobile v enem: mali mestni avtomobil, šminker, športni avtomobil in deloma celo terenec. Toda ne smemo pozabiti, da za ta denar dobimo tudi povsem resnega terenca, pravi športni avtomobil, velikega šminkerja ali pa dva, tri (tudi štiri) male mestne avtomobile.



Ne spreglejte