Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 9. 2009,
11.57

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 24. 9. 2009, 11.57

8 let, 1 mesec

Mazda 6 sport CD185 GTA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kar nekaj Mazdinih šestic smo že preizkusili, vendar prav nobene petvratne kombilimuzine. Tudi dva 2,2-litrska dizla smo že spoznali, to pot pa je na vrsti še najmočnejši s 136 kilovati.

Skoraj neopazne razlike

Če se štiri- in petvratna Mazdina šestica prehitro pripeljeta mimo naključnega opazovalca, bo le-ta težko ugalnil, katera od obeh ima pet vrat. Pogled od spredaj ali zadaj ne razkrije prav nobene razlike, bočno pa le nekaj malega. Zadnji del bočne silhuete, ki poteka čez peta vrata ni tako izrazito drugačen od prtljažnega zadka pri limuzini. Če ni napake v tehničnih podatkih, je prtljažnik celo manjši za devet litrov, brez dvoma pa je bolj primeren za nalaganje večjih kosov.

Stopnja opreme GTA

Oprema GTA se na zunaj razkazuje z 18-palčnimi platišči, spojlerjem na pokrovu prtljažnika in zatemnjenimi stekli. Alarmno zaščitena notranjost, v katero se vstopa brez ključa, je odeta v kombinacijo blago-usnje, prednja sedeža sta ogrevana. Vse skupaj kot nadgradnja obsežne opreme TE oziroma TE plus deluje kakovostno.

Vozniški varnostni pripomočki

Vožnja s šestico je tudi pri nižji stopnji opreme športno začinjena, kar smo spoznali že pri prejšnjih preizkusih. Testna izvedba pa nudi še "GTA" varnostne dodatke. Poskrbljeno je za varnejšo menjavo pasov (RVM - rear viev monitoring), parkirni senzorji so tudi spredaj, za bolj varno vožnjo je pomemben tudi nadzor tlaka v pnevmatikah.

Najmočnejši dizel

Dizelska ponudba mazde 6 je omejena na 2,2-litrske motorje s tremi različnimi močmi. 92- in 120-kilovatni motor dosegata višek pri 3500 vrtljajih, testnih 136 kilovatov oziroma 185 konj pa zarezgeta pri 4000 vrtljajih. V primerjavi s karavanskima karoserijama na predhodnih testih je petvratna kombilimuzina porabila za pol oziroma za cel liter manj, kar pa ni samo posledica manjše mase in manjšega zračnega upora. Odločilen je višji navor, ki z manjšo porabo goriva premaguje enake vozne pogoje na testnem krogu (le-taga smo odpeljali še po prvotni izvedbi).



Ne spreglejte