Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 2. 2016,
11.26

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Volvo Tehno Avtomoto nesreča nesreča varnost pešci

Četrtek, 18. 2. 2016, 11.26

4 leta, 3 mesece

Zračna blazina za avtomobil: se nam obeta nova doba varnostnih blazin na zunanjosti avtomobila?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Varnost potnikov pri trčenju ne bo nikoli dokončano poglavje. Idej je ogromno, redke pridejo do faze prvih preizkušanj. TRW je tako preizkusil zunanjo varnostno blazino, rezultati so optimistični.

Varnostne blazine so v avtomobilu. Izjem je malo.

Razvojniki neodvisnih podjetij še naprej pospešeno iščejo nove možnosti zaščite potnikov v primeru trčenja.

In čeprav se zdi, da je Euro NCAP pri varnosti dosegel optimum, se morda še vedno kje skriva kakšna domislica, ki bi na sprejemljiv način ponudila dodatno zaščito za sprejemljivo ceno.

Varnostne blazine v notranjosti vozila so za zdaj "status quo": sprednji, stranske, zavese, kolenske za voznika in v varnostnih pasovih skupaj temeljito zaščitijo potnike. Tu in tam se pojavi kakšna zunanja varnostna blazina, takšno ima na primer volvo V40.

TRW, od lani v lasti nemškega ZF, predlaga dodatno varnostno blazino na boku avtomobila

Iz ZDA prihaja vest, da se dobro poznano podjetje TRW ukvarja z mislijo, da bi varnostna blazina lahko na nekoliko drugačen način varovala potnike pred silami, ki nastanejo ob trčenju. Domislili so se posebne zunanje varnostne blazine na boku vozila, ki bi zmanjšala silo trčenja, ko se nekdo v vozilo zaleti z boka. Pri TRW so se pri razvijanju ideje povezali z nekaterimi avtomobilskimi proizvajalci in že opravili prve preizkuse.

Uporabili so varnostno blazino približno dvojne velikosti notranje (skupno 200 litrov), zato so morali uporabiti tudi dve pirotehnični prožili. Tako velika blazina potrebuje več časa, da se napihne, zato so predvideli, da bi se napihnila tik pred trčenjem.

Več preizkusov je pokazalo, da bi lahko takšna blazina zmanjšala silo trčenja, ki se prenese na karoserijo avtomobila, za do 30 odstotkov, kar še zdaleč ni malo. Takšna rešitev bi bila primerna predvsem za manjša in nižja vozila, ki so še posebej občutljiva za bočno trčenje velikih terencev in podobnih vozil.

Prvi navdušujoči rezultati, a tudi prve ovire na poti do serijskega izdelka

Od laboratorija do izvedbe, če bo ta res sledila, je še dolga pot. Zunanji sistem je podvržen razmeram, kakršnih znotraj vozila ni: blato, dež, sneg, cestna sol in posledično korozija, ki lahko hitro onesposobi sistem ali ga celo aktivira, ko za to ni vzroka.

Druga težava je morda še izrazitejša – takšna rešitev bi zahtevala nov pristop k zasnovi vozila, da ne govorimo o vplivu na zunanji videz. Toda če se bo izkazala za smiselno, bodo tehniki in oblikovalci premagali tudi te prepreke.

Še dve alternativi, ki v začetni fazi veliko obetata

Hkrati se v glavah porajajo tudi drugačne ideje, ki bi bile lahko učinkovite samostojno ali v kombinaciji z drugimi, tudi s takšno, opisano zgoraj.

Pri TRW omenjajo pirotehnični sistem, ki bi ob trčenju v bok potisnil sedež proti sredini vozila, obenem pa bi prazen prostor napolnila varnostna blazina.

Druga možnost je votla jeklena plošča, ki bi napolnila notranjost vrat. Pri trčenju bi se napihnila v pol decimetra debelo cev, ki bi dodatno ojačala vrata oziroma vsrkala del energije trčenja.

Možnosti je torej še veliko, vedno se postavi le vprašanje razmerja med vloženim (strošek razvoja in izdelave ter morebitnih dodatnih sprememb pri zasnovi avtomobila) in dobljenim (dejanski učinek pri zaščiti), ki mora biti sprejemljivo za vse strani, od razvojnikov do kupcev.

Ne spreglejte