Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
11. 4. 2013,
15.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 11. 4. 2013, 15.26

8 let

S peskanjem se stara platišča zasvetijo kot nova

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Platišča slej ko prej pokažejo znake utrujenosti, svež videz pa je mogoče v enem dnevu in za manj kot 200 evrov dobiti s peskanjem in barvanjem.

Lepo platišče za privlačnost in boljšo prodajno ceno

Ko se zdi, da se je navadnih smrtnikov zima vendarle le usmilila in da je napočil čas za toplejše, s soncem obsijane mesece, je za lastnike avtomobilov postala pomembna tema tudi ustrezna priprava vozil pred toplejšimi meseci. Ne govorimo le o zamenjavi zimskih gum za letne, temveč tudi o postopkih, ki ne vplivajo le na varnost vsakodnevne vožnje, temveč tudi videz avtomobila. Pod drobnogled smo zato vzeli platišča in njihovo pripravo na poletno sezono.

Platišča so pomemben vizualni dodatek avtomobila, ki vpliva na njegovo privlačnost in v primeru prodaje tudi na ceno. Še tako veliko aluminijasto platišče z velikimi kraki ne pomaga dosti, če so na njem vidni poškodbe zaradi trkov ob pločnik, odpadanje barvnega nanosa ali celo sledi rje.

Najhitrejša in predvsem najcenejša pot do ponovno bleščečih platišč je njihovo peskanje. To je postopek obdelave platišča, ki je v celoti končano v enem dnevu.

Pogostost peskanja ne vpliva na čvrstost platišča

Postopek peskanja platišča nam je v Depali vasi pojasnil Matija Koritnik, ki je ob našem prihodu že pripravil svojega mitsubishija lancerja EVO 10, da bo eno izmed njegovih platišč vnovič rojeno.

"Platišče brez težav peskamo večkrat, saj ta postopek ne vpliva na njegovo trdnost in varnost. Ljudje se zanj odločajo iz različnih vzrokov. Najpogosteje so to manjše poškodbe, ali pa si zanje preprosto zaželijo nov videz. Vsako leto se pojavi kakšen nov barvni trend. Delali smo že vse kombinacije, od mat črnih do oranžnih platišč," je dejal Koritnik, ko se je pripravljal, da s svojega lancerja odvije zadnje levo kolo.

Trajanje peskanja je odvisno od platišč. Aluminijasta so prašno lakirana, zato odstranjevanje barve zahteva več časa.

Peskanje platišča v sedmih korakih:

1. Odstranjevanje plašča Prvi korak peskanja je odstranjevanje kolesa z avtomobila in nato odmontaža plašča s platišča. Temu nemudoma sledi prvi pregled platišča in iskanje morebitnih fizičnih poškodb. S platišča se odstranijo ventilčki in uteži.

2. Grobo peskanje za odstranjevanje barve Peskanje platišča se izvaja v dveh fazah. Najprej se platišče obdela s srednje grobim peskom. Delavec z vrha gleda skozi stekleno odprtino v komori in z rokami prilagaja položaj platišča. Ta del postopka je namenjen odstranjevanju barve.

3. Popravilo razpoke na platišču Naše 18-palčno platišče je imelo razpoko zaradi udarca. Po prvi fazi peskanja je Koritnik platišče zaupal sosedu Igorju Jermanu. Da, prav tistemu neustrašnemu Domžalčanu, ki ob koncih tedna z motorjem vozi na svetovnem prvenstvu v vztrajnostnih dirkah, že v ponedeljek pa vam lahko nato v preprosti delavnici popravi ravno vaše platišče. Varjenje, brušenje in v desetih minutah o poškodbi na platišču ni bilo več sledu. Podobna popravila lahko stanejo nekaj deset evrov.

4. Fino peskanje pred lakiranjem Po prvi fazi peskanja in popravilih delavec platišče vstavi še v drugo komoro, v kateri je precej bolj fin prah iz zdrobljenih steklenih perl. Postopek je sicer enak kot v prvi fazi, le da se platišče tokrat še bolj fino obdela in pripravi na poznejše lakiranje.

5. Prašno lakiranje platišč Še preden se lakiranje začne, je treba opraviti test barve. Vsako sestavo barve pred uporabo testirajo s tako imenovanim križnim testom. Pri tem preverijo, ali se barva kakovostno prime površine. Platišče je po končanem peskanju pripravljeno za lakiranje. V sosednjem prostoru ga obesijo na kavelj, nato nanesejo najprej temeljno in nato še zaključni sloj barve. Gre za elektrostatični način prašnega lakiranja, saj platišče ozemljijo, barva v prauh pa ima v sebi pozitivni električni naboj.

6. Pečenje barve v peči Ko je platišče naprašeno, je treba barvo zapeči v peči. Notranjost te je ogreta na 180 stopinj Celzija, postopek pa traja okrog pol ure. S posebnim laserskim merilnikom lahko merijo temperaturo barve na platišču, ki mora doseči 180 stopinj Celzija. Od takrat naprej mora biti platišče v peči še 20 minut. Nato se ga vzame iz peči, mora se le še ohladiti.

7. Montaža plašča in namestitev kolesa Ko se platišče ohladi, nanj spet namestijo plašč in celotno pnevmatiko še centrirajo. Sledi le še namestitev kolesa nazaj na avtomobil. Postopek je enak za eno ali za vsa štiri platišča.

V trgovini so vsa platišča lepa, toda …

Ob tem Koritnik opozarja, da je dolgoročen videz platišča najbolj odvisen od tovarniške predpriprave.

"V trgovini so vsa platišča lepa. Toda tista iz vzhoda, ki so ponavadi tudi precej cenejša, lahko že kmalu začnejo izgubljati lak. Tovarniška predpriprava je zelo slaba. Zato je vsekakor bolje kupiti platišča priznanih proizvajalcev," je povedal Koritnik, ki dodaja, da se samo zaradi soli aluminijastih platišč pozimi ne splača menjati za navadne kovinske.

Ne spreglejte