Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 1. 2008,
16.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 22. 1. 2008, 16.30

8 let

DSG - menjalnik z dvema sklopkama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Spomladi se bo audi TT quattro pojavil z novim 3,2-litrskim motorjem s končno hitrostjo omejeno na 250 km/h, katerega največja posebnost bo novi revolucionarno zasnovani menjalnik.

Direct Shift Gearbox (DSG), kot se ta menjalnik imenuje, združuje lastnosti 6-stopenjskega ročnega menjalnika in prednosti modernih avtomatskih menjalnikov. DSG omogoča prestavljanje brez sunkov pri polno izkoriščeni moči motorja, pri tem pa ne zmanjšuje vozniških užitkov med prestavljanjem pri visokih vrtljajih.

Menjalniki so kompromis med zmogljivostjo motorjev in povprečnimi pogoji vožnje

Konstruktorji menjalnikov že od samega začetka razvoja avtomobilizma rešujejo problem optimalnega prenosa vrtljajev motorja na pogonska kolesa. Pri osebnih avtomobilih za normalno cestno uporabo gre predvsem za izbiro zobniških prenosov, ki naj zagotovijo najbolj gospodaren in zmogljiv režim delovanja motorja v povprečnih pogojih vožnje. V osnovi se ti problemi rešujejo z izbiro (čimvečjega) števila zobniških parov, pri tem pa seveda veljajo finančne, prostorske in druge konstrukcijske omejitve.

Ena od posebnih zahtev pri dirkalnih in športnih menjalnikih je čimmanjša izguba časa med prestavljanjem

Pri dirkalnih oziroma športnih menjalnikih se pojavljajo še dodatne zahteve (visoke obremenitve, materiali, teža, trenje, hlajenje...). Med pospeševanjem izgubljene desetinke sekunde zaradi prestavljanja se med dirko seštevajo in na cilju postanejo debele sekunde. Tako so razmišljali pri Audiju že leta 1985, ko je večkratni svetovni prvak v rallyju Walter Rohrl uspešno testiral tehnologijo dvojne sklopke, imenovano "Twin Clutch Tehnology. Pred sedemnajstimi leti so inovacijo preizkušali na vozilu audi sport quattro S1, v sredini prihodnjega leta pa bo menjalnik s podobno zasnovo vgrajen v audi TT 3,2 quattro.

Kako deluje?

Celotni sklop transmisije, predstavljen z imenom Direct Shift Gearbox (DSG) deluje na osnovi ročnega 6 stopenjskega menjalnika. S pomočjo dvojne "multi-plate" sklopke in iz dveh delov sestavljene vstopne gredi ter s pomočjo posebnega kontrolnega sistema je omogočen vklop dveh prestav hkrati - aktualne prestave, v kateri voznik pospešuje in "bodoče" prestave, ki jo kot tako zazna oziroma opredeli kontrolni sistem. Pospeševanje npr v II. prestavi pomeni, da je istočasno pripravljena III. prestava, vendar je s skolpko izključena iz pogona. S procesom prestavljanja pa ena sklopka izključi delovanje II. prestave, druga sklopka pa istočasno vključi III. prestavo. Pri tem je pomembno, da se menjava prestave opravi pod obremenitvijo, brez spremembe na pretoku moči, ki prihaja iz motorja. S prestavno ročico ali s stikali na volanskem obroču bo voznik lahko izbral ročni (sekvenčni) način prestavljanja ali pa avtomatskega. Pa tudi pri slednjem bo lahko izbiral med običajnim (D) in športnim programom (S).

Novi menjalnik DSG v audiju TT 3,2 Quattro sredi prihodnjega leta

Motor audija TT 3,2 Quattro z DSG menjalnikom bo zmogel 250 konjskihmoči, v 6,4 sekunde bo pospeševal z mesta do 100 km/h. Sicer pa se bo od ostalih različic modela TT razlikoval po zavorah, prirejenih po modelu RS 4, na prednjem delu bodo povečane odprtine za vstop hladilnega zraka, spremenjen pa bo tudi zadnji spojler. Novi audi bo po napovedih v prodaji sredi prihodnjega leta.

Ne spreglejte