Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
16. 9. 2013,
15.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 9. 2013, 15.50

8 let

Električni minibus v Ljubljani: še tretji kavalir za turiste in starostnike

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po kavalirjih, ki sta po središču Ljubljane brezplačno vozila turiste in starostnike, je prestolnica zdaj dobila še njuno naprednejšo različico: električni minibus s streho in klančino za invalide.

Prvotna kavalirja so Ljubljančani sprejeli zelo pozitivno

Osnovni princip projekta Kavalir v Ljubljani ostaja enak. Vozilo v romantičnem slogu kavalirjev nudi brezplačni prevoz v tistih delih mesta, ki so namenjeni le pešcem. Njegovi uporabniki so predvsem turisti in starostniki, ki bi si drugače veliko težje privoščili pot prek središča mesta. Kot smo poročali že ob našem prvem stiku s kavalirjem, so njegovi uporabniki že prave stalne stranke, ki z vozniki navežejo zelo tesen in oseben odnos. Zato so Ljubljančani prva dva kavalirja sprejeli zelo pozitivno.

Glavne prednosti – streha, okna in klančina za invalidske vozičke

Toda oba kavalirja sta imela vendarle nekaj omejitev, ki jih zdaj mesto rešuje z uvedbo kavalirjeve naprednejše različice. V Ljubljano je danes tudi uradno zapeljal še tretji v družini štirikolesnih kavalirjev, ki pa je bolj kot predelanemu vozičku za golf podoben malemu avtobusu.

Minibus je na voljo petim potnikom, njegovi glavni prednosti pa sta streha in posebna klančina za invalidske vozičke.

"Streho in okna je mogoče tudi sneti, prav zaradi klančine pa bodo med glavnimi uporabniki predvidoma invalidi s klasičnimi vozički," nam je povedal eden od voznikov kavalirja, ki sicer prihajajo iz vozniških vrst ljubljanskega potniškega prometa.

Zadnja vrata so električno pomična, izdelali so jih posebej za LPP. Poleti ima vozilo loputo za zračenje, pozimi bo notranjost ogrevana.

Trasa električnega minibusa bo stalna

Za razliko od prvih dveh kavalirjev, ki nista imela stalne trase, temveč sta se ves čas prilagajala željam uporabnikov, ima minibus traso natančno določeno.

V razmiku od deset do petnajst minut bo vozil med dvema najpogosteje uporabljenima postajališčema LPP (Drama in Krekov trg), z njim se bo mogoče zapeljati tudi do tržnice. Vozil bo tam, kamor sta se v preteklosti najpogosteje zapeljala prvotna kavalirja.

V testnem obdobju od 2. septembra so z minibusom prevozili okrog sto kilometrov, na njegovih sedežih je sedelo ravno toliko različnih potnikov. Ker ima streho in okna, ga bo mogoče uporabljati tudi v zimskih mesecih.

Doseg električne baterije znaša okrog 100 kilometrov, ta se bo v času nižjih temperatur predvidoma vendarle nekoliko zmanjšal. Električni minibus bo parkiran v garažni hiši pod Kongresnim trgom, kjer se bodo baterije tudi polnile.

Voznik kavalirja: Pred množico pešcev nikoli ne hupamo!

Čeprav je električni minibus registriran in je z njim mogoče zapeljati tudi v vsakdanji promet, bo še vedno namenjen predvsem conam za pešce.

"Vozimo s hitrostjo okrog osem kilometrov na uro. Če pridemo do večje množice pešcev, nikoli ne hupamo, saj bi bilo to v nasprotju z usmeritvijo kavalirja. Raje počakamo, da nas opazijo, in nato nadaljujemo," pravijo vozniki kavalirja.

Ne spreglejte