Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 1. 2013,
12.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 22. 1. 2013, 12.57

8 let

Custom motocikli - pozitivna globalizacija umetniške duše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Svet je zaradi interneta postal manjši, izmenjava podatkov in delov, motociklov pa je postala vsakdan. Kako vse to vpliva na svet predelanih motociklov smo preverili na salonu motociklov v Veroni.

Verona in vrtiljak "oldschool" motociklov, prežetih z rock'n'rollom

Obiskati salon predelanih lepotcev je za vsakega ljubitelja tovrstnih motociklov seveda poezija. Reka somišljenikov, ki se vije od motocikla do motocikla, vmes zavije do točilnega pulta na okrepčilo in se ustavi pri rockabilly bendu, ki na vse pretege sredi zime preigrava Summertime blues. Kot bi na Tritonu iz sedemdesetih letel po prazni gorski cesti in z nasmehom lovil jate mušic. Zabava.

Ugotavljamo, da se znani predelovalci spreminjajo v prave rock zvezdnike, tokrat so nastopali vokalisti skupin Exile cycles, Abnormal cycles, Hardnine cycles, Headbanger, caferacerska zasedba Ace cafe London, skupaj pa je nastopalo več kot 650 blagovnih znamk.

V središču največje razstavne hale se je bohotil tudi legendarni Harley-Davidson z motocikli in tudi dodatno opremo. Te pa je bilo letos še veliko več kot prejšnja leta. Že za zelo spodobne cene so prodajali čelade, novih in rabljenih delov za motocikle, zaščitna oblačila, oblačila za prosti čas, različne dodatke, nakit in še obilo druge "navlake", seveda pa je bilo veliko več stvari prej dragih kot obratno. Seveda smo imeli v reki obiskovalcev težave posneti prispevek, poslikati zanimivosti, domov pa smo se vračali polni idej in načrtov za prihodnost. Obisk takega salona ti da misliti, občutek je tak, kot da bi ravnokar prebral dobro knjigo.

Sintetike dovolj v prodajnih salonih!

Moda in predelava motorjev sta še kako povezani, kreacije nastajajo po naročnikovi domišljiji, umetnikovem navdihu in poosebljajo skupni karakter. Nino Pušlar je oblekel ta in ta oblikovalec, Andražu Kopitarju je motocikel oblikoval ta in ta predelovalec. Razumete? Gume, platišča in drugi izbrani dodatki so pomembni delčki, ki sestavljajo celoto. Unikatno celoto. Vidi se, da so se ljudje, motoristi spet začeli vračati k osnovam, prvinskosti in da imajo dovolj plastične sintetike.

Giuseppe Roncen, Low ride Italija, pravi: "V ZDA z velikimi investicijami včasih že v tej svoji želji po najboljšem, največjem in najhitrejšem prav pretiravajo. Ni vse v denarju, štejeta iznajdljivost in občutek za detajle."

Za Evropejce lažje, preostali s prilagoditvami

Tudi pravi superzvezdniki predelovalske scene se prilagajajo evropskim ostrim zakonom in ukrepom za čim večjo varnost na cesti. Merila so postavljena zelo visoko. Obvezni smerokazi, sprednja strešica in zadnja strešica čez kolo, hupa in zavore na obeh kolesih so pogoj vsakega homologiranega motocikla. S tem si belijo glavo vsi predelovalci, ko si želijo bolj odprtih rok kot na primer Američani, ki se lahko vozijo tudi brez sprednje zavore in v nekaterih zveznih državah celo brez zaščitne čelade na glavi.

Kot je poudaril Švicar Danny Schneidr, Hradnine cycles, so pri tem tudi plusi, kajti če je predelan motocikel dovolj dober, da ga lahko homologiramo in registriramo v Evropi, potem ga lahko povsod po svetu. Ravno obratno pa se morajo vsi preostali prilagajati evropskim zahtevam, pri tem pa imajo seveda obilo težav.

Direktor italijanskega podjetja Headbanger Giorgio Sandi, ki izdeluje lastne custom motocikle, za osnovo vzame ameriški agregat podjetja S&S, okoli njega pa z italijansko tehniko in znanjem zgradijo preostalo mehaniko motocikla. Pri tem dosegajo normative EURO3, to pa jim omogoča prodajo motociklov po vsej Evropi, prodajno mrežo pa širijo tudi v Dubaj, Združene arabske emirate, Rusijo in Libanon.

Internet skrbi, da oblikovalcem ne zmanjka idej

Bolj kot do, da bi dejansko zmanjkalo idej, je problem, da je že težko narediti nekaj novega. Pred desetletjem je imela le peščica dostop do informacij, kje so najboljši predelovalci in kakšni so njihovi izdelki. Danes slika ali pa videoposnetek dobro predelanega motocikla v hipu zaokroži po svetovnem spletu in v nekaj dneh praktično vsi vedo vse.

Dobra stran interneta je tudi dostopnost različnih delov, ki jih lahko naročiš iz še tako skritega kotička na zemlji. In prav to zadnje daje svojevrsten čar predelovalcem, ko ob steklenici piva teče pogovor o zadnji predelavi, o delih in težavah, ki naredijo ta konjiček zanimiv tudi nedeljskim predelovalcem.

Russell Mitchell iz Exile cycles pravi, da je kljub pretoku informacij na svetovnem spletu oblikovanje v ZDA in Evropi drugačno. Evropejci se bolj posvečamo detajlom in skladnosti, Američanom pa že zmanjkuje idej.

Kljub vsemu se trg veča, meje so padle. Pretok informacij, delov in motociklov nemoteno preskakuje geografske ovire. Tudi trud Evrope na področju varnosti motociklov ima pozitivne učinke, na boljšem smo vsi motoristi, razen seveda predelovalcev, ki jim ti ukrepi zatirajo ustvarjalno žilico.

Zanimivo je dejstvo, da razlike v oblikovanju med celinami ostajajo, Američani več stavijo na velikopotezni videz, na največje in najboljše in oh in sploh, medtem ko evropski predelovalci več svoje energije posvečajo detajlom. Kljub globalizaciji pa je to veja, ki ostaja relativno imuna proti tržni sintetiki, saj jo še vedno vodi kreativni navdih umetnikov.

Ne spreglejte