SiolNET. Avtomoto Prva vožnja
3,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Frankfurt, Nemčija: Prva vožnja novega modela

Opel grandland X – Če je uspelo mokki, zakaj ne bi še njenemu večjemu bratu? #foto

3,58

termometer

opel grandland X
Foto: Opel

Oplov novi grandland X prav gotovo prepriča z obliko, razpoložljivo opremo in potencialom, ki ga prinaša z novim modelom. Ključno bo iskanje identitete znotraj množičnega razreda. Pri Oplu želijo z njim privabljati tudi povsem nove kupce. Šest od desetih grandlandov X bo poganjal dizelski motor, v Sloveniji bo na voljo od dobrih 20 tisočakov naprej.

Pri Oplu se zanašajo na uspeh manjše mokke. Od leta 2012 so jih prodali že več kot 170 tisoč, vsako leto pa so zabeležili rast prodaje. Mokka se je izkazala tudi kot odličen model za novačenje novih strank. Pri Oplu se zanašajo na uspeh manjše mokke. Od leta 2012 so jih prodali že več kot 170 tisoč, vsako leto pa so zabeležili rast prodaje. Mokka se je izkazala tudi kot odličen model za novačenje novih strank. Foto: Aleš Črnivec Opel je pričakovano vstopil v razred kompaktnih športnih terencev in crossoverjev, kjer prodaja v zadnjih letih strmo raste, povečuje pa se tudi obseg razpoložljivih avtomobilov. Na trgu danes z vidika proizvajalca ni lahko doseči prepoznavnosti svojega modela. Pri Oplu se zanašajo na uspeh manjše mokke. Od leta 2012 so jih prodali že več kot 170 tisoč, vsako leto pa so zabeležili rast prodaje. Mokka se je izkazala tudi kot odličen model za novačenje novih strank. Kar šest od desetih kupcev mokke pred tem še ni vozilo Oplovega avtomobila.  

S katerimi aduti se bo na trgu boril za svojo prepoznavnost?

"Odločitev za grandland X je bila dokaj logična. Razvoj se je začel leta 2012, to je bil dejansko eden naših prvih skupnih produktov s koncernom PSA Peugeot Citroen. Tako kot mokka bo tudi grandland X privabljal nove kupce, podobno kot pri modelu insignia pričakujemo izbiro višjih paketov opreme. Za razliko od insignie, ki v naši ponudbi nagovarja premium tekmece, pa bo imel grandland X predvidoma širšo bazo kupcev," pravi Peter Freund, produktni vodja novega grandland X pri Oplu.

Seveda smo mu morali zastaviti vprašanje, kako se bo Oplov športni terenec uspel izpostaviti na zelo natrpanem avtomobilskem trgu. Neposredni tekmec je na primer volkswagen tiguan, s katerim si delita enako dolžino, prav tako tudi druga vozila Volkswagnovega koncerna. Med tekmeci je seveda tudi bratranec peugeot 3008, s katerim si grandland X deli osnovo.

Notranjost je prepoznavno Oplova. Na voljo so tako njihovi udobni sedeži, sistem OnStar, žarometi LED in podobno. Pri Oplu (za razliko od bratranca peugeota 3008) ne načrtujejo digitalne armature in različice s sedmimi sedeži. Notranjost je prepoznavno Oplova. Na voljo so tako njihovi udobni sedeži, sistem OnStar, žarometi LED in podobno. Pri Oplu (za razliko od bratranca peugeota 3008) ne načrtujejo digitalne armature in različice s sedmimi sedeži. Foto: Aleš Črnivec

Dolg je enako kot volkswagen tiguan, pri Oplu pa stavijo na manjšo maso vozila in njen vpliv na vozne lastnosti ter porabo goriva. Avto je sicer oblikovan dokaj dinamično, robustnost pa mu dajejo črne obrobe blatnikov in pragov. Dolg je enako kot volkswagen tiguan, pri Oplu pa stavijo na manjšo maso vozila in njen vpliv na vozne lastnosti ter porabo goriva. Avto je sicer oblikovan dokaj dinamično, robustnost pa mu dajejo črne obrobe blatnikov in pragov. Foto: Aleš Črnivec

Lažji od tekmecev, večina kupcev bo izbirala vrhnje pakete opreme

"Stavimo na celoten paket avtomobila. V notranjosti mora prinašati pričakovano Oplovo logiko in prepoznavne rešitve. Med glavnimi aduti so prostornost za potnike, prav tako prostor v prtljažniku in učinkoviti, torej varčni motorji. Grandland X je v povprečju težak pod 1.400 kilogrami in je po naših podatkih tudi precej lažji od tekmecev, kot je tiguan. Ta podatek ima na cesti veliko težo. Poleg tega pa so nepogrešljivi tudi vsi drugi elementi, naši sedeži, žarometi, sistem OnStar in podobno. Kar 70 odstotkov kupcev insignie izbere te ključne tehnoške elemente naših vozil, podobno pričakujem tudi pri grandlandu X," pravi Freund.

Brez načrtov za sedemsedežno različico ali digitalno armaturo

Po njegovih predvidevanjih bo v povprečju v Evropi 60 odstotkov grandlandov X poganjal dizelski motor. Kdaj bo na voljo tudi priključna hibridna različica, ki so jo napovedali na avtomobilskem salonu v Frankfurtu, še ni znano. Grandland X ne bo imel možnosti šestega in sedmega sedeža (kot peugeot 3008), prav tako pri Oplu ne razvijajo povsem digitalne armaturne plošče.

Freund pri tem poudarja, da grandland X ni naslednik zafire in da bo ta še naprej odgovarjala na zahteve tistih, ki imajo željo po enoprostorskem vozilu, več prostora in tudi več kot petih sedežev.

Prostornost na zadnjih sedežih je zelo zgledna. Prostornost na zadnjih sedežih je zelo zgledna. Foto: Aleš Črnivec

Predstavniki Oplove družine X - mokki sta se letos pridružila crossland X in zdaj še grandland X. Predstavniki Oplove družine X - mokki sta se letos pridružila crossland X in zdaj še grandland X. Foto: Opel

Francoska zveza

Grandland X je oblikovno manj izstopajoče vozilo kot peugeot 3008, s katerim si deli pogonske elemente in tudi platformo. Nekateri zunanji elementi, na primer zaščitne obloge, ga res naredijo bolj terensko robustnega, prostorno notranjost pa po prvi vožnji opišemo kot funkcionalno umirjeno. To še posebej velja v primerjavi s posebnežem 3008. Prve kilometre z grandlandom X smo prevozili na podeželju, kjer imajo Nemci omejitev na sto kilometrov na uro in na avtocestah s štirimi prometnimi pasovi (v eno smer, seveda).

Ko se merilnik hitrosti približa številki 200, se grandland X smerno prav nič ne vznemirja, v kabino pa niti motor niti podvozje ne spuščata kakšnih motečih šumov. Relacijo letališče Frankfurt-Darmstadt smo prevozili s porabo 7,3 litra na 100 prevoženih kilometrov. Za to pot smo izbrali 1,2-litrski bencinski trivaljnik s 96 kilovati.

Poudarek na varnosti

Pri lansiranju novega modela so se pri Oplu držali ustaljenih pravil, ki določajo dopadljive oblikovne poteze z uporabo LED osvetlitve, kroma, izbire litih platišč, steklenega ostrešja … Veliko pozornost so namenili varnostnim elementom, kot so prilagodljive luči, laserski tempomat, zaznavanje nevarnosti naleta, nepozornosti voznika, vozil v mrtvem kotu, če naštejemo le nekatere od sicer že uveljavljenih sistemov. Med vozniškimi pripomočki pripisujemo pomembno mesto sistemu IntelliGrip z izbiro petih načinov delovanja pogona glede na vrsto podlage. O varnosti še tole: Euro NCAP je grandlandu X namenil vseh pet zvezdic.

120 oziroma 130 "konjev" mora zadoščati

Opel se je ob prihodu novinca odločil za optimalno izbiro dveh motorjev srednje moči. Pričakujejo namreč, da bo med vozniki "mehkih" športnih terencev še naprej prevladovalo zanimanje za motorje med 90 in 100 kilovati. V letu 2018 bo Opel poslal na tržišče tudi motorje manjših moči, po drugi strani pa obljublja 180-konjsko različico za športno bolj navdahnjene in še več zabave željne voznike. Kot dodatek ponudbi šeststopenjskih ročnih in avtomatskih menjalnikov razvijajo tudi osemstopenjsko avtomatiko, ki bo na voljo prihodnje leto. Grandland X prihaja oktobra v Oplove salone v Sloveniji.

Mere in mase:

dolžina: 4477 mm, širina: 1906 mm, višina: 1609 mm, medosna razdalja: 2675 mm, krog obračanja: 11,05 m, masa: 1350 – 1433 kg, največja dovoljena masa: 1930 - 2020 kg, prtljažnik: 514 - 1652, prostornina rezervoarja: 53 l

Tehnični podatki - 1.2 turbo
3-valjni vrstni turbo bencinski, 12V, 1199 cm3, 96 kW pri 5550 vrt./min., 230 Nm pri 1750 vrt./min.
6-stopenjski ročni / samodejni menjalnik, pogon spredaj
188 km/h in 11,1 s do 100 km/h
5,4 l/100 km in 124 g CO2/km
od 20.490 EUR

Tehnični podatki - 1.6 dizel
4-valjni vrstni turbo dizelski, 8V, 1560 cm3, 88 kW pri 3500 vrt./min., 300 Nm pri 1750 vrt./min.
6-stopenjski ročni menjalnik / samodejni, pogon spredaj
189 km/h in 11,8 s do 100 km/h
4,3 l/100 km in 111 g CO2/km
predvidoma po 25.10.2017
 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin